Oslo

SV vil innføre betalingsparkering også i stortingsgarasjen

SV på Stortinget vil komme lokalpolitikerne i Oslo i forkjøpet: De ønsker å innføre P-avgift i stortingsgarasjen innen fire måneder. Frp nekter å være med på det.

Kari Elisabeth Kaski har sammen med flere SV-representanter på Stortinget tatt initiativ til å innføre P-avgift i stortingsgarasjen. Det er 169 plasser i garasjen, altså like mange som det er folkevalgte. Flere folkevalgte, deriblant, Kaski, bruker ikke garasjen.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Forrige uke skrev Aftenposten om lokalpolitikerne i Oslo som ønsker å innføre P-avgift i rådhusgarasjen. SVs gruppeleder i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll, står sammen med gruppelederne til MDG og Ap bak forslaget.

Nå vil flere SV-representanter på Stortinget innføre P-avgift også i stortingsgarasjen. I sitt forslag viser Arne Nævra, Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken til Oslo kommunes arbeid for å få ned biltrafikken i sentrum. De tre forslagsstillerne skriver blant annet at «det er rimelig at også Stortinget, som stor arbeidsplass med en betydelig mengde parkeringsplasser midt i Oslo sentrum, bidrar».

  • LES OGSÅ: Fjerner 20.000 gratis P-plasser i Oslo

God kollektivdekning

– I forbindelse med «Bilfritt byliv»-prosjektet forsvinner mange parkeringsplasser i sentrum. Når det i tillegg kommer mange andre restriksjoner for bilkjøring, så bør dette også gjelde for stortingsrepresentanter, sier Kari Elisabeth Kaski som sitter på Oslo-benken for SV.

Lars Haltbrekken (SV) har ikke bil selv, og ønsker å innføre P-avgift i stortingsgarasjen.

– Stortingsbygningen ligger i en del av Oslo med svært godt kollektivtilbud. Det er flere T-banestasjoner i nærheten. Oslo S ligger heller ikke langt unna. Det finnes knapt en annen arbeidsplass i Norge med bedre kollektivtilbud enn Stortinget, supplerer partikollega Lars Haltbrekken.

Forslagsstillerne går for øvrig inn for at mennesker med funksjonsnedsettelser og personer som av sikkerhetsmessige hensyn må bruke bil, slipper å betale avgiften. De som har elbil, skal betale maks halvparten av den ordinære prisen.

Vil slå kommunen

Mens forslagsstillerne i Oslo har bedt Byrådet komme med en utredning om hvordan P-avgiften skal innføres i rådhusgarasjen, har SV på tinget gått et skritt lenger. Partiet ønsker at ordningen kommer på plass allerede i løpet av første kvartal 2018.

– SV på Stortinget vil komme SV i bystyret i forkjøpet, humrer Haltbrekken.

– Hvor mye bør det koste å parkere i garasjen?

– Det blir opp til presidentskapet å vurdere prisen. Vi ønsker å etablere prinsippet, men det er ikke urimelig at nivået ikke skiller seg ut fra det som er etablert i området, svarer Kaski.

Hvis politikerne legger seg på markedsnivå, vil det fort koste over 35.000 kroner i året. Prisen for leie av P-plass på Aker brygge er 4930 kroner i måneden. På Oslo S koster det 3299 kroner i måneden. De som parkerer i Sentrum P-hus, må ut med 2999 kroner. (Prisene er hentet fra nettsidene til P-selskapene.)

– En stortingsrepresentant tjener 930.000 kroner i året. Tror du mange vil bry seg om P-avgiften?

– Vi vet at pris har noe å si. Prismekanismer kan være effektive for å redusere bilkjøringen. Uansett er det rimelig med parkeringsavgift siden det blir færre P-plasser i sentrum, sier Kaski.

Innstilling trolig etter jul

Forslaget fremmes torsdag, og havner etter hvert hos presidentskapet. Lars Haltbrekken tror at en innstilling fra presidentskapet vil komme over jul. Mens det går mot et flertall i Oslo, har ikke flere av de andre partiene på Stortinget bestemt seg ennå.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H)

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier at han ikke har sett forslaget, og at han derfor ikke ønsker å kommentere.

Første visepresident Eva Kristin Hansen (A) har heller ikke sett det.

– Vi må vurdere forslaget når det er blitt fremmet. Så langt har jeg ikke sett det. Arbeiderpartiet vil drøfte saken når den er fremmet og ligger til behandling, sier Hansen.

Frp kritisk

Andre visepresident Morten Wold (Frp) er kritisk til forslaget.

Morten Wold (Frp)

– Jeg synes dette er et nytt forslag i den politiske korrekthetens bane. Her vil man gjøre hverdagen vanskeligere for parlamentarikere som er avhengig av bilen i hverdagen, sier Wold.

Han tror at dette vil særlig ramme representanter som bor i Oslo og Akershus fordi disse ikke får tildelt stortingsboliger som ligger i sentrumsnære områder.

– Det er vanskelig nok å rekruttere mennesker til politisk arbeid. Hvis man i tillegg skal betale flere hundre kroner for å utføre sitt virke i demokratiets tjeneste, så blir det ikke lettere å rekruttere folk til politikken.

– Bør ikke representanter som tjener 930.000 ha råd til det?

– Det har vi helt sikkert, men lønnen vår er ikke så høy sammenlignet med parlamentarikere i andre land. Og ingen blir politiker på grunn av godtgjørelsen, svarer Wold.

Abid Raja (V), som også er medlem i presidentskapet, sier at Venstre skal drøfte dette i stortingsgruppen sin.

Abid Raja (V)

– Vi må se på forslaget når det kommer, drøfte dette i stortingsgruppen, men jeg vil på nåværende tidspunkt ikke avvise forslaget, sier Raja.

Rødts Bjørnar Moxnes sier til Aftenposten at forslaget høres fornuftig ut.

Les mer om

  1. Olemic Thommessen
  2. Bystyret
  3. Stortinget