Oslo

Direktøren for Vålerengas nye stadion: – Alt du ser her, kan vi tjene penger på

Etter 104 år på leiemarkedet er VIFs nye stadion innflyttingsklar. – Det vil bety enormt mye for hele klubben og for Oslo, mener styrelederen.

Daglig leder Stig-Ove Sandnes står ute på det som kan bli en pengemaskin for Vålerenga – hvis klubben klarer å utnytte potensialet i den nye arenaen.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Dette er vårt. Alt du ser her kan vi tjene penger på – hvis vi er flinke nok, sier Stig Ove Sandnes, administrerende direktør i Vålerenga kultur- og idrettspark.

Han står midt ute på et navnløst stadion uten en eneste reklameplakat.

1. september flytter klubben inn i sin nye arena på Valle Hovin. Og det kan vel tenkes at både navn og reklameplakater er på plass når klubben etter 104 år på leiemarkedet får sin egen hjemmebane.

I mange tiår har Vålerenga-ledere beklaget seg over at klubben ikke har hatt sin egen arena, men har måttet leie seg inn hos andre som har tjent penger på leieboeren. Det har gjort det mye vanskeligere å utvikle klubben. 1. september tar ørkenvandringen slutt, da blir Vålerenga Fotball herrer i eget stadion.

  • Se 360-video av Vålerengas nye hjem: Klanen får Norges største ståtribune

– Kan møblere som vi vil

– Det vil bety enormt mye for hele klubben, for nærmiljøet og for Oslo. Stadion blir et nytt monument og en ny samlingsplass for hele byen, sier Thomas Baardseng, som er styreleder i Vålerenga Fotball Elite.

– Vi får et eget hjem som vi kan innrede og møblere som vi vil, og ingen skal være i tvil om hvem som holder hus på den nye arenaen. Vi får en enda tydeligere identitet når vi får samlet all vår virksomhet på ett tydelig geografisk utgangspunkt.

Og identiteten er tydelig når vi kommer inn på arenaen. 17.333 stoler i Vålerengas farger, rødt og blått, lyser mot oss.

Her scorer Marouane Fellaini Uniteds første mål under treningskampen i fotball mellom Vålerenga og Manchester United på Ullevaal stadion. Kampen blir den tredje siste Vålerenga spiller på nasjonalarenaen.

Mange inntektsmuligheter

Et eget stadion handler om identitet – og om penger. Om å tjene egne penger.

Nå kan Vålerenga selv tjene penger på å selge alt fra brus og pølser til navnet på stadion og på tribuneseksjonene. Klubben kan tjene penger på å bruke stadions trådløse nettverk og storskjermene på en lur måte og den kan tjene penger på å selge reklameplakater på arenaen.

Den har i det hele tatt et godt utgangspunkt for å gjøre stadion til en pengemaskin.

– Ja, potensialet er mye større enn når vi er gjester på Ullevaal, men vi må jobbe for å realisere det, sier Baardseng.

– Hvor stort regner dere med at det kommersielle potensialet er, hvor mye kan dere tjene på å spille på egen stadion?

– Vi har ikke kommet så langt i budsjettarbeidet for 2018 at jeg kan gi konkrete tall. Det som er sikkert er at inntektsmulighetene blir flere og potensialet større.

Pengene Vålerenga Fotball Elite betaler til stadionselskapet må gå til nedbetaling av stadion, de kan ikke brukes til å hente nye spillere til elitelaget, sier Sandnes til Aftenposten.

– Hva hvis laget ikke presterer?

– Vi er ikke avhengige av å kjempe om medaljer hvert år, men hvis vi skulle rykke ned, så må vi gå gjennom budsjettene nøye. Målet er å frigjøre oss litt fra dette, og å bli et lag som publikum støtter uansett. Noen klubber, blant andre Derby, Hammarby og St. Pauli, har klart det.

– Hvor viktig er billettinntektene?

– Isolert sett er de ikke så viktige, de utgjør kanskje 15 prosent av våre inntekter. Men indirekte er de viktigere fordi et høyt publikumstall øker verdien hos sponsorer og delvis også TV-verdien. Det er viktig for oss å ha et stadion med godt belegg og stort trøkk, sier Baardseng.

Må betale for å spille på eget kunstgress

Selvfølgelig har også denne medaljen en bakside, Vålerengas lag må betale for å spille på arenaen. De må betale til seg selv, til Vålerenga Stadion AS.

– Ja, de forskjellige selskapene er selvstendige juridiske enheter. Pengene Vålerenga Fotball Elite betaler til stadionselskapet må gå til nedbetaling av stadion, de kan for eksempel ikke brukes til drift, for eksempel å hente nye spillere til elitelaget, sier Sandnes.

«Kåler» bort muligheten?

Mange som har fulgt Vålerenga gjennom tiår, har ofte vært oppgitte over hvordan muligheter er blitt skuslet bort. Det har ikke alltid vært like stor grunn til å være stolt over «Oslos stolthet». Klarer klubben å «kåle» bort denne muligheten også?

– Det tror jeg ikke, sier Baardseng. – Vi har tenkt realistisk og nøkternt og vi har ingen fantasiposter i på inntektssiden i budsjettene. Jeg tror vi har rigget det hele slik at vi får en god drift.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Vålerenga Fotball