Justisministeren: – Vannscooter er et ikke-problem
Vannscooter-frislippet har ikke ført til flere klager enn tidligere år, ifølge Oslo-politiet.
– Vi skulle gjerne hatt en vannscooter hengende bak i båten, spøker Eva Brekke, politiførstebetjent og leder for avsnittet sjøtjenesten.
Hun er ute på tur med politibåten og snakker gjerne om vannscootere. Med seg har hun justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).
Ministeren smiler bredt når han blir spurt om de nye reglene.
– Vannscooter er et ikke-problem. Nå kan kommunene selv bestemme om de vil ha forbud eller ikke. Det er bedre enn et nasjonalt forbud.
LES OGSÅ: Bård Hoksrud er blitt vannscooterens posterboy. Selv har Frp-sluggeren blandede følelser for akkurat det.
Likestilt med småbåt
I mai i år ble vannscooter likestilt med småbåter i det nasjonale regelverket. Før dette måtte man være minst 400 meter fra land eller verneområder for å kjøre vannscooter.
Begrunnelsen for likestillingen var blant annet at regjeringen ikke så behovet for å forskjellsbehandle vannscootere fra andre fritidsfartøy.
«Dette vil sikre et mer ensartet regelverk som er mer brukervennlig, samt lettere å håndheve», heter det i høringsbrevet om å oppheve nasjonale reglene.
Dette samsvarer med de foreløpige erfaringene til Eva Brekke.
– Det er lettere å forholde seg til vannscootere når det ikke er spesielle regler knyttet til dem, men kan bli behandlet som småbåter, sier politisjefen.
Ifølge Brekke er det ikke blitt en økning i antall vannscooter-klager i Oslo-politiets dekningsområde til sjøs. Politidistrikter omfatter også kommunene Asker og Bærum.
– Vi har ikke fått flere klager enn tidligere i år. De fleste klagene pleier å komme fra Asker og Bærum, men hvordan det blir der utover sommeren, vet vi ikke ennå, ser hun.
DEBATT: Stopp vannscootergalskapen! | Berit Kjøll og Erling Lae
Lager lokale regler nå
Selv om likestillingen er vedtatt nasjonalt, kan kommunene innføre egne regler som begrenser vannscooterbruk.
I et leserinnlegg i Aftenposten denne uken oppfordret Erling Lae kommunene til å regulere bruken av vannscootere. Lae er tidligere byrådsleder for Høyre i Oslo, og er i dag styreleder i Norsk friluftsliv.
Kommunene langs kysten er nok ikke vonde å be. I en undersøkelse av Norsk Friluftsliv kom det frem at 75 prosent av kommunene som hadde tatt stilling til de nye lovendringene, ikke ønsket å likestille vannscootere med småbåter.
På det siste bystyremøtet i Oslo før sommeren vedtok flertallet – mot stemmene til Høyre og Frp – at de ønsket et lokalt forbud. Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er allerede i gang med å utforme det, men ønsker et samarbeid med flere kommuner i området.
KOMMENTAR: Støyende. Raskt. Uforutsigbart. Vannscooter er noe helt annet | Trine Eilertsen
– Viktigste er ikke hva politiet mener
Initiativet blir tatt vel imot på Nesodden, der Nina Sandberg (Ap) er ordfører. Hun er godt i gang med å utarbeide lokale føringer på bruken av vannscooter.
– Vi har hatt en lokal høring og samarbeider med de andre kommunene langs fjorden for å få til felles regler.
Hun mener man må ta hensyn til menneskene og friluftslivet i indre Oslofjord.
– At enkelte skal ha det gøy, må ikke gå på bekostning av alle andre, sier hun.
– Hva tenker du om at politiet mener en likestilling er lettere for dem?
– Det viktigste er ikke hva som er enklest for politiet. Vi må ta hensyn til naturen og menneskene i et presset område.