Oslo

Kjemper mot høyhus

Beboere fra Kampen Hageby liker ikke planene om å bygge høyhus på Ensjø.

David Sachs, Erlend Løvstakken, Helene Hoggen, og Helene Samuelsen fra Kampen Hageby bekymrer seg for hvordan det skal bli på Ensjø. Foto: Glenn Røsåsen

 • Glenn Røsåsen

Når Ensjø-utbyggingen er unnagjort, vil området huse inntil 7000 boliger.

«Tyngdepunktet», eller Ensjø Torg som det skal hete, skal ligge som et lokk oppå og rundt t-banestasjonen. Det er vedtatt at dette området skal ha en høyere utnyttelse — altså flere og høyere bygninger.

Den høyeste bygningen i forslaget er opp mot 17 etasjer. Dette liker ikke sameiene Kampen Hageby I og II.

— Det er kolossale inngrep i et miljø som skal være en drabantby.Vi har foreslått å fåned høyden på en del av byggene, men har hittil ikke sett noe tilstrekkelig forsøk på å imøtekomme dette, sierErlend Løvstakken (69).

Sendt eget forslag

Kampen Hageby har sendt Plan- og bygningsetaten et eget forslag, med bla.a hjørnebygg på maks ti etasjer i krysset Ensjøveien/Rolf Hofmosgate, og ellers bebyggelse under syv etasjer. Dette mener de vil gi bedre utnyttelse av utearealene.

Skanska laget opprinnelig fire forslag til høyhuset på Tyngdepunktet, med forskjellige høyder på hjørnebygningen. Foto: Glenn Røsåsen

Prosjektsjef for Tyngdepunktet hos Skanska, Jan Christian Ruud, sier han ikke har sett forslaget, men er ikke enig.— Vi forholder oss til det politikerne sier; det skal være høy utnyttelse av plassen her. For å få større plass til uteområder må man opp i høyden. Alternativet blir jo å smøre leilighetene utover et større område, og det blir feil. Det viktigste for oss er å skape romslige og gode forhold på bakken, og vi tror ikke at vi tjener noe mer på å bygge i høyden, sier Ruud.

- Ingen perle i dag

Kampen Hageby understreker de at de også ønsker utbygging på Ensjø.

— Det er et ønske fra alle hold om å bygge ut. Ensjø er ingen perle i dag, men vi er redde for at de skal lage en bydel som ikke fungerer godt for folk. At de ender opp med å lage fremtidens slum, sier Helene Samuelsen fra styret i Kampen Hageby.

- De propper Oslo øst stappfull, mens Oslo Vest får være i fred, sier styreleder Helene Hoggen.

Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen er uenig.

— Målet er et levende sentrum, med torg og godt handels- og servicetilbud til Ensjøs beboere. Derfor må vi bygge tettere der infrastrukturen tåler det og kollektivtilbudet er best. Disse forutsetningene er til stede i Ensjøs sentrum. Det bygges mye også i Oslo Vest, og der det bygges mest er i indre by, sier Fredriksen.

Skanska startet planleggingen i 2006, og har samarbeidet med EBY og tre andre grunneiere om en reguleringsplan. De håper å få det godkjent i bystyret i januar 2015.

 1. Les også

  I Oslos nyeste bydel skal syklistene komme først

 2. Les også

  Oslo i tre dimensjoner

Les mer om

 1. Byutvikling

Relevante artikler

 1. OSLO

  Se hvor det kan komme: Minst 40 nye høyhus i Oslo og tårn på over 100 meter

 2. OSLO

  Her bygges det så tett at balkonger regnes som uteareal

 3. OSLO

  Vil ha boliger, kino, mathall og kafeer i gammel verkstedhall

 4. OSLO

  Beboere på Ensjø vil ha mer utbygging fortere

 5. OSLO

  Utbyggernes høyhusplaner får det til å koke på vestkanten

 6. OSLO

  25, 17, 14 eller 8 etasjer? Der står striden om nye Majorstuen stasjon.