- Må nesten ha kaffe for å få sove

Vinmonopolets direktør Kai G. Henriksen foretrekker kaffe

Kai G. Henriksen vant prisen "Kunsten å lede" i august. Flere ganger i året jobber han på gulvet i Vinmonopolets butikker.

— Kaffe eller vin, hva foretrekker du?

— Når jeg ser døgnets 24 timer under ett, så foretrekker jeg kaffe. Jeg tror jeg er blitt immun mot koffein. Det er nesten slik at jeg må ha kaffe for å sove.

- Ved kaffemaskinen sa du at dere velger kaffe til kontoret omtrent like nøye som dere velger vin til butikkene?

— Vi er jo litt nerder her, og opptatt av smak og munnfølelse. Da vi skulle velge kaffemaskiner og bønner til lokalene her, brukte vi mange av de samme som arbeider i sensorisk prøveinstans. De satt her og testet kaffe blindt.

- Har dere vinlotteri på jobben?

— Nei. Det er jo forbudt i Norge.

- Å. La oss snakke om Vinmonopolets omdømme: Nummer 1 hos TNS Gallup, nummer 6 hos Ispos denne uken og tidligere i år fikk du HR-prisen "Kunsten å lede". Det er gode dager?

— Det er spennende, morsomt og motiverende at vi scorer høyt og at folk har tillit til oss. Men det ligger mye bevisst arbeid for at vi har kommet dit vi er i dag. Vinmonopolet har ikke alltid vært en elsket bedrift. Nå er det som en dampbåt som har fått fart i riktig retning.

- Men en vinmonopoldirektør kan aldri hvile. Fremskrittspartiet ønsker et helt annerledes salg av alkohol i Norge. Hva skjer om de får det som de vil?

— Da vil vin og brennevin bli tilgjengelig i alle dagligvarebutikkene, på 5000 utsalgssteder. Konsumet vil øke kraftig. Basert på erfaringer fra Canada og USA er det gjort en undersøkelse om hva som vil skje hvis Systembolaget i Sverige blir borte. Prosjektets svar er at konsumet vil øke 30 prosent.

- Du sitter på alle tallene: Drikker nordmenn for mye alkohol?

— 10-15 prosent av oss gjør det. Det er helt legitimt å ønske alkohol i butikken, men av avskaffelse av Vinmonopolet vil føre til økt konsum som fører til økte helseskader som fører til økte helsekostnader og personlige tragedier. Det er nissen på lasset.

- Hvilket forhold har du selv til alkohol?

— Et normalt forhold. Jeg jobber i butikkene våre noen ganger i året, og er blitt enda mer bevisst.

- Du er forsiktig med å bli beruset?

— Jeg tror alle som drikker gjør det for å få den lille rusen. Men det er ikke mye du skal drikke for å komme dit. Jeg er bevisst på det.

- Taxfreesalg er et hett tema. Handler du selv alkohol på taxfree eller på den andre siden av svenskegrensen?

— Aldri. La oss late som om flyene ble funnet opp i går. I dag skal vi sette oss ned og se hvordan vi skal finansiere flyplassene. Så foreslår jeg: "Vi tar de tre farligste varene i Norge for folkehelsen – alkohol, tobakk og sukker – og så selger vi det avgiftsfritt. Er ikke det lurt?". Folk ville spurt: "Kai, har det rablet for deg?".

rob@aftenposten.no

Det skal ikke stå på valgmulighetene hos Vinmonopolets administrasjon i Oslo. Det er kaffe for enhver smak, valgt ut i blinde.