Oslo

Lufta er for alle i dag

Til tross for normal biltrafikk, stillestående luft og tåke er osloluften friskmeldt for i dag.

Målinger viser at luften over Oslo er friskmeldt i morgentimene på onsdag.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Det ser ut til at det var en riktig avgjørelse vi tok tirsdag kveld, da vi avblåste dieselforbudet på kommunale veier, sier pressekontakt Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten.

Ifølge Statens vegvesen er det ganske normal biltrafikk i Oslo i dag – derfra meldes det også at det på hovedveien ikke er noen problemer med underkjølt regn eller glatte veier. Tall fra Fjellinjen viser at trafikken gjennom bomringen er betydelig større enn den var i tirsdag. Og luften ligger stille...

  • I går var det skummelt glatt mange steder, i dag er det bedre men det vær forsiktig, det kan være glatt på småveier.

Tåken blir liggende

– Det blir rolig vær med lite vind, og morgentåken blir nok liggende langt utover dagen. Vi venter ikke noe vind å snakke om før utpå ettermiddagen torsdag, da ser det ut til å bli litt bevegelse i luften, sier statsmeteorolog Nina Larsgård. Hun kan også fortelle at det er svak inversjon, den varme luften ligger som et lokk over kaldluft og eksos.

– Men inversjonslokket ble nok svekket av den lille nedbøren som kom i går, og er ikke sterk. Den trenger gjerne tid på å bygge seg opp, sier Larsgård som ikke kan si mye om været men ikke noe om hva disse forholdene betyr for luftkvaliteten.

Grønt over hele byen - nesten

Det kan nettstedet luftkvalitet.no, og der lyser det stort sett grønt for timen mellom syv og åtte. Av ni målestasjoner var det da bare stasjonen ved E18 på Hjortnes som ikke lyste grønt og signaliserte at luftkvaliteten er god. Der lyste det oransje, nest laveste nivå fordi luften var moderat forurenset. For time etter, mellom åtte og ni, var det grønt også på Hjortnes.

Slik ble nettstedets varsel for i dag utarbeidet i går kveld:

«Det ventes et moderat forurensningsnivå i sentrum og langs større veier, og et moderat til høyt forurensningsnivå langs sterkt trafikkerte veier. De høyeste konsentrasjonene ventes i forbindelse med rushtidene. Det er eksos og veistøv som forurenser. På kvelden ventes det også et moderat forurensningsnivå fra svevestøv i områder med vedfyring. I andre områder ventes det generelt lite forurenset luft.»

Det ser altså ut til at vi i dag trygt kan trekke pusten i stort sett hele byen, selv om de som har luftveisproblemer kanskje bør forsøke å holde seg unna de sterkest trafikkerte gatene.

Les mer om

  1. Vær
  2. Trafikk