Feide oslogatene natt til tirsdag – men ikke for å pynte på dieselmålingene

Kvelden før dieselforbudet ble innført, var kommunen ute og feide veier og gater. Det var rutine, og ikke et forsøk på å sikre resultater som viser at dieselforbud hjelper på luftkvaliteten.

Kommunen har trappet opp rengjøringen av veier, fortau og sykkelveier. Bildet er fra en tidligere vårrengjøring.

Flere reagerte på hektisk feieaktivitet i Oslos gater mandag kveld, og går langt i å antyde at kommunen drev med en slags «anti-diesel-dop» i forkant av at forbudet ble innført tirsdag morgen klokken seks.

Ekstra ivrige feiemaskiner?

En skriver til Aftenposten at han møtte to feiemaskiner på sin kveldsferd fra Majorstuen i 22-tiden, en i Christian Michelsens gate og en på Trondheimsveien. «Det har ikke skjedd før at jeg har sett to maskiner de siste 25 år. De feier tydeligvis de mest trafikkerte gatene for at måleresultatene skal bli så gode som mulig i morgen når dieselforbudet inntrer.»

En annen skriver at «Oslo kommune vasker veier over hele byen nå i natt».

Han tenker også konspiratorisk, og selv om han synes det er fint at veien blir renere, så er det for ham «like naturlig å tenke at de gjør alt de kan for å sikre best mulig målinger i dagene med dieselbilforbud. I min verden er dette å jukse. Hvorfor ble ikke veiene feiet tidligere hvis luften har vært så dårlig? Det blir å sammenligne epler og bananer».

Har de rett?

Intensivert rengjøring

Ja, kommunen var ute og feide en mengde veier om kvelden og natten før dieselforbudet ble innført.

Nei, det var ikke for å sikre at resultatene av dieselforbudet skulle fremstå som enda bedre. Det var et ledd i kommunens intensiverte feiing og vedlikehold av fortau, sykkelveier og veier, sier byrådet.

– Vi har femdoblet innsatsen fra i fjor, budsjettet er økt fra 0,8 til 4 millioner kroner. Pengene brukes til å feie gater sentralt i byen og på noen mye brukte strekninger i Groruddalen hver uke, sier Daniel Rees (MDG) som er byrådssekretær i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel.