Oslo

Oslo går mot milliardunderskudd på grunn av koronautbruddet

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) sier Oslo er presset økonomisk på grunn av koronautbruddet. Her er han fotografert på en av byrådets faste pressekonferanser i kjølvannet til koronakrisen.

Oslo kommune ligger an til å få et milliardunderskudd dersom ikke staten bevilger flere penger enn hva det ligger an til med dagens støtteordninger.

  • NTB
  • Aftenposten

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Klassekampen at hovedstaden ligger an til et underskudd på 2,4 milliarder kroner som følge av massiv inntektssvikt og økte utgifter på grunn virusutbruddet.

Etter støtteordningene som regjeringen har etablert, ligger kommunen fremdeles an til å få et underskudd på om lag 1,1 milliarder kroner.

– Hvor hardt vi rammes, er opp til regjeringen. Jeg har veldig høye forventninger til revidert nasjonalbudsjett. Vi har behov for minst én milliard kroner mer, sier Johansen.

Totalt er Oslo kommunes driftsbudsjett for 2020 på rundt 62 milliarder kroner. Brorparten brukes på å lønne ansatte.

Les også

I sommer kan køene bli rekordlange. Kutter fra 240 til 50 passasjerer av gangen.

Enormt underskudd i kollektivtrafikken

I tillegg til sviktende kommunale inntekter på grunn av virusutbruddet, mindre bilkjøring og parkering og flere arbeidsledige, går også kollektivselskapet Ruter i minus med flere hundre millioner kroner i tapte billettinntekter i måneden, til nå en halv milliard kroner, skriver avisen.

Ruter har fått en egen støtte så langt på 280 millioner kroner.

Styret i Ruter har allerede informert bystyret om at de tærer kraftig på oppsparte midler, skriver lokalavisen Vårt Oslo.

Hvis situasjonen fortsetter, må de vurdere å si opp kontrakter med operatørselskapene som kjører buss, trikk og bane for å ikke gå konkurs.

Det vil bety at de offentlige selskapene Sporveien og Unibuss, samt private bussoperatører, stanser aktiviteten sin. I så fall stanser hjulene å gå rundt, bokstavelig talt.

Ruter har bedt om en halv milliard i krisestøtte fra kommunen for å forhindre at det skjer.

Les også

Reagerer på kravet om matservering for å åpne ølkranene: – Urettferdig

Frykter å måtte kutte i tilbudet

Raymond Johansen frykter at byrådet må ty til reelle kutt i kommunens tilbud til barnehager, eldreomsorg, skole og sosiale tjenester for å få balanse i regnskapet. Kuttene vil gå ut over tilbudet til beboerne i kommunen.

– Jeg vil ikke forskuttere kutt, men det er dét vi bruker penger på i en kommune. Vi må etter loven levere et budsjett som er i balanse. Vi har ikke et oljefond vi kan tappe av, sier Johansen.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset