Oslo

Tid for smart-ramadan

Etter solnedgang tirsdag kveld startet den muslimske fastemåneden ramadan. Mange muslimer får faste-hjelp via smarttelefonen.

Imam Hamid Ali Farooq viser frem appen som nå teller ned til ramadan-start.
  • Nicoline Haugsvær

Da Norges første Ramadanverktøy ble lansert i fjor ble pågangen så stor at den gikk ned. Nå relanseres appen.

— Den opprinnelige ideen var å lage en app med bønnetider. Jeg lette et helt år før jeg fant en som kunne utvikle den. Sammen med Danial Sheikh lagde vi iBønn, sier Arshad Jamil.

IBønn ble rask populær og har hatt over 20 000 nedlastinger. Det førte til at de også lagde en separat ramadan-app, iFaste, som teller ned til neste bønn og til fastens slutt. Den ble elleve på topp blant appene i Norge da den ble lansert i 2012 og hadde 11 000 nedlastinger på kun en måned.

— Danial lagde også en ramadan-quiz med et nytt spørsmål om islam hver dag. Det var førstemann ut for å svare riktig å sanke flest mulig poeng, og folk satt klare og ventet på at dagens spørsmål skulle komme. Den nye appen vil takle pågangen bedre, sier Jamil.

Jamil har hatt ansvar for diverse komiteer i Islamic Cultural Centre opp igjennom årene og jobber med nytenkning.

Ekstra lang faste

Ramadan følger månekalenderen som er 355 dager. Fasten flyttes derfor med rundt ti dager hvert år. I år vil den være i juli og når man ikke kan spise mellom daggry og solnedgang vil fasten vare i nesten 20 timer.

- Er det verre å faste i Norge enn i andre land?

— Det er min første ramadan i Norge, så jeg vet mer om det i morgen, men folk har sagt at det går fint, sier imam Hamid Ali Farooq i Islamic Cultural Centre.

Hvordan man skal håndtere det lange døgnet under fasten er et internasjonalt tema. Det diskuteres både i Islamsk Råd og i European Fatwa Council og de lærde har forskjellige meninger.

- Det hadde vært lettere hvis det ikke var solnedgang i det hele tatt. I for eksempel Bodø og Tromsø følger de tidene til Mekka, sier Farooq.

Han minner også om at andre land kan ha lange dager, og i tillegg kan det være 42 grader.

Helsedirektoratet med anbefalinger

Under fasten skal ingen ting svelges mellom soloppgang og solnedgang. Ingen mat, ingen drikke og selv ikke medisiner. Helsedirektoratet har i tre år kommet med anbefalinger rundt ramadan og nevner i år at det lange døgnet kan by på større helseutfordringer enn tidligere.

— Hvis noen har store problemer med å gjennomføre er det mulig å fullføre senere. Alle må gjøre sin individuelle vurdering av sin egen situasjon. Men å faste i selve ramadan-måneden har sin egen verdi, sier Farooq.

Under fasten er det heller ikke lov med seksuell aktivitet, å røyke, lyve, baksnakke etc.

— Det sistnevnte er ikke lov uansett, men muslimer prøver å ha ekstra fokus på dette i denne måneden.Vi faster for å øke gudfryktigheten, men ramadan har også medmenneskelige aspekter. Når man er sulten kan man kjenne på hvordan trengende har det og bli minnet på at man skal være et godt menneske. Forpliktelser over medmennesker er ofte undervurdert blant muslimer. Det er like viktig med nestekjærlighet i islam som i kristendommen, sier Farooq.

Les også

  1. - Gravide utsetter seg for helserisiko

  2. Tilbyr våpenhvile under ramadan