Oslo

140 russ måtte ha legebehandling

Politiet: - En nokså stille og rolig russefest, mye roligere enn kvelden før.

Russefesten på Tryvann pågikk hele helgen. Mandag kveld og natt til 1. mai braker det løs igjen. Foto: SVEND OLE KVILESJØ

 • Svend Ole Kvilesjø

Søndag kveld senket freden seg igjen over området rundt Tryvann, etter at mer enn 10.000 russ hadde festet i 48 timer.

Politiet oppsummerer siste døgn slik:

— Vi har hatt våre mannskaper på stedet hele tiden. De meldte om ca. 9500 russ inne på området ved Tryvann lørdag kveld og natt til søndag. Men mange flere har oppholdt seg i området rundt, sier divisjonsleder Kristian Strømsholm ved Majorstua politistasjon til Aftenposten.no.

Les også

- Oppe i nord er det ikke om å gjøre bli mest mulig full

Festarrangøren ROK (Russens organisasjonskomité) meldte lørdag kveld at 13.000 russ var ventet til dag to av åpningen av årets russefeiring.

140 fikk legehjelp

Etter et voldsomt fylleslag på Tryvann natt til lørdag, der AMK måtte sende ambulanse hele 17 ganger, gikk festingen for seg i litt mer ordnede former lørdag kveld. Men mange drakk for mye og flere ble skadet.

— Saniteten, legehjelpen på stedet, har tatt seg av 140 personer med skader og alkoholforgiftninger, sier Strømsholm.

Fem personran

Inne på festområdet ble fem russ ranet natt til søndag.

- Det går i mobiltelefoner og penger. Og med så mye folk, der de fleste har på seg russedresser, er det vanskelig å etterforske forholdene og finne gjerningspersonene, sier politiets divisjonsleder.

Mange ble også bortvist fra området, etter å ha havnet i bråk.

- En av de som ble bortvist nektet å følge politiets pålegg. Han ble kjørt inn til arresten på politihuset og fikk sove ut der.

Truet med håndjern

Da drukningsalarmen gikk hos nødetatene sent fredag kveld, ble alt av tilgjengelig mannskap sendt til Øvresetertjern mellom Frognerseteren restaurant og Tryvann.

Ifølge meldingen hadde tre russejenter tatt seg et bad i tjernet, men bare to av dem kommet opp igjen.

Les også

Avslutter søk på Tryvann, tror ikke noen har druknet

Flere journalister og fotografer, inkludert Aftenpostens reporter, ble av et innleid vekterselskap nektet videre ferdsel og adgang opp mot Øvresetertjern, da de kom for å dekke redningsaksjonen.

Stian Lysberg Solum fra NTB Scanpix ble truet med pågripelse.

— Først ble jeg stoppet rett ovenfor Frognerseteren, av en vakt som svarte «ingen kommentar» da jeg viste frem pressekortet mitt. Så parkerte jeg bilen og begynte å gå opp mot Øvresetertjern. Da skrek en vakt til meg at jeg måtte komme meg over på andre siden av veien, noe jeg gjorde. Så kom han bort, lyste meg i ansiktet og sa at jeg ikke hadde lov til å være der, fordi det er et privat arrangement.

Lysberg Solum viste igjen frem pressekortet og sa han skulle dekke den pågående redningsaksjonen.

- Da skrek vakten til meg og sa at hvis jeg gikk forbi ham, så ville jeg bli lagt i håndjern. Jeg har aldri opplevd noe lignende noe sted i verden og følte det nokså truende, sier den erfarne pressefotografen.

Også Aftenpostens reporter ble holdt tilbake av vakter i nesten tre kvarter før han fikk gå helt inn til Øvresetertjern. Da var leteaksjonen så godt som over.

Beklager uhøflig opptreden

- Hvis noen av våre vakter oppførte seg uhøflig, beklager vi selvsagt det, sier Mie Skard, som er sjef for festivalarrangøren Russens organisasjonskomité (ROK).

— Presse er velkommen til russetreffet innenfor de rammer vi har satt, påpeker hun. Alle journalister må søke om adgang på forhånd, og slipper ikke inn på russetreffet etter klokken 21, sier hun.

Politiets innsatsleder Thor Langli sa til Aftenposten.no natt til lørdag at han var overrasket over at det tok så lang tid før pressen kom til stedet.

Dykkere fra brannvesenet ble satt inn i letingen etter jenta som var fryktet druknet, og det ble også søkt langs land med hunder og varmesøkende kamera. Totalt holdt nødetatene på i halvannen time, men ingen ble funnet i vannet og ingen er senere meldt savnet.

Stille før ny storm

Allerede mandag kveld og natt til 1. mai er det ny russefest på Tryvann.

— Vi forventer veldig mye russ da også, sier divisjonsleder Kristian Strømsholm ved Majorstua politistasjon.

Deretter får beboere i Holmenkollåsen en drøy ukes pause fra køen av russebusser og den nattlige musikken.

Neste arrangement blir helgen 11. og 12. mai.

 1. Les også

  Flere utrykninger enn normalt til russefest på Tryvann i natt

 2. Les også

  Styrket beredskap når russens Tryvann-fest fortsetter i kveld

 3. Les også

  - En helt annen drikkekultur i Finnmark

Den erfarne pressefotografen Stian Lysberg Solum fra NTB Scanpix ble truet med håndjern da han forsøkte å gå oppover den offentlige veien mot Øvresetertjern for å dekke en redningsaksjon natt til lørdag. Foto: RAGNHILD ØISTAD

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  17-årig jente anmeldt for å ha sparket politimann

 2. NORGE
  Publisert:

  Ungdommer bet og sparket politi i Bergen

 3. NORGE
  Publisert:

  Fire russ til sykehus etter overdose av GHB

 4. NORGE
  Publisert:

  Russebråk på tampen av feiringen

 5. OSLO
  Publisert:

  Søppelet lå strødd etter russefest på St. Hanshaugen

 6. NORGE
  Publisert:

  Lone (18) endte på sykehus etter russefest. Legene mistenker at hun ble dopet ned.