Oslo

Skifolket måtte klumpe seg sammen på skogsbilveiene i år

Det milde været gjorde at Skiforeningen fikk preparert langt færre løyper enn i fjor.

I sesongen 2019/2020 var det beste skiføret i desember, i starten av januar og i første del av mars. Dette bildet er fra Nordmarka 19. desember 2019.
 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

Vinteren 2020 var en av de dårligste skivintrene siden 1897 hvis vi ser på snømålinger gjort på Bjørnholt i Nordmarka. Til tross for lite snø, spesielt i lavereliggende strøk, greide løypebasene å strekke sesongen helt frem til påske.

– Skitilbudet har vært bra, men det har vært langt færre løyper å gå i. Så folk har måttet dele på færre løyper enn de har i sesonger med mer snø. Dette gjenspeiler seg i antallet kilometer vi har kjørt, sier seksjonssjef for Nordmarka i Bymiljøetaten, Knut Johansson.

Færre løyper å gå i

 • Den snørike vinteren 2018 preparerte Skiforeningen hele 57.000 kilometer med løyper, mot bare 16.300 denne sesongen.
 • Oslo kommune preparerte bare 2195 kilometer med skiløyper i Nordmarka denne sesongen, mot hele 11.792 kilometer forrige sesong.
 • I Østmarka preparerte kommunen bare 113 kilometer med skiløyper, mot hele 3087 forrige sesong.

– I lavereliggende strøk og østover ble sesongen veldig kort. Vi kjørte når det var mulig, men regn og mildvær tæret på snøen og etterlot seg en issåle som var for tynn til at vi kunne frese den opp, sier Johansson.

De fleste preparerte løypene har gått på skogsbilveier.

Slik var skiløypa over Østre Fyllingen i Nordmarka, nær Kikutstua, 17. februar 2020.

Årets sesong hadde 42 skidager

I slutten av januar var det så lite snø at Oslo kommune satte løypebasene til å lage ny turvei på Sognsvann i stedet for å preparere løyper.

Årets sesong endte opp med 42 skidager. I fjor var det 103, og 2018 var det 120 skidager på Bjørnholt.

Statistikken viser antallet dager med minst 25 centimeter med snø på målestasjonen.

Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.

Vanskeligere å lage scooterløyper

Løypebasene kan klare å lage løyper selv om det er mindre enn 25 centimeter med snø.

– Det har vært en krevende vinter, det er det ingen tvil om. I lavereliggende områder, som Bærumsmarka og Østmarka, var det veldig få dager med skiføre. Til gjengjeld holdt det seg overraskende fint i litt høyere strøk, sier generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen.

Slik så det ut på Brunkollen i begynnelsen av januar 2020.

Grunnet lite snø har det vært vanskeligere å preparere scooterløypene, som følger terrenget.

– I de beste scooterløypene greier vi å preparere på 15–25 centimeter med snø, mens de mest krevende scooterløypene må ha opptil 80 centimeter snø før ujevnhetene er dekket, sier Eide.

– Det er på skogsbilveiene det har vært bra i år. Den milde vinteren har, sammen med lite snø, gjort det vanskeligere å få til scooterløyper i områdene fra Kikut og steder som ligger lavere, forklarer Eide.

– Færre skidager de siste årene

Sindre Engh, teknisk rådgiver i Geodata, er også opptatt av skiføret. På en Geo Tek-konferanse nylig presenterte han en oversikt over alle skisesongene siden 1897 i Nordmarka.

Antallet dager da det ble målt over 25 centimeter med snø på målestasjonen på Bjørnholt i Nordmarka.

– Dessverre er det blitt færre skidager med 25 centimeter snø, eller mer, i Nordmarka de siste årene, sier Engh.

Han påpeker at 25 centimeter med snø eller mer er viktig for å få laget løyper i scooterløyper.

– Og noen, som meg, liker å gå i smale scooterspor, sier Engh.

Engh har også sett på hvor mange kilometer med spor som er kjørt opp i løpet av et gitt tidsrom samme helg i februar i årene 2019 og 2020. Resultatet kan du se på kartet under.

Dataene til kartet til venstre viser at det lørdag 23. februar 2019 var 1150 km nypreparerte spor de siste 48 timene. Lørdag 22. februar 2020 var det kun 100 km nypreparerte spor de siste 48 timene.
Les også

Bare fem skidager i Nordmarka hittil i februar. I Østmarka har det vært null.

– Den beste perioden denne vinteren var fra midten av desember til starten av januar, og i første del av mars, sier Engh.

Teller turgåere med mobil

At det har vært lite snø, kan også leses ut av data fra Telias basestasjoner. Engh har sett på data fra basestasjoner ved Kikuthøgda, Oppkuven og Sandungen.

Teknisk rådgiver i Geodata, Sindre Engh.

– Dataene viser at det befant seg opp mot 3000 personer i området rundt Kikut i januar 2019. Samme måned i 2020 var det i underkant av 600 personer i Kikut-området, sier Engh.

Klimastriper

Engh har også laget såkalte klimastriper med farger fra rødt til blått som viser antall skidager og gjennomsnittlig snømengde på ulike steder i Marka fra målingene startet på slutten av 1897 og frem til i dag.

Blått er flest skidager, og de rødeste har færrest skidager.

– De ti beste sesongene inntraff før 1980-tallet. Ni av de ti dårligste har vært etter 1988. Den tiende var i 1932. Vi kommer til å få nye år med 100 skidager eller mer, men dette vil inntreffe sjeldnere. Det vil komme flere vintre av den typen vi har hatt i år, med få skidager, sier han.

Les mer om

 1. Skiforeningen
 2. Snø
 3. Nordmarka
 4. Oslo