Oslo

«Vennligheten i Oslo viser seg når du selv er positiv og åpen»

Paul Olai-Olssen har reist verden rundt, men utnevner likevel Oslo til én av klodens vennligste byer.

Oslofolk er både hjelpsomme og hyggelige når det byr seg en sjanse, mener vagabonden Paul Olai-Olssen. Han er sett mer av verden enn de fleste. Her tar han seg et bad på 4800 meters høyde i Andesfjellene. Foto: PAUL OLAI-OLSSEN

  • Osloby@aftenposten.no

For noen år siden satt Paul Olai-Olssen med en venninne på Akershus festning og koste seg med reker og hvitvin, da en gardist kom bort til dem og fortalte at det var strengt forbudt å nyte alkohol på festningen.

FS00045473.jpg

– Det vet jeg, svarte Olai-Olssen, men jeg vil be deg se an situasjonen. Det er blå himmel, dagen er vidunderlig og vi spiser reker, knapt synlig for noen og ikke til sjenanse. Tror du kanskje at du kan gå noen skritt tilbake og passere oss på ny, og denne gang se til høyre istedenfor til venstre?I Monaco har han opplevd å bli kastet ut fra festningsområdet for å spise müsli, men i Oslo valgte gardisten å følge hans oppfordring. Og det er på bakgrunn av slike opplevelser Olai-Olssen har valgt å døpe hovedstaden «Vennlige Oslo» i det siste innlegget på bloggen «Pauls planet».

Ærlige Oslofolk

Olai-Olssen er en av flere som har bidratt etter at Osloby.no etterlyste lesernes historier tidligere i september. Og vi vi lgjerne ha flere.

Nadia Kristiansen Tokerud fortalte om hvordan hun fikk tilbake sin mobil fra ærlige finnere etter at hun mistet telefonen i gresset på St. Hanshaugen. Nora Astrup Dahl opplevde det samme da hun glemte sitt bankkort i en parkeringsautomat på Sagene.

Også dyrelivet oppleve et snev av OSLove fra tid til annen. Lomviinvasjonen, med skrøpelige fugler over hele byen, har utløst et skred av medfølelse og engasjement.

Fortell om din opplevelse i kommentarfeltet under, eller send bilde til osloby@aftenposten.no.

Eierløs 100-lapp

I en trappeoppgang på Grünerløkka henger en lapp der noen etterlyser eieren av en 100-lapp som lå henslengt i trappen.

FS00046224.jpg Foto: Yngve Karlsen

— Flere har ringt meg og sagt at det var snilt å henge opp lappen, forteller finneren Espen Sørlie. - Jeg ble litt overrasket. Jeg trodde det var helt vanlig å gjøre sånt. Men det er jo ikke mine penger, sier Sørli til Osloby.no.

Eieren av 100-lappen har fortsatt ikke meldt seg.

Favorittby

– Oslo kan muligens fortone seg som en upersonlig og skremmende mur av sosial nød, dårlig gatelegeme og potensielle overfall for den som kommer fra distriktene. Hvis du derimot tar imot gjester fra storbyer i utlandet, går de omkring og undres over biler som stopper når du vil krysse veien, over de utallige grønne parkene i byen, over fargerike husfasader, den rene luften og nærheten til sjøen og skogen, sier Olai-Olssen.

Les også

Vi viser mer varme

Han kaller seg multivisjonsvagabond, og har reist både Norge og verden rundt ved hjelp av transportmidler som kajakk og sykkel. Olai-Olssen utnevner Oslo til en av sine favorittbyer når det gjelder humor og åpenhet.– La Paz, Kairo, Moskva og Oslo. I disse fire byene kan du kommunisere med god norsk «Oslo-humor». Det tas spesielt godt imot at vi ikke er for selvhøytidelige og kan fleipe litt om oss selv.

Trenger litt drahjelp

Han oppfordrer osloborgere til å gi hverandre komplimenter eller et nikk og et smil på gaten.

FS00046194.jpg Foto: Paul Olai-Olssen

– Vennligheten i Oslo viser seg først og fremst når du selv er positiv og åpen. Vi nordmenn kan nemlig trenge litt hjelp for å eksponere våre gode sider, men er både hjelpsomme og hyggelige når det byr seg en sjanse, sier vagabonden.Vennligheten viser seg også på nattetid, mener han.

– En av de svært få ganger jeg har kommet over en slåsskamp, var i Torggata. Jeg gikk bort og klappet dem på skuldrene og spurte hva i all verden så kjekke folk sloss for, med det resultat at de reiste seg forundret opp og snakket om det i stedet.

Les også

Spre ordet - spre OsLove

Espen Sørlie fant 100 kroner i trappeoppgangen, og hengte opp denne lappen der han etterlyser pengenes eier. Typisk OSLove? Foto: YNGVE KARLSEN

Sikkerhetsvakten Coung Dong fant denne syke fuglen ved hovedinngangen til Postgirobygget i sommer, og hang umiddelbart opp en melding til forbipasserende. Etter tre timer var doktor dyregod på plass og konstaterte at duen nok ville være i fin form om en dag eller to, om den fikk være i fred . . . Foto: TOR S. STENERSEN