Eline Thorleifsson er Årets osloborger 2019

– En stor ære, utrolig hyggelig at så mange har stemt på meg, sier Årets osloborger, overlege Eline Thorleifsson ved Overgrepsmottaket på Legevakten.

Med overveldende margin stemte Aftenpostens lesere overlege Eline Thorleifsson frem som Årets osloborger.

– Jeg synes det er rart å ta imot en sånn hyllest helt alene. Dette er en ære jeg deler med mine kolleger på Overgrepsmottaket og Legevakten. Overgrepsmottaket er en 30 år gammel institusjon bygget opp av ildsjeler. Ingen kan gjøre dette alene, og vi er helt avhengig av godt tverrfaglig samarbeid mellom leger, sykepleiere og sosionomer for å kunne gi et godt tilbud til dem som kommer til oss, sier Thorleifsson.

Hun har vært overlege på Overgrepsmottaket på Legevakten i Oslo i 12–13 år og ble nominert til Årets osloborger for sin stå-på-vilje. Aftenpostens lesere har med sin stemmegivning vist at arbeidet hun og kollegene gjør, verdsettes høyt.

Les også

Eline Thorleifsson: – Jeg kan ikke se for meg at det finnes et bedre sted å jobbe

– De fleste i helsevesenet gjør sitt beste hver dag, sier overlege Eline Thorleifsson.

– Jeg tror mange synes det er hyggelig at en som har en helt alminnelig jobb i helsevesenet, blir løftet frem. De aller fleste i helsevesenet går på jobb og gjør sitt beste hver eneste dag, og det er også det jeg har gjort, sier Thorleifsson.

Hun har hovedansvaret for den medisinske oppfølgingen av pasientene som kommer til Overgrepsmottaket.

– Det er vondt å høre på pasienter som forteller om vanskelige opplevelser. Sånn sett kan det være en tung jobb. Samtidig er det noe fint med å få mulighet til å være med noen når de er på sitt aller mest sårbare, og se at det går bra med de aller, aller fleste, sier prisvinneren.

Selv har hun hatt romjulsfri mens kollegene har holdt hjulene i gang på Legevakten.

Les også

Disse var årets kandidater til å bli Årets osloborger

Julen er vanskelig for mange

– Overgrepsmottaket får minst like mange henvendelser i julen som ellers. Ofte er desember litt travlere enn de andre månedene, for selv om mange har ferie, får ikke folk fri fra de vonde opplevelsene, sier hun.

Julen er en sårbar tid og komplisert for mange som har opplevd vonde ting i forkant.

– Man skal hygge seg og være sammen, men noen av dem som har vært utsatt for seksuelle overgrep, synes det er vanskelig. De trenger og ønsker å bli ivaretatt, men orker ikke mange spørsmål fra sine nærmeste.

Selv har hun feiret jul med storfamilien på høyfjellet.

– Det har blåst fælt, men vi elsker å være ute, sier hun. Etter nyttår er det tilbake til hverdagen på Overgrepsmottaket for å fortsette det viktige arbeidet som har gitt henne tittelen Årets osloborger.

Eline Thorleifsson mottar prisen Årets osloborger under Aftenpostens nyttårskonsert i Oslo Konserthus 10. januar.

  • Les intervjuene med de andre som var nominert som årets osloborger: