Flest spilleautomater i Oslo øst

- Jeg er for et automatforbud, sier Ali, som har tapt en formue på automatspilling.
  • Jeg har tapt 36 000 på denne automaten, sier Ali. Det kryr av automater i sentrum og de østlige bydeler, men du må lete lenge for å finne dem i vest.

I den mørke kneipa Café Massawa, like ved Skippergata, finner vi en av Oslos 1988 automater. — Jeg har tapt 36 000 på denne automaten, sier Ali, før han mater inn dagens første 200-lapp.- Disse automatene er verre enn heroin. Folk er blitt drept på grunn av dem. Her omkring er 99 prosent av spillerne innvandrere. De spiller fordi de kjeder seg, mangler venner og jobb. Hvis automatene fjernes, løser vi mange problemer, sier Ali.Han sier at han selv ikke har problemer, men vedgår å ha tapt mye.

Store problemer

— Jeg er forretningsmann. Det er mine penger jeg spiller for, men jeg kjenner mange som ender opp i kriminalitet, tigging og andre problemer, sier han.Deler av overskuddet fra automaten som han akkurat har brukt 1600 kroner på, går til Bygdøy Curling Club.De fleste automatene i Oslo er satt ut i sentrum eller Oslo Øst. Ikke tilfeldig, mener Ali.- Automater plasseres der fattigfolk er. Rike vestkantfolk er ikke interessert i å vinne 10 000 kroner, 42-åringen.

Liker det ikke

I en årrekke har Bygdøy Curling Club fått overskudd fra automaten på puben i sentrum. De siste årene har det gitt klubbstyret en vond smak i munnen. - Jeg har aldri vært der vi har automaten, men vi er ikke komfortable med å ha inntekter fra den. Vi synes det er greit at disse pengene bortfaller en dag, og jobber med å finne alternative inntektskilder, forteller formann i klubben, Gjert V. Henriksen. I fjor ga automaten 304 000 kroner i klubbkassen. Det er nesten 40 prosent av budsjettet til klubben, som driver sin egen ishall på Bygdøy. Omtrent hvert år er inntektene fra automaten blitt fordoblet, forteller Henriksen. - Før ble klubben drevet i etterkrigstidens dugnadsånd. I dag er det vanskeligere å få medlemmene til å stille opp, og vi er blitt avhengig av automat-inntekten. Det er endel skjebner bak, og holdningen i samfunnet er endret. Men vi er ikke en klubb bare for Bygdøy. Vi satser på barn og ungdom under 18 år, og har et stående tilbud til skolene i Oslo, sier Henriksen. Blant annet vil han fremholde at de har et samarbeid med politi og barnehjem, der unge kan få boltre seg på isen i curlingsesongen fra høst til påsketider.