Oslo

Solan og Ludvig går til scenen for aller første gang

Den lille bygda Flåklypa med alle sine velkjente figurer går til scenen. Teaterpremiére 29. september.

Mia West Skistad og Milo Hopkins koste seg i teaterselskap med Solan og Ludvig. Klikk til høyre i bildespillet her for å se flere bilder!
  • Stein Erik Kirkebøen
Flåklypas helter, gjengen som ordner opp, nå også på teaterscenene. Fra v. Reodor Felgen (Nils Johnson, Ludvig (Frank Ole Sætrang og Solan (Kikki Stormo).
Det hele er avgjort. Emanuel Desperados (Peter Kippersund) vinner etter at det blir avslørt at utfordreren fra Oslo, Bertrand Nufsefjord Nicholas Khandji) har jukset. Alle hjerter gleder seg.
Ludvig (Frank Ole Sætrang) og Solan (Kikki Stormo) inntar teaterscenen.
Og etterpå ville alle ta Solan på nebbet.
Flåklypas håp, Emanuel Desperados, reddet nok en gang bygdas ære. Her hjelper våre tre helter, Reodor Felgen, Solan og Ludvig ham med forberedelsene.
Ludvig ba pent om at oppmerksomheten og kosingen ikke ble for voldsom, inne i drakten er det varmt som i Syden...

I Riksteatrets oppsetning, «Heia Flåklypa! – Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen», handler det ikke om racerbilkjøring, men den mer urnorske øvelsen melkespannkasting.

- Veldig, veeeldig morsomt

– Det var ikke noe skummelt, men veldig, veeeldig morsomt, synes Mia West Skistad.

– Og aller morsomst var det da han derre gorillaen...

– Emanuel Desperados?

– Ja, han som snakket ganske rart. Da han vant til slutt, synes Milo Hopkins.

  • Hvor mye vet du egentlig om Flåklypa-universet? Her kan du teste dine kunnskaper.
  • Ble det for lett? Her har du en Flåklypa-quiz for kjennere.
Denne gang handler det om melkespannkasting i Flåklypa. Fra byen kom en skummel konkurrent, Bertrand Nufsefjord.

Milo og Mia går i klasse 2B på Grünerløkka skole. De var testpiloter hos Riksteatret på torsdag. Og hvis de, klassekameratene og barnehagebarna fra Abildsø (ett av dem syntes visst det ble for skummelt) er representative for det norske folk, så er det duket for en ny suksess for Kjell Aukrusts gøyale figurer fra den snåle bygda.

Fra før er figurene godt kjent fra bøker, filmer, tegnserier, dataspill og sikkert mye annet.

- Det er teater vi bare later som

2. klassingene satt svært engasjerte ytterst på stolsetene gjennom det meste av forestillingen, og sa høylydt fra da sleipe Kroksleiven prøvde seg med juks.

Og så ville de se den fottråkkede geitosten som enkefru Engelschøn-Glad synes luktet så herrrlig. Men det var bare en tom boks.

– Det er ingen ost her. Dette er teater skjønner dere, vi bare later som det er ost, forklarte enkefruen fra Frognerveien i Simon Andersens skikkelse.

Kjente figurer, ny historie

Helena syntes mamma, Kikki Stormo somspiller Solan, var ganske fin med nebb

– Figurene og miljøet er velkjent og kjært, men historien er «nyjugd». Det er alltid sånn, det opprinelige materialet fra Flåklypa er jo figurer og små, korte historier. Dette stykket er, som filmene, en nyskreven, lang historie med Kjell Aukrusts figurene. Dette manuset er skrevet av Gorm Jenseg, forklarer teatersjef Tom Remlov ved Riksteatret.

Han er den første som setter opp en sceneversjon av Flåklypa.

– Såvidt jeg kan forstå, har det aldri skjedd før. Jeg vet ikke hvorfor, men er stolt over å være den første.

Og det hadde han enda mer grunn til å være etter torsdagens test. Den slo veldig godt an hos det unge publikum. Etterpå ville alle opp og klemme Ludvig og de andre.

– Puh, sukket Frank Ole Sætrang i sin Ludvig-drakt. - Inni her er det så varmt som Syden!.

Flyvende melkespann

Utgangspunktet for sceneversjonen er den årlige konkurransen i melkespannkasting. Som vanlig er Emanuel Desperados den store favoritten. Men det går rykter om en skummel type fra Oslo som skal være en råtass til å kaste og som er i allianse med en meierigigant fra hovedstaden som sikler på å overta det lokale meieriet.

Dermed er forviklingene i gang, og det det gir vel ikke store odds å anta at sykkelreparatør Felgen og de to kompisene Solan og Ludvig til slutt ordner opp.

Flåklypa til hele landet:

Premiére i Nydalen 26-29. september.

Turnestart i Tynset 5. oktober. Totalt 70 spillesteder.

Settes opp på Nationaltheateret i juni 2017.