Oslo

10 tips for helgen

ByLarm, opera, kunst og hesteshow. Det er ikke grenser for hva du kan finne på i helgen.

Daniel Kvammen

  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder
  • Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Mat + musikk = ByLam

Hva skjer når Bylarm og MatPrat slår seg sammen? Da blir det ByLam! Youngstorget fylles opp av foodtrucks og boder som vil servere lammeretter fra alle verdenshjørner. by:Larm står for musikken med blant andre Daniel Kvammen og Valkyrien Allstars på scenen.

Fullt program for dagen finner du på Facebook.

Hvor: Youngstorget

Når: Torsdag kl. 11.00–21.00

2. Samtidskunst til folket

Omvisning på Astrup Fearnley og utstillingen Los Angeles – A Fiction er noe av det du kan få med deg under Oslo Art Weekend Foto: Kjetil Røed

Oslo Art Weekend er et årlig arrangement hvor byens galleri inviterer deg med inn i samtidskunstens spennende og utfordrende verden. Det blir foredrag, utstillinger, omvisninger og performance.

Fullt program finner du ved å klikke her.

Hvor: Over hele byen

Når: Hele helgen

Les også

Les anmeldelsen av Astrup Fearnleys nye utstilling


3. Høst? Javisst! Tid for hest!

Det blir flust med hest i Telenor Arena fra torsdag til og med søndag denne uken. Foto: FATIH SARIBAS / X00240

Denne helgen går Norges største hesteshow av stabelen. Det betyr at flere av verdens beste ryttere og hester setter hverandre stevne på Fornebu. Arrangementet er nemlig også den offisielle starten på verdenscupen i sprangridning. Her får du mulighet til å se hestesport i mange varianter, show, stands, salgsboder og annen moro.

Hvor: Telenor Arena

Når: Torsdag 17-23, fredag og søndag 8–23, lørdag 8–24


4. Vokalt høydepunkt

Mezzosopranen Petra Lang tolker Wagner i Oslo Konserthus. Foto: Ann Weitz

Den tyske mezzosopranen Petra Lang er en av verdens fremste sangere, særlig kjent for sine Wagner-tolkninger. Hun var elev av vår egen Wagner-sangerinne Ingrid Bjoner, og de to holdt kontakten helt frem til Bjoners død i 2006.

Dermed blir det et vokalt høydepunkt på Oslo-Filharmoniens konsert når Petra Lang skal synge Brünnhildes Schlussgesang fra Wagners Götterdämmerung. OFO spiller også Siegfrieds Rheinfahrt og Trauermusik fra Götterdämmerung, i tillegg til Schumanns Symfoni nr. 3. Marek Janowski er dirigent.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Torsdag kl. 19


5. Bayersk ompa-fest

Oktoberfest på Grefsenkollen med langbord, øl og svineknoke på menyen Foto: TORSTEN SILZ

Oktober betyr oktoberfest i München. Har du hverken tid eller råd til å dra på tur, er det mye nærmere å ta turen opp til Grefsenkollen. Her blir det full fest med Oslo Blaaseorkester, allsang, godt øl og mat.

Hvor: Grefsenkollen

Når: Fredag fra kl. 18.00


6. Unni fyller 20

Unni Wilhelmsen har en musikalsk feiring på Rockefeller torsdag. Foto: Berit Roald

Unni Wilhelmsen reist rundt i Norge med bitte små norskdesignede gitarer med forsterker, på akustiske gitarer, på sølvskimrende elgitarer med vreng og ekko, eller på piano. Det har resultert i åtte album og snart 1800 konserter. Nå feirer hun 20 år som artist, og tar med seg det beste hun har av både gitarer, låter og musikalske gjester som Ole Jørn Myklebust, Sol Heilo, Hanne Mari Karlsen, Eva Weel Skram, Henning Kvitnes og Sivert Sivertsen.

Hvor: Rockefeller

Når: Torsdag kl. 21


7. Opera for alle

Elizabeth Norberg-Schulz Foto: Rolf M. Aagaard

Festivalen Opera til folket har som mål å gjøre operamusikken litt mindre elitistisk og mer folkelig. Festivalen arrangeres for 10 gang. Det blir opera på trikken, for barn, på pub og på mer tradisjonelle musikkscener. Artistene som skal trylle frem magiske toner er blant andre Jason Stearns, Birgitte Christensen, Marius Roth Christensen, Caronline Wettergreen, Knut Kristian Mohn og Jonas Nerbe.

Fullt program finner du ved å klikke her.

Hvor: Forskjellige scener

Når: Varer til 1. november

Les også

Anmeldelse: Edruelig sesongåpning i Operaen


8. Tre dager kammermusikk for Schumann

Foto: Espen Mortensen

Schumann på 123 er en ny klassisk minifestival for kammermusikkelskere i Teatersalen fra 1908, der det er ideell akustikk for nettopp kammermusikk. Engegårdkvartetten er initiativtagere til minifestivalen og har fått med seg blant andre pianisten Håvard Gimse og sangerinnen Isa Katharina Gericke for å hylle komponisten Schumann tre dager til ende. Det blir mesterverk for kammermusikk, klaver og sang, dikt, dagbøker, brev og Goethes Faust.

Hvor: Teatersalen, Nynorskens Hus, Rosenkrantz' gate 8

Når: Fredag, lørdag og søndag kl. 18


9. Seilerne og Silya

Silya Foto: Gitte Johannessen

Silya, eller Silje Haugum Nymoen som Oslojenta egentlig heter, startet karrièren som gjestesolist. Senere ble hun fast vokalist i gruppen Multicyde. Du har også sikkert sett henne som programleder i MGP og som vinner av Stjernekamp.

Nå står hun i bresjen for Silya & the Sailors, som er klar med albumet Chapter 2: Resolution.

Hvor: Sentrum Scene

Når: Lørdag kl. 19.00

Les også

Silya vant Stjernekamp


10. Gitarulvene kommer!

Guitar Wolf ryster Vulkan Arena torsdag. Foto: Handout

Garage/punk-bandet Guitar Wolf fra Nagasaki er kanskje like kjent for sin energiske musikk som for bidraget til zombie-kultfilmen Wild Zero. Bandet har stått på siden 1987 og gitt ut en drøss studioalbum. Deres nyeste epos heter T-Rex from A Tiny Space Yojouhan, og er som vanlig fylt med elleville, overstyrte låter og hyperintensiv vokal. Dette blir knallhardt!

Hvor: Vulkan Arena

Når: Torsdag kl. 20


Les mer om

  1. Oktoberfest
  2. ABBA
  3. Tommy Fredvang