50.000 liter fyringsolje har rent ut i Alnaelva i Oslo – politiet ber folk slutte å bade på Sørenga

Oslo-politiet ber nå folk om å komme seg opp av vannet på Sørenga. Brannvesenet melder at det begynner å sige fyringsolje inn mot Sørenga bad.

Politiet er onsdag kveld på Sørenga for å få folk opp av vannet.

I alt 50.000 liter fyringsolje har rent ut i Alnaelva og videre mot fjorden i Oslo. Onsdag kveld begynte oljen å sige inn mot Sørenga, og politiet måtte sende en patrulje til stedet.

Politibetjenter med ropert måtte be folk om å slutte å bade og komme seg opp av vannet, og flere brannbiler var på stedet.

Ifølge politiet var folk flinke til raskt å forlate vannet:

 Det ble lagt ut lenser på Sørenga Sjøbad onsdag kveld.

– Det var bra med diesellukt, sier Amila Sunde som vi treffer på Sørenga onsdag kveld.

– Tok det lang tid for folk å komme seg opp av vannet?

– Ikke da politiet og brannvesenet kom. Men først var det vektere som ba folk komme seg opp, da tror jeg ikke folk hørte så nøye etter, sier hun.

– Det hjalp å høre det fra politiet, sier Leif Sunde. Begge er ofte ute på Sørenga for å bade.

– Dette blir vel siste gang for en stund. Noe som er ganske kjipt, sier Leif.

Kan se oljeflak – lenser lagt ut

Ifølge innsatsleder Kristoffer Bang på stedet har mannskapene ikke helt klart å begrense utslippet.

– Det driver innover her. Etter anmodning fra brannvesen har vi bedt folk om å komme seg opp, sier han.

– Det gikk greit, de fleste hadde nok luktet utslippet allerede.

Brannvesenet har lagt ut lenser og man kan nå se større oljeflak.

Det er satt ut flere lenser på Sørenga for å hindre oljen å komme inn over det populære badestedet.

Også kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Oslo kommune advarer folk mot å bade i sjøen i området.

– I kveld er det masse mennesker der, og vi har bybetjenter på plass der nå for å advare folk mot bading, sier han til NTB tidligere på kvelden.

– Man kan allerede se oljefilm og merke lukt i området, legger Kongsteien til.

Vet ikke når man kan bade på Sørenga igjen

Foreløpig har ikke utslippet spredt seg til andre steder, men brann- og redningsetaten sikrer nå flere steder.

– Det som kan skje i løpet av natten er at det driver mot andre steder. Vi er litt bekymret for Tjuvholmen, så vi setter ut lenser rundt strandkanten. Vi forsøker å pakke inne operaen med én lense, fra Sukkerbiten til Revierkaia, sier vakthavende stabssjef Ståle Lindhardt i Oslo brann- og redningsetat til Aftenposten onsdag kveld.

– Hvor lang tid kan det gå før det er mulig å bade på Sørenga igjen?

– Det er helt avhengig av hvordan det ser ut i morgen. Sol og godt vær kan hjelpe. Det hele er veldig væravhengig og vi aner ikke hvor mye olje som er kommet ut, svarer han.

Også brannvesenet opplevde litt motvilje blant dem som badet på Sørenga.

– Vi slet litt i starten med å folk ut av vannet. Da folk begynte å få lag med oljefilm på seg, forsto de alvoret, sier Lindhart.

Både brannvesen, politi, vektere og Bymiljøetaten var ute på Sørenga onsdag kveld.

Jobber med å stanse lekkasjen

Det var en lekkasje i Vårveien som førte til at drivstoffet rant ut i Alnaelva, opplyser Oslo-politiet.

– Lekkasjen stammer fra et selskap som holdt på med tømming av noen tanker, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Store menneskemengder var på Sørenga for å bade tidligere onsdag kveld. Nå ber politiet dem dra hjem på grunn av olje som kommer sigende.

– Det er snakk om ganske store mengder og det er foreløpig vanskelig å beregne omfanget. Det lukter kraftig diesel i området og det jobbes iherdig med å stanse lekkasjen, sier Engeseth.

Mannskaper fra Oslo brann- og redningsetat arbeider med å begrense skadene, etter at store mengder fyringsolje rant ut i Alnaelva nedenfor Galgeberg onsdag ettermiddag.

Politiet opplyste først om at det var snakk om så mye som 80.000 liter fyringsolje, men etter at brannvesenet fikk bedre kontroll over situasjonen ble dette nedjustert til 50.000 liter.

– 50.000 er tallet vi foreløpig opererer med, men alt er veldig usikkert. Tallet kan stige. Vi har kontroll på lekkasjen, men det renner fremdeles litt ut i Alnaelva, sier vakthavende stabssjef Ståle Lindhardt i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Alnaelva renner ut ved Lodalsøkket mellom Grønlikaia og Kongshavn, bare noen hundre meter unna det yrende badelivet ute på Sørenga ved Operaen.

Politiet meldte om hendelsen på Twitter klokken 16.24.

Det arbeides for å stanse lekkasjen av fyringsolje.

– Skal ikke skje

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) sier oljesølet i Alnaelva er svært alvorlig.

– Elva er nettopp åpnet opp og blitt en viktig grønn åre i byen. Her må vi sørge for å få klarhet i hva som har skjedd, sier han.

– Slike uhell med så store oljeutslipp skal ikke skje. Saken må etterforskes og de ansvarlige må rydde opp, legger han til.

Suger opp fra elven

Lekkasjen skjedde i forbindelse av tømming av noen tanker. Det oppsto da en lekkasje og om lag 50.000 liter fyringsolje rant ut i elven like nedenfor Galgeberg i sentrum av byen.

Ved 17-tiden hadde kilden til lekkasjen blitt lokalisert og stanset.

– Brannvesenet har kontroll og lekkasjen er stanset. De er på stedet med en sugebil for å suge opp så mye som mulig av dette i elven, sier Engeseth til NTB.

En sugebil fra brannvesenet brukes for å suge opp så mye av oljen som mulig.

Lenser i fjorden

Alnaelva renner ut ved Lodalsøkket mellom Grønlikaia og Kongshavn, bare noen hundre meter unna det yrende badelivet ute på Sørenga ved Operaen.

– Ved utløpet av elven har brannvesenet lagt ut lenser i fjorden for å begrense utslippet. De jobber med å samle opp det og har kontroll på det. Vann- og avløpsetaten er på saken og Kystverket er også varslet, sier Engeseth.

Lekkasjen skjer samtidig som Oslo onsdag slo sin tidligere varmerekord for mai måned med hele 31,1 grader. Sørenga var derfor godt besøkt onsdag ettermiddag.