Oslo

To homofile menn: Ble slått og sparket på bussen

De to homofile mennene sier at de natt til søndag ble slått og sparket på rute 31 i Oslo, og at det var to kvinner som startet angrepet som eskalerte til en ren mobb.

  • Frode Sætran
  • Denne artikkelen ble opprinnelig publisert med navn og bilde av de to mennene som angivelig ble angrepet. I ettekant av publiseringen er de anonymisert, av hensyn til deres sikkerhet.

I dag skal flere titusen lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og deres familier gå paraden gjennom Oslo på det som er Europrides siste dag. Paraden starter på Grønland, ikke langt fra der to menn (30) og (23) ble angrepet forrige helg.

Det ble en ublid start på Europride for de to da de tok 31-bussen fra Oslo sentrum til Tonsenhagen natt til søndag forrige helg. De forteller om en situasjon som eskalerte voldsomt til å bli svært skremmende.

Politiet etterforsker nå episoden etter at det ble levert inn en anmeldelse for hatkriminalitet.

— Vi var tre homofile menn som satt på tre av fire seter som er vendt mot hverandre bakerst i leddbussen. På det siste setet satt det en kvinne med latinsk utseende som på en svært grov måte spurte hvorfor vi ikke bare kunne være menn og la være å utgi oss for å være kvinner.

Les også:

Les også

- Håper hatgruppen vil påvirke paraden i positiv retning

Ble slått over hele kroppen

På motsatt side av midtgangen satt kvinnens venninne. De skal ha fulgt opp med nedsettende grovheter.

— Da sa [30-åringen, journ. anm.] at vi er i Norge, og at det er lov å være som man er i dette landet, forteller 30-åringen.

23-åringen hadde kledd seg opp i kvinneklær og hadde lang parykk på hodet.

— Da oppdaget de at [23-åringen, journ. anm.] også er en mann. Det var da det ble skremmende, sier 30-åringen.

De forteller at den ene kvinnen rev tak i parykken og slo [23-åringen, journ. anm.] i ansiktet med flat hånd. 30-åringen forsøkte å dekke 23-åringen med kroppen, men det resulterte i at han fikk flere slag, både i ansiktet, overkroppen og i ryggen.

Les også:

Les også

Velkommen til Oslo, Europride!

Ble dratt ut av bussen

— Plutselig var det flere afrikanske menn rundt oss som deltok i angrepet. Jeg vet ikke hvor mange de var. Men bussen stanset. Vi var i Brugata. Dørene ble åpnet og vi ble faktisk dratt, slått og sparket ut av dørene. Noen av dem fulgte etter for å fortsette volden utenfor. Det var fryktelig, forteller 30-åringen.

For et par dager siden leverte de anmeldelse for hatkriminalitet etter straffeloven § 135 a. Både diskriminering på grunn av legning, rase og religion dekkes av bestemmelsen.

Politiet bekrefter at de har åpnet etterforskning.

— Vi har akkurat blitt kjent med anmeldelsen, men vi har ikke rukket å ta stilling til hva slags etterforskningsskritt som skal gjøres her. Jeg må diskutere dette med juristen. Hatkriminalitet kan være både rase, legning og andre forhold, sier politiførstebetjent Leif Tore Andersen, til Aftenposten.

Politiet jobber med å sikre seg overvåkingsmateriale fra blant annet bussen.

- Sånne som du bør avlives

- Det er nettopp slike opplevelser vi har flyktet fra. Jeg trodde det var frihet og trygghet for alle i Norge, sier 23-åringen.

Begge to kommer fra Etiopia. 23-åringen har fått oppholdstillatelse i Norge, mens 30-åringen har fått avslag.

Det var en norsk kvinne som ringte politiet. De kom raskt til stedet og stanset volden. Men for 23-åringen var det ikke helt over.

— Da var det en afrikansk mann som sa til meg på mitt eget språk: «Sånne som du bør avlives».

— Det er utlendingene som er verst. Det er sjelden at nordmenn mobber oss, sier 23-åringen.

Advokat Cecilie Schjatvet er engasjert av vennene til de to mennene for å ivareta deres interesser under etterforskningen.

— Strafferammen er tre års fengsel, mens sjikane og trusler kan medføre kortere fengselsstraff eller bøter. Hvis det er klart at volden er motivert av hat mot homofile vil det være skjerpende, sier Schjatvet.

Les også

  1. Kom ut, kom hjem!

  2. Fjerner homofile fra likestillingsplan

  3. - Det er liksom fortsatt veldig pirrende at noen er homofile

  4. «Kom som du er. Det er sånn vi liker deg»