Oslo

25-åring tar over driften av Kobberhaughytta

Det blåser frisk bris over Kobberhaughytta. To nye tilbygg er på vei, og i desember tiltrer ny bestyrer. Erlend Birkeland (25) vil satse på lokal mat og bestemors vafler.

Erlend Birkeland (25) kommer selv til å bo på Kobberhaughytta, som har det han beskriver som «en av Oslos aller beste beliggenhet».
  • Maria T. Pettrém
    Maria T. Pettrém
    Journalist

I desember tar Erlend Birkeland (25) over driften av Kobberhaughytta og blir dermed den yngste bestyreren i DNT Oslo og Omegn.

– Det blir mye nytt, men jeg er veldig klar. Jeg gleder meg til å ta imot Marka-gjestene og kunne tilby dem kanelboller, en god vaffel og kaffe, sier han.

Birkeland er opprinnelig fra Trondheim og har de siste to årene jobbet på turisthytta Gjendesheim ved foten av Besseggen i Jotunheimen. Gjendesheim er den mest besøkte og travleste hytta til DNT, og Birkeland har derfor god innsikt i hva det vil si å drive en turisthytte.

Kobberhaughytta er et yndet turmål. På en god helg kan hytta ha opptil 2000 dagsbesøkende. Årlig har hytta rundt 3000 overnattingsgjester.

Kobberhaughytta utvides med to tilbygg som etter planen vil stå ferdig i 2019.

Skal bygge på Kobberhaughytta

Denne uken gikk startskuddet for utbyggingen av «nye» Kobberhaughytta i Nordmarka.

Den folkekjære Marka-hytta får nytt sovehus, ny bolig for vertskapet og nytt inngangsparti. På sikt vil hytta også få ny garasje og en opprustning av hyttetunet.

– Utbyggingen vil gjøre det enklere å drive hytta, både som serveringssted og som overnattingssted. Hytta har få soveplasser, og vi har ønsket oss et nytt sovehus i flere år. I tillegg har de tekniske fasilitetene gått ut på dato, sier Jan Erik Reiten, leder av driftsavdelingen i DNT Oslo og Omegn.

Kobberhaughytta har i dag 30 soveplasser, men når det nye sovehuset står ferdig, utvides kapasiteten til 55 sengeplasser. Sovehuset får også et nytt samlingsrom.

  • Les også: På Snøhettas nye hytte i Marka kan du overnatte midt i uken og ta T-banen ned til jobb morgenen etter
Denne uken gikk startskuddet for utbyggingen av «nye» Kobberhaughytta.

Vil satse på lokal mat

Selv om den unge trønderen foreløpig er relativt ubevandret i Nordmarka, har han stor forståelse for hva Kobberhaughytta betyr for Marka-folket.

– Jeg er ganske ny i området og kommer til å bruke tiden fremover til å bli godt kjent. Selv om jeg er ung og ikke redd for å prøve nye ting, har jeg stor respekt for hva Kobberhaughytta betyr for folk, sier Birkeland.

Birkeland er hemmelighetsfull når han får spørsmål om fremtidsplaner for hytta, men røper at han ønsker å satse på lokal mat.

Fredag var Erlend Birkeland og Jan Erik Reiten, leder av driftsavdelingen i DNT Oslo og Omegn, innom Kobberhaughytta der gravemaskiner allerede er i full gang med å grave opp tunet.

Jan Erik Reiten i DNT Oslo og Omegn har stor tro på den unge bestyreren og tror litt «ungt blod» vil være positivt for hyttas videre utvikling.

– Erlend er ung og ambisiøs og har opparbeidet seg mye erfaringer fra Gjendesheim, som jeg tror Kobberhaughytta vil dra nytte av. Jeg håper han vil utvide mattilbudet og skape flere aktiviteter på hytta, sier Reiten.

Universell utforming

Det er arkitektkontoret Blakstad Haffner Arkitekter som står bak tegningene av de nye tilbyggene.

DNT Oslo og Omegn drifter 104 turisthytter i Oslomarka og Sør-Norge og er helt avhengige av eksterne bidrag for å realisere større byggeprosjekter. Prosjektet på Kobberhaughytta har derfor fått støtte av Eckboes legat, Olav Thons DNT stiftelse og Tove Reistads legat for bidrag.

Slik vil den «nye» Kobberhaughytta se ut når den står ferdig om et års tid.

– Utbyggingen vil gjøre det enklere å ta imot flere grupper på samme tid, sier Reiten i DNT Oslo og Omegn.

Det nye inngangspartiet vil bli universelt utformet slik at hytta kan brukes av alle. Den nye boligen for vertskapet vil også frigjøre arealer i hovedbygget slik at arealene for kjøkken, kjøl og frys og lager kan utvides.

Reiten understreker imidlertid at hovedhuset vil bestå, og at de vil ta vare på hyttas sjel. Den store peisestuen i hovedhuset vil blant annet ikke berøres av utbyggingen.

Den «nye» hytta skal etter planen stå ferdig i løpet av 2019. Kobberhaughytta holder åpent som vanlig i vinter.

Les mer om

  1. DNT
  2. Nordmarka
  3. Friluftsliv
  4. Marka