Oslo

Rødt kan gjøre comeback på Stortinget etter 20 år

I høst sørget Rødt for å kaste Venstre ut fra byrådskontorene i Oslo. Nå viser partibarometeret for Oslo at Rødt også kan kapre ett mandat fra Venstre ved stortingsvalget i 2017.

Bjørnar Moxnes (R) har god grunn til å smile. Hvis partiet klarer å holde seg på det nivået som partibarometer for Oslo viser i mars, er han sikret fast plass på Stortinget fra neste høst. Foto: Vegard Wivestad

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

I 1993 kom Erling Folkvord inn på Stortinget for Rød Valgallianse (RV). Han satt der i fire år og klarte aldri å bli gjenvalgt. Siden har RV blitt til Rødt.

Nå viser Aftenpostens ferske Oslo-måling for stortingsvalg at Rødt igjen kan havne på tinget. Målingen er utført av Respons Analyse.

Partiet har gått frem fra 3,2 prosent (stortingvalget 2013) til 4,6 prosent i målingen. Hadde det vært valg i dag, ville partiet ha fått en plass på Oslo-benken.

På den andre siden går Venstre tilbake fra 8,2 prosent fra valget høsten 2013 til 6,6 prosent i målingen. Om dette blir valgresultatet, betyr det at partiet mister ett av sine to Oslo-mandater i Stortinget.

Les også

Et mirakel må til om byrådet skal nå klimamålet sitt i 2020

— Kjemper mot forskjells-Norge

— Så kult, er den spontane reaksjonen fra partileder Bjørnar Moxnes (R) når han hører resultatet i målingen.

— Det er veldig moro. Vi har gjort et godt kommunevalg og har hatt gode resultater på målingene den siste tiden. Velgerne legger vekt på vårt engasjement mot forskjells-Norge. Vi ønsker å gi alle like muligheter, sier Moxnes til Osloby.

Han legger til at Rødt har kommet i posisjon flere steder i landet etter kommunevalget, noe som kan ha gitt utslag på målingen. I Oslo har partiet valgt å støtte det rødgrønne byrådet, men vil ikke selv sitte i det.

1703partibarometeroslo.pdf Foto: Anne Gjertsen

— Vi har allerede rukket å stanse velferdsprofitørene i Oslo ved å si nei til private barnehager. Nå skal vi blant annet styrke eldreomsorgen. Dette blir lagt merke til, mener Moxnes.

— Jobber for miljø-Oslo

Venstres Ola Elvestuen er i dag en av partiets to Oslo-representanter på Stortinget. Han tar målingen med ro.

— Det er halvannet år til valget. I mellomtiden vil vi fortsette å jobbe med våre hjertesaker for å gjøre Oslo en grønnere by. Det er viktig for Oslo at to fra Venstre er på Stortinget, for å sikre investeringer byen trenger til kollektivtrafikken, sier Elvestuen.

Oslos tidligere samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) er ifølge Aftenpostens siste partibarometer ute av Stortinget. Partiet har stort sett bare hatt en representant fra Oslo de siste 20 årene, men Elvestuen er innstilt på å jobbe hardt for å beholde to mandater. Foto: Jon Olav Nesvold

Han påpeker at partiet har vært pådriver for at staten vil bidra med 50 prosent til store kollektivprosjekter i Oslo og Akershus.

Skeptisk til om det holder inn

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning er ikke overbevist om at Rødt klarer å holde seg på samme nivå til valget.

– Rødt har gjort det bra på meningsmålinger flere ganger, men på valgdagen kommer de på feil side. Det er mange småpartier som konkurrerer om det siste mandatet i Oslo. Derfor er det ikke sikkert at de klarer å komme inn, sier Bergh.

Om Venstre tror han at partiet har vært under press fra regjeringen, noe som kan ha gitt en tilbakegang.

— Sentrumspartiene har kommet litt under press fra regjeringen når det gjelder innvandringspolitikk. Det er ikke sikkert Venstre kommer så godt ut av det, men her er det snakk om mindre endringer, understreker Bergh.

Elvestuen er ikke enig i dette.

— Det er en diskusjon som befolkningen i Oslo er vant til. Dette har vi i Venstre diskutert i flere år. Jeg tror ikke akkurat dette blir avgjørende for valget, sier Elvestuen.

Les også

Bøler-gutt overtar etter Jan Bøhler

MDG holder stand

Mange er spente på hvordan det går med Miljøpartiet De Grønne (MDG). Partiet har fått 6,8 prosent i målingen, og gjør det bedre enn valget i 2013. Men sammelignet med kommunevalget i fjor går de 1,3 prosent tilbake.

— MDG holder stand i Oslo, men har de siste ukene vært litt omdiskutert på grunn av sin politikk i hovedstaden. Derfor blir perioden fremover viktig for MDG med tanke på hva folk mener om partiet, mener Johannes Bergh.

 1. Les også

  Kapur blir medlem av Høyres sentralstyre

 2. Les også

  Vant valget, åpner sine dører for velgerne

 3. Les også

  - Klimaendringer har vi hatt i mange år

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Ap og Venstre faller kraftig i ny Oslo-måling - Frp, Rødt og Sp frem

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Ny Oslo-måling: Nå blør Ap til småpartiene

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ap går tilbake i Oslo – Rødt med historisk måling

 4. OSLO
  Publisert:

  Ny måling: Arbeiderpartiet kraftig tilbake i Oslo - skylder på søppel

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Holder tendensen i meningsmålingene, kan disse to bli Stortingets mektigste etter neste valg

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Abid Raja takker og roser taktiske Høyre-velgere