Turban-fest i Oslo sentrum

Flere hundre sikher stilte opp som frivillige for å snurre turbaner og dele ut indisk mat. Over 10.000 personer deltok i festen som preget Oslo sentrum lørdag.

Med turbaner og dhool gikk Sukhman Singh (til venstre) og Ajit Singh først i sikhenes tog som preget Karl Johans gate lørdag der sikhene feiret vaisakhi og inviterte folk til fest gjennom turbandagen. Klikk til høyre for å se flere bilder.
Sharanjit Kaur Lally (nærmest), Sukhdeep Kaur Sangha, Balwinder Gill og Dalwinder Singh deler ut mat under turbandagen. Lally og Sangha har selv stått på og laget snacks som ble delt ut.
Her har Flora Devina (3) fått en turban fra Lakhwinder Veer Singh som snurret over 100 turbaner under turbandagen.
I tillegg til turban ble det delt ut mat under turbandagen. Her er noen av frivillige som lagte fest for Oslo-folk lørdag. Fra venstre: Ricky Grewal Singh, Pargat Singh, baljit Singh og Chnchn Singh.
Med sverder og tradisjonelle sikh-drakter preget disse herrene turbandagen i Oslo sentrum lørdag.

— Vi måtte stå i kø i nesten halvannen time før det var vår tur til å få turban, sier turbanfine Astri Åmellem Brøto som har med datteren Benedicte Brøto Løver og hennes venninne Agnes

Rygg Hannstad til Oslo sentrum for å delta u turbandagen.

Køen for å få seg en turban gikk helt fra Spikersuppa til Egertorget, men skal vi tro Agnes og Benedicte så var den verdt det.

Tre med turban i Oslo sentrum: Fra venstre: Benedicte Brøto Løver (10), Astri Åmellem Brøto og Agnes Rygg Hannstad (10).

— Det er ganske behagelig å gå med turban. Det er skikkelig gøy å være her, sier de to før turen går videre til matbodene i Spikersuppa.Der står blant andre Sharanjit Kaur Lally med kusinen Sukhdeep Kaur Sangha og deler ut indisk snacks som de har laget selv.

— Dette har vi laget selv på tempelet på Alnabru. Vi har vært aktive der i flere år. I år er vi også aktive her. Vi synes det er fint å vise frem kulturen vår, sier Lally.

Gikk i tog

Turbandagen startet med et sikh-tog fra Østbanehallen til Spikersuppa. Nærmere tusen sikher gikk i toget som ble geleidet av politihester. I tillegg til turbandagen feiret også sikhene sin religiøse høytid vaisakhi.

Talvinder Singh Sandu har med sønnen Lovjot (6) til Oslo sentrum for å feire høytiden veisakhi og delta på turbandagen.

— Jeg bruker turban til daglig og har gått i dette toget vært år. Jeg jobber som taxisjåfør og har aldri opplevd noen negativt om turbanen, sier Talvinder Singh Sandu som har med sønnen Lovjot (6).Lovjot har også på turban, men pappa røper at han bare bruker den på høytider.

2500 turbaner

Etter planen skulle det deles ut 2000 turbaner i Oslo sentrum lørdag, men på grunn av stor pågang endte man på 2500 turbaner. Turbanene ble snurret av frivillige sikher med mange års erfaring.

— Jeg er her som frivillig hvert år. I år regner jeg med å snurre 100–150 turbaner. Er man erfaren så tar det bare tre-fire minutter, sier Lakhwinder Veer Singh.

Her får Julie Harsten Eithun turban fra Harpreet Singh under turbandagen.

Hans turbankollega Harpreet Singh er opptatt av å fortelle omverdenen skal få riktig informasjon om sikher.— Jeg er her for å fortelle folk om vår religion og kultur. Noen tror at vi er muslimer. Derfor er det viktig å få frem hva sikhismen står av, sier Singh.

Stor suksess

Hovedarrangør av turbandagen, Sumeet Singh Patpatia, er storfornøyd med oppmøte og engasjementet.

Sumeet Singh Patpatia er storfornøyd med turbandagen. Her blir han intervjuet av en pakistansk TV-kanal i Oslo sentrum.

— Vi vil fortelle verden hva sikhismen består av og at selv om vi har skjegg og turban så er vi ikke farlige, sier Patpatia.Han anslår at 10-15-000 personer var innom Spikersuppa.

Noen har stått i kø i tre-fire timer for en turban. Jeg vet ikke om noe annet sted hvor folk gidder det. Dette beviser at Norge elsker annerledesheten, sier Patpatia.