Oslo

Vestli-uro: Uklart hvor 30 politifolk skal tas fra

Justisministeren vil sette inn 30 ekstra politifolk i Groruddalen. Men hvor disse skal tas fra, er ukjent.

Lørdag kveld måtte politiet rykke ut til Vestli T-banestasjon i Groruddalen etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer.
  • og NTB

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) vil sette inn 30 ekstra politifolk mot ungdomskriminalitet og gjenger øst i Oslo.

– Det er en uholdbar situasjon. Vi ser en økende og ny form for ungdomskriminalitet. Det er vi nødt til å ta alvorlig, sa ministeren til Aftenposten i helgen.

Men foreløpig er det ikke kjent hvor ressursene skal tas fra.

– Det lurer vi også på. Men vi ikke fått noe svar, sier leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga.

Oslo-politiet er allerede under press og må kutte stillinger for å få budsjettet i balanse, framholder hun. Aga mener at det mangler en langsiktig, overordnet plan for å få bukt med økende gjengproblemer i hovedstaden.

Ifølge Politiforum har det vært ni skyteepisoder i Oslo siden februar i år, og flere hendelser der både natteravner og politipatruljer har blitt angrepet av gjenger.

Sist det skjedde, var på Vestli sist helg da natteravner ble møtt av steinkastende ungdom.

Les også

LES OGSÅ: Justisminister Wara i kontakt med politiet i dag om Vestli-bråk: – Vi ser en økende og ny form for ungdomskriminalitet

– Veldig bakpå

– Vi er veldig bakpå når det gjelder det forebyggende arbeidet. Det som trengs for å få bukt med slike problemer, er å være til stede over tid, også når det ikke skjer noe. Og når det skjer ting, har vi ikke nok ressurser å sette inn slik at hendelser får konsekvenser. Det er også noe som handler om forebygging, påpeker Aga.

Hun viser til politireformen i 2016 og konsekvensene av omorganiseringen av Oslo-politiet. Reformen har blant annet medført at det er færre uniformerte enheter ute i gatene.

– Det våre medlemmer melder tilbake, er at de er veldig bekymret for dette. De opplever det motsatte av å være nærpoliti. Utviklingen går i feil retning, mener Aga.

Hun forteller samtidig at hennes medlemmer melder ifra om at de aldri før har sett en så manglende respekt for politiet.

Les også

LES OGSÅ: Byrådslederen: - Holmlia og Groruddalen er trygge områder

Data framfor gaten

Leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad bekrefter Agas beskrivelse av problemene.

– Det er ikke lenger fokus på gata, men på data. Vi er ikke lenger tett på problemene, sier han.

– Da får miljøene tid til å bygge seg opp, og så eksploderer det – akkurat slik vi har sett den siste tida, sier han også.

Bolstad mener det er stor sannsynlighet for at justisministerens løfte om mer politi i Groruddalen vil innebære færre politifolk andre steder.

– Det står jo ikke 30 politifolk og venter i en garasje. Trolig er det mer snakk om en omprioritering enn en styrking. Men da må befolkningen få klar beskjed om hvilke områder som ikke lenger skal prioriteres, sier Bolstad.

Det har så langt ikke lyktes NTB å få svar fra Justisdepartementet eller Oslo politidistrikt om hvor de 30 politifolkene skal hentes fra.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Kriminalpolitikk
  3. Gjengkriminalitet