Oslo

Advarer mot skolemelk med smak

35.000 skolebarn får melk med kunstig smak. Leder for Skolederforbundet mener det er en uting.

- VANLIG MELK: Forbundsleder i Skolederforbundet, Solveig Hvidsten Dahl, synes det er en uting at melk må tilsettes søtsmak for å få barn og unge til å drikke det. Foto: Colourbox

  • Silje Dyregrov

Drøyt 175.000 elever abonnerer på skolemelk, viser ferske tall fra Tine. Av disse velger 20 prosent smakstilsatt skolemelk.

Det liker forbundsleder i Skolelederforbundet dårlig. Hun mener skolene, som bestemmer hvilket sortiment de skal tilby, bør la være å tilby smakstilsatt melk.

— Skolen bør gå foran og vise hva som er gode alternativer for et sunt kosthold. At mat og drikke må tilsettes søtsmak for å få barn og unge til å spise og drikke, er ikke noe jeg mener skolen skal støtte opp om og forsterke, sier forbundsleder i Skolederforbundet, Solveig Hvidsten Dahl.

Hun understreker at dette er hennes personlige syn og ikke noe Skolelederforbundet har diskutert inngående.

Blir utsatt for press

- Bør ikke foreldrene selv få bestemme hva barna skal drikke?

— Hvis noen foreldre ønsker at barna skal drikke melk tilsatt søtsmak, så finnes det mange timer i døgnet barna kan gjøre det. Men de trenger ikke gjøre det på skolen. Mange foreldre mener at barna ikke bør drikke slike produkter, eller at de bare bør drikke det til festlige anledninger. Men du kan jo tenke deg presset om fem andre rundt barna deres sitter og drikker melk med sjokoladesmak, sier hun.

- Tine mener at smaksatt melk er et ernæringsmessig godt alternativ til vanlig melk for dem som ellers ikke ville drukket skolemelk. Hva tenker du om det?

— Hvis foreldrene ønsker at barna skal drikke melk og mener melk med sjokoladesmak er et greit alternativ, så får de gi det. Men ikke på skolen.

- Skolen må bli tydelig

- Vil dere gå ut og oppfordre deres medlemmer til å ikke tilby smakstilsatt melk i skolen?

— Det er aktuelt for oss å fremme synet om at vi skal stå for et sunt og godt kosthold i skolen. Men jeg tror ikke vi kommer til å gå spesifikt inn på detaljer, sier hun.

- Hvorfor det?

— Som fagforening er det ikke vår oppgave å fortelle våre medlemmer i detaljer hvordan de skal møte ulike utfordringer på egen skole. Men det er liten tvil om at et sunt og godt kosthold er viktig for barns helse og dermed viktig for å gi et best mulig utgangspunkt for læring og utvikling. Prinsipielt mener vi derfor at skolen bør være tydelig på å formidle betydning av et sunt og helsefremmende kosthold både i ord og handling, sier hun.

Høie: Uheldig med tilbud om usunn melk

Helseminister Bent Høie har stor tro på at skoleeierne, som avgjør hvilken mat og drikke som skal tilbys på skolene, finner gode ordninger for dette lokalt.

— Det er uheldig at det tilbys for mye usunne valg i skolen. Jeg synes at både skoleeier og foreldreutvalgene bør engasjere seg mer i denne type spørsmål. De bør være bevisst på hvilken type mat og drikke som tilbys, og bli enige om å tilby sunne alternativer, sier Høie.

Helsedirektoratet vil hverken fraråde eller oppfordre foreldre til å bestille melk med kakaosmak gjennom skolemelkordningen.

Tine tilbyr to typer smakstilsatt melk. En med kakaosmak (bildet) med 0,5 prosent tilsatt sukker, og en med bringebærsmak uten sukker. Foto: TINE

— Vi fraråder ikke dette da dette produktet har en gunstig ernæringsmessig sammensetning. Det har veldig lite tilsatt sukker og inneholder de samme næringsstoffene som vanlig melk, og melk er viktig for å dekke kalsiumbehovet. Samtidig anbefaler vi det heller ikke, fordi det er en drikke som smaker litt søtere enn vanlig melk, og dette kan etablere en vane med at mat og drikke skal smake søtt, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien. Hun mener at det er enda viktigere ting å rette oppmerksomhet på enn denne melken.

— Det er ikke melken, men det høye inntaket av brus og godteri, som er hovedutfordringen med tanke på barn og unge og sukker. Men aller helst ser vi selvsagt at barna drikker vanlig hvit melk, sier Øien.

- Identisk næringsinnhold

Tine står bak skolemelkordningen. De ser liten grunn til å være skeptisk til smakssatt melk.

— De smaksatte variantene har tilnærmet identisk næringsinnhold som vanlig hvit melk. Skolemelk gir et godt supplement til brød og frukt med hensyn på næringsinnhold, Øystein Syrstad, pressevakt i Tine SA.

I 2003 så de at andelen elever med skolemelkabonnement i rene barneskoler, og i kombinerte barne- og ungdomsskoler, var synkende.

— Vi startet derfor en produktutvikling for å finne noen varianter som ernæringsmessig var likestilt med melk. Valget falt på en melk med 0,9 prosent tilsatt sukker med smak av jordbær. De senere årene har jordbærsmaken blitt byttet til kakao og andelen tilsatt sukker redusert til 0,5 prosent. Vi har også lykkes i å utvikle en variant av smaksatt melk (bringebær) som er helt uten tilsatt sukker, sier Syrstad.

Det har vært en svak nedgang i antallet som velger smakssatt melk (fra 22 prosent i fjor, til 20 prosent i år).

— Men endelig tall får vi ikke før bestillingen for vårsemesteret er kommet inn, sier Syrstad.

  • Les også:

Les også

  1. - Skolene "forgifter" barn og unge med usunn og farlig mat

  2. Over halvparten av mat og helse-lærerne mangler fordypning

  3. Trym (10) gir ut kokebok for barn

  4. Fitnessutøver og blogger: - Det er din feil at ungen din er feit