«OL-satsingen i Groruddalen har kræsjlandet»

Oslo-OL skulle bli et gedigent løft for Groruddalen - men når bystyret i kveld har behandlet planene, er det lite igjen.

Slik har arkitektene tenkt seg at det kan bli på Kjelsrud i fremtiden. Fine planer, men i øyeblikket er det langt frem før de blir virkelighet, og de får neppe olympisk drahjlep.

OL skulle bli en motor i en gigantisk byutvikling i Groruddalen. I kveldens bystyremøte står OL-planer på sakskartet. Etter det møtet sitter dalen sannsynligvis igjen med en ishall ute på Stubberudjordet.

En gigantisk utbygging på Kjelsrud ser ut til å forsvinne til fordel for Økern, mens skiskytterarenaen i Lillomarka Arena taper til fordel for Grønmo. Det er ikke mye igjen av det som opprinnelig ble solgt inn som en gigantisk olympisk groruddalssatsing.

Les også

OL i Groruddalen?

Dobbeltkommunikasjon

Marianne Borgen

— Jeg skjønner veldig godt at mange i Groruddalen føler seg lurt i OL-saken. Det har de all grunn til, sier Marianne Borgen (SV), som leder bystyrets Miljø- og samferdselskomité.Hun mener byrådet bedriver en dobbeltkommunikasjon det ikke er så lett å forholde seg til:

— På den ene siden sier de at de ønsker en OL-landsby på Kjelsrud, men på den annen side vil de i søknaden, som skal sendes IOC 14. mars, skrive at landsbyen skal ligge på Økern. På samme måte sier de at de vil ha skiskyting på Lilllomarka Arena, men i søknaden står det Grønmo, sier Borgen - som bare er sikker på en ting:

— OL-satsingen i Groruddalen har kræsjlandet.

- Mange er oppgitt

Frode Jenssen

— Det er det samme hver gang, sukker Frode Jenssen. Han representerer Arbeiderpartiet, og er nestleder i bydel Grorud: - Vi er fine å ha når det er valg. Da er alle rause med løfter, men så kommer hverdagen og aller løfter glemmes. Et olympisk skiskytteranlegg ville gitt hele denne delen av byen et løft både rent praktisk og mentalt. Det ville vært noe å være stolte over. Nå føler vi oss sviktet av både byrådet og vårt eget parti. Veldig mange her er veldig oppgitte.

Mandag vedtok Arbeiderpartiets bystyredelegater med 16 mot 12 stemmer å støtte byrådets forslag om å legge skiskyting til Grønmo. Men de ønsker at byrådet skal sørge for at eksisterende planer for Lillomarka Arena gjennomføres før 2022.

— Det er vel ikke så veldig troverdig at det vil skje samtidig som man skal bruke milliarder på å bygge OL-anlegg alle andre steder, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Lurest i Groruddalen

Bjørnar Moxnes

Han mener OL er et meningsløst pengesluk, men når det først skal brukes penger mener han de bør brukes best mulig:

— Og Lillomarka Arena, som ligger sentralt mellom to T-banestasjoner, hvor det allerede er stor aktivitet og som er mer snøsikkert, er et mye bedre alternativ enn Grønmo. Jeg er derfor overrasket hvis Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet i kveldens møte svikter sine løfter til Groruddalen og stemmer for Grønmo, sier Moxnes. Plass?

Argumentet mot skiskytterarena i Groruddalen har vært at det rett og slett ikke er plass.

— Feil, sier Ole Jørgen Pettersen som jobber i Grorud bydel som koordinator for Groruddalsprosjektet.

— Alle sportslige funksjoner er det plass til i arena. Til OL trenger mann også mye annet til presse, sikkerhet og slike ting. Disse funksjonene kan man plassere i Huken pukkverk, eller i marka.

- Kort oppsummert: Er det vilje så er det plass?

— Ja, sier Pettersen.

Bittert

I Grorudddalen oppleves det åpenbart blant mange som at det er viljen som mangler. Og det føles bittert.

— Ja, fordi skepsisen til OL her var like stor som mange andre steder. Det som bidro veldig til å snu stemningen liek før folkeavstemningen, var at daværende byråd Ola Elvestuen (V) sto frem og lovet en skiskytterarena i dalen. Idretten mobiliserte, og det ble flertall for OL. Og så ser vi at løftene ikke er noe verd. De ble ikke fulgt opp. Ikke denne gangen heller, sier Jenssen.

Osloby har ikke fått svar på henvendelser til byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) og hans kontor.