Slik holder du nyttårsforsettet

Ambisjoner om å trene i 2015? Da må det på timeplanen, mener treningsekspert.

Treningsekspert Guri Brekke.

— Jeg har jobbet i treningsbransjen i mange år, og hver januar er det like mye kaos på treningssentrene, forteller treningsentusiast Guri Brekke, som både driver selskapet Godtrening AS og er leder for Pusterommet treningssenter på Haukeland Universitetssykehus.

Gjennom utdanning og erfaring med å trene mennesker som ønsker å endre livsstil, har hun noen gode tips å komme med til alle de som sitter på nyåret og vil komme i bedre form. Hvert år fylles helsestudio landet rundt opp med ivrige nybegynnere på trening, og i mars er mange av dem borte. Hvordan unngår man at nyttårsforsettet ender i januar?

Tren sammen med andre

— Jeg råder de som vil komme i gang med trening til å trene sammen med andre. Finn noen andre i samme situasjon som deg og noen som har kommet over første kneiken. De har nå fått kjenne på gevinstene og hvilken enorm endring som kan komme på kort tid og kan dele sine erfaringer med deg. Lag en sosial greie av det. Trikset er ofte å jobbe sammen om å komme i form. Ikke miste fokuset på at det skal være fysisk krevende, men la deg distrahere av sosial hygge og gjerne også musikk. Slik kan man gjøre treningen til en lystbetont greie, som gjør at man glemmer at man er i fysisk aktivitet, sier Brekke.

Bestem deg for faste treningsdager

— Mange kjøper dyrt treningsutstyr eller medlemskap på treningssenter til sine kjære eller til seg selv, og tror det løser seg på den måten. Man må være klar mentalt. Bestem deg for faste dager og avtal med arbeidsgiver og familie slik at du har støtte og ikke blir spurt om andre prosjekter, sier Brekke.

— Mange brenner seg på at man trener altfor hardt i begynnelsen. Tenk heller at du øker i mengde utover. Kroppen trenger en gradvis start. Det vil nok gjøre litt vondt i begynnelsen, men stølheten avtar betraktelig etter hvert, forteller eksperten.