Oslo

Halve Oslo får baksmell

200 000 Oslo-folk kan få restskatt i år, ifølge beregninger gjort av Oslo kemnerkontor. Det er dobbelt så mange som i fjor. Færre enn vanlig endret skatten sin etter at renten gikk ned.

  • Forf>
  • <forf>hanne Waaler Lier <

Tirsdag etter påske ligger selvangivelsen og venter i postkassene til Oslo-folk. Men lite tyder på at fjorårets skattetall vil være hyggelig lesning for folk flest. Nå advarer kemneren mot det som ser ut til å bli tidenes baksmell-år for hovedstadens innbyggere. En undersøkelse utført ved Oslo kemnerkontor viser nemlig at de færreste har brydd seg om at rentene stupte med i gjennomsnitt 2,5 prosent i løpet av 2003. Ekspertens råd om å øke skattetrekket for å kompensere for lavere fradrag, gikk oss hus forbi.— Vi ser at det faktisk var færre som endret skattekortet sitt i fjor enn normalt. Det er også mulig å endre skattetrekket ved å be arbeidsgiveren øke trekkprosenten, men undersøkelser vi har gjort ved en rekke store arbeidsplasser, viser at heller ikke dette skjedde i spesielt stor grad, forklarer kemner Bjørn Røse. I fjor betalte 96 000 Oslo-borgere for lite skatt, i gjennomsnitt 12 000 kroner pr. person. På grunnlag av sine tall anslår kemneren at så mange som 200 000 personer kan få restskatt i år. Med et lån på én million kroner ga rentenedgangen 7000 kroner mindre i fradrag i 2003 i forhold til 2002. Uten endret skatt vil restbeløpet dermed øke like mye. - De som lå på null i fjor, vil havne på minussiden i år dersom de ikke har betalt mer skatt. For dem som lå på minussiden i fjor, forverrer situasjonen seg ytterligere, understreker Røse.

Verst i Oslo og Akershus

Han tror at antallet som får en økonomisk trøkk vil være enda høyere i Oslo og Akershus enn i resten av landet. - På grunn av de høye boligprisene er lånebyrden høyest i vårt område. Dermed vil rentefallet og fradragsnedgangen merkes ekstra godt her. Vi er svært bekymret for årets skatteoppgjør, sier han.Kemneren håper at folk har vært lure og satt endel av rentekronene til side, men regner med at mange vil føle høye restskattbeløp som tunge å betale.- Vi vil likevel på det sterkeste oppfordre til å betale inn tilleggskatt innen 30. april. Da unngår man renter på beløpet. Én måned er selvsagt kort tid å skaffe pengene på, men det hjelper på ingen måte å utsette problemet, advarer han.

Les også

  1. - Ferie blir det uansett