Vil bruke åtte milliarder på superveier for syklister
Transportetatene foreslår å bygge ti nye sykkelveier som tåler hastigheter på 40 kilometer i timen i de ni største byene i landet.
Utbygging av sykkelekspressveier, der det skal være mulig å holde 30-40 kilometer i timen, blir framhevet som en av hovedsatsingene i etatenes forslag til Nasjonal transportplan (NTP), som ble presentert mandag formiddag. Oslo får to slike sykkelsuperveier hvis forslaget blir tatt til følge, mens åtte andre områder får hver sin.
« Erfaringer fra typiske sykkelbyer i andre land viser at det er nødvendig med sammenhengende sykkelvegnett langs hovedinnfartsårene, men også et mer finmasket nett i sentrums— og boligområdene. Trygge og attraktive sykkelparkeringsanlegg ved kollektivknutepunkter og større målpunkter er viktige for å legge til rette for sykling ,» heter det i rapporten (ekstern lenke).
I Oslo-området foreslås det å etablere slike sykkelveier langs E6 fra Bryn mot Lillestrøm og langs Riksvei 163 fra Økern til grensen mot Akershus.
- Oslo kommune delte ut fem millioner kroner i støtte til oslofolk som ville ha elsykkel. Hit gikk pengene.
Satser på elsykler
En betydelig satsing på sykling og gåing - transportmetoder uten utslipp - er vesentlige virkemidler for å nå målet om en halvering av utslippene fra transportsektoren generelt og privatbilismen i byene spesielt, ifølge veidirektør Terje Moe Gustavsen.
— De strekningene vi vil bygge ut med sykkelekspressveier er strekninger som virkelig har en transportmessig betydning, sier Gustavsen og viser til målet om at omfanget av privatbilisme i byer og byområder ikke skal øke.
- Flere visjoner for fremtidens sykkel-Oslo: 64 kilometer med sykkelvei oppe i luften
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) setter sin lit til at energiteknologi skal hjelpe folk opp på sykkelsetet.
— Hvem orker å sykle fire mil for å komme seg på jobb? Elsykler vil endre folks vilje til å sykle langt, og gjøre noe med bakkeutfordringene i Oslo og distanseutfordringen på Jæren, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).
For byene er målet å få en sykkelandel på mellom 10 og 20 prosent av de daglige reisene. I dag leder Kristiansand, men selv her er andelen bare 8 prosent.
- For to år siden lanserte en sykkelentusiast en lignende «ekspress-vei» for syklister i vest - tre meter over E18
Her foreslås det å bygge sykkel-ekspressveier:
Disse strekningene foreslås bygd ut med sykkelekspressveier:
- Oslo-regionen: E6 Bryn-Lillestrøm og Rv163 grense Akershus-Økern
- Bergen: E39 Rådal-Bergen sentrum
- Trondheim: E6 Tiller og Heimdal-Rotvoll
- Nord-Jæren: E39 Stavanger-Sandnes
- Nedre Glomma: Grålum-Kalnes
- Buskerudbyen: E134 Gulskogen-Mjøndalen
- Grenland: Rv36 Vabakken-Gråtenmoen
- Kristiansand: E18 Vollevann-Oddemarka-Tordenskjolds gate
- Tromsø: E8 Solligården-Tromsgården-Tomasjord