Oslo

Vippa - byens nye kultursenter og mathall

Skur 40 ytterst på Vippetangen skal romme Oslos nye mathall. Vippa er et nytt, folkelig mat- og kultursenter, som åpner til påske.

-Den enkle, røffe havnebygningen i kombinasjon med en unik beliggenhet i hovedstaden åpner for mange spennende muligheter, mener Lea Avellana, leder av Oslo Arkitektforening programkomité, og Caroline Støvring, leder i Oslo Arkitektforening. Begge synes det er fint om man spinner videre på stedets egenart og historie når kaiområdet utvikles, og ikke bare bygger nytt alle steder.
 • Edel Bakkemoen
  Edel Bakkemoen
  Journalist
Interiør.
Midlertidig scene rigges til.

Lagerbygningen på 1000 kvadratmeter er så smått tatt i bruk allerede. Torsdag kveld får imidlertid i alle som er interessert i arkitektur og kultur, eller nysgjerrig på hva som skjer inne i hallen, anledning til å se seg om i forbindelse med Oslo Arkitekturtriennale. Da er det fri adgang til den japanske Pritzker-prisvinneren Shigeru Bans foredrag om arkitektur og humanitære aktiviteter.

Fra sukkerskur og billager til mathall

Caroline Støvring og Lea Avellana fra Oslo Arkitektforening, medeier og kokk Heidi Bjerkan med daglig leder i Vippa, Kaja Skovborg-Hansen, i et hjørne av den 1000 kvadratmeter store lagerhallen som blir mathall og et nytt møtested i byen.

– Dette er en av de fineste plassene i byen, som vi har fått leie av Oslo Havn. Det er en femårskontrakt med mulighet for forlengelse hvis bygningen med Vippa ikke kommer i veien for Oslos utvikling, sier Heidi Bjerkan. Hun og Erlend Mogård Larsen eier hver sin halvpart av firmaet Vippa. Hun er kokk med egen restaurant i Trondheim, Credo, og skal fortsatt drive der.

Kaja Skovborg-Hansen er daglig leder for Vippa. – Dette ble bygget som sukkerskur i 1973. Senere har tollvesenet hatt biler her. Vi overtok etter dem 1. juli, og det vil bli endel endringer både inne og ute etter hvert. Blant annet skal bygningen isoleres. Vi har ikke hatt penger til å ta alt med en gang, forteller hun.

Barn, fiskere og bønder møtes

Dette er ikke en gjenglemt bil fra dengang tollvesenet hadde billager i Skur 40. Kjøredoningen tilhører en av Vippa-eierne, Heidi Bjerkan.

Både hun og eierne vil gjerne ha barn på besøk. Her skal barna få lære om mat og lage noe av rester; de skal få sløye fisk og lage kompost, men det er ennå ikke bestemt hvilken form tilbudet skal få.

– Vippa skal skapes underveis som et sted i konstant endring, med stor takhøyde, god mat, gode opplevelser og plass for alle som vil komme. De skal få lov til å undre seg over hva som skjer på Vippa til enhver tid. Det skal være planlagte arrangementer og spontane påfunn knyttet tett opp til mat, fiskere og bønder. Vi ønsker å samarbeide med naboene i Fiskehallen, sier Heidi Bjerkan.

Fiskehallen får utsalg

Skur 40 ligger ytterst på Vippetangen med fjord på tre kanter.

Fiskehallen har nylig fått forlenget sin kontrakt, og blir værende på Vippetangen – nå også med rett til direkte utsalg til byens borgere. Den er faktisk Norges største marked for omsetning av fisk og skalldyr, med mange arbeidsplasser.

Les også

Velkommen til Fiskehallen!

– Jeg ser det som veldig positivt at utviklingen på kaia spinner videre på stedets særegne historie og kvaliteter. Som arkitekt synes jeg det er interessant at man tenker i forlengelsen av de aktiviteter som er der, og ikke bare bygger nytt, sier Caroline Støvring, leder av Oslo Arkitektforening (OAF).

«Nødarkitektur» på Vippa

Papirhus i India, tegnet av den japanske arkitekten Shigeru Ban, som vant Pritzker-prisen 2014. Han holder foredrag Vippa torsdag 17. november, kl. 18.00.

– Vippa minner om Papirøen i København. Vi har fått lov å bruke lokalet som en fin setting for et arrangement, som vi ønsker å tilrettelegge slik at flest mulig vil komme og lytte til en superinteressant verdensstjernes foredrag om arkitektur og humanitære aktiviteter, sier Lea Avellana, leder av Oslo Arkitektforenings programkomité.

Les mer på https://www.arkitektur.no/oaf-program-host-2016 eller https://m.facebook.com/OsloArkitektforening/

Stikkordet for Pritzker-prisvinneren Shigeru Ban er «nødarkitektur». Han har blant annet skapt rimelige boliger for katastrofeofre. – Det karakteristiske for ham er at han bruker billige materialer. Ved hjelp av design og konstruksjoner klarer han å transformere dem til fantastiske arkitektoniske objekter, som også inneholder et sterkt samfunnsengasjement. Han er en moderne filantrop, som løfter sin arkitektur til et uventet nivå ved en unik kombinasjon av estetikk og funksjon, sier Lea Avellana og Caroline Støvring.

Les også

 1. Hvem vil flytte inn i «skuret» på Vippetangen?

 2. Verden vender blikket mot Oslo Arkitekturtriennale

Les mer om

 1. Arkitektur
 2. Næringsmiddelindustrien
 3. Oslo havn
 4. Fiskeri
 5. Restaurant
 6. Kultur