Tamil-demonstranter ga seg ikke

Sent mandag kveld fikk politiet oppløst en gruppe ampre tamilaksjonister i Oslo Sentrum.

Flere hundre demonstrerende tamiler ropte slagord og blokkerte trikkesporene i Stortingsgaten mandag kveld.

Ved 23-tiden hadde politifolk med hjelmer, køller, skjold og hunder omringet den hissige gjengen med demonstranter nederst i Fred Olsens gate ved Børsen. Et par eldre medlemmer av det tamilske miljøet måtte roe ned de mest hissige unge demonstrantene.

Ved 23.30-tiden fikk man roet gemyttene såpass at demonstrasjonen kunne oppløses. Demonstranter og politi kunne like før midnatt gå hver til sitt.

— Politiet ser ut til å ha kontroll på situasjonen, de har dem på en måte i et knitpetak her, rapporterte frilancefotograf Krister Brandser fra stedet litt over klokken 23.

Han fortalte videre at det virket som om politiet ønsket å pågripe en eller flere av de mest aktive demonstrantene.

– To personer er pågrepet. Demonstrasjonen ble oppløst før midnatt uten at det ble begått hærverk eller annen vold, sa operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NTB sent mandag kveld.

Slagord og bannere

Demonstrasjonen startet ved 21-tiden, da en gruppe på tre-fire hundre tamiler startet en demonstrasjon utenfor Stortinget. De ropte slagord og hadde med seg plakater og bannere. De satt seg etterhvert ned i veibanen og stoppet både trikk- og busstrafikken i Stortingsgaten.

«Norge, reager før det er for sent», var hovedparolen til tamilaksjonistene.

Mange hundre drepte

Demonstrantene hevder at så mange som ett tusen opprørere er blitt drept under regjeringstroppenes aksjoner mot LTTE-geriljaen i Sri Lanka denne helgen, og krevde handling fra norske myndigheter.

Nyhetsbyråene rapporterte i går om

Les også

Sri Lanka hevder å ha inntatt alle LTTE-områder

, i løpet av de siste tre dagene.

— Send mat og medisiner

Demonstrantene ropte slagord og bar plakater og bannere med budskap som «send mat og medisiner til tamilene», « Norge reager før det er for sent » og «hør våre skrik».

Politiet i Oslo holdt demonstrantene på god avstand fra Stortingsbygningen, men valgte å ikke å prøve fjerne dem fra den travle kollektivtraseen i Stortingsgaten.

– Foreløpig prøver vi å opprette kontakt med demonstrantene, sa operasjonsleder Thor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB ved 20.30-tiden.

Ved 21-tiden fikk politiet flyttet dem noen kvartaler bort fra Stortinget, men demonstrantene nektet fortsatt å stoppe demonstrasjonen og forlate stedet. En hard kjerne av mange unge mennesker holdt ut og lot seg ikke jage hjemover.

Sent mandag kveld vurderte politiet om de måtte bryte opp demonstrasjonen med makt.

Representanter for det tamilske miljøet kontakt med NTB og opplyste at de ville sette i gang en sultestreik utenfor Stortinget.