Mer bråk i Thereses gate: – Dere er helt ubrukelige, alle sammen
Beboerne i Theresesgate raser mot Sporveiens fremgangsmåte når gaten igjen skal graves opp.
Natt til 7. mars var det mange som fikk ødelagt nattesøvnen i Thereses gate. Da rykket anleggsmaskinene inn. Til de flestes overraskelse.
– Da jeg gikk ut på morgenen for å finne ut hva som hadde skjedd, fant jeg lapper på noen av de nærmeste oppgangene som informerte om arbeidene. Når de ble hengt opp, aner jeg ikke. Men de hadde glemt å stenge gaten for innkjøring, noe som resulterte i trafikkaos rundt skolen, sier Hans Borchgrevink, styreleder i Valleløkken-Bolteløkka Vel.
Han er helt klar på at det ikke er i tråd med bystyrets vedtak fra forrige uke, om at naboene skulle informeres om byggevirksomheten og at skolebarnas sikkerhet ikke skulle reduseres.
- Å kjøpe nye trikker koster flesk. Mye flesk
Beklaget og beklaget
Sporveiens representanter på informasjonsmøtet – som de ifølge leder av bydelsutvalget, hadde informert om på en Facebook-side med 55 følgere -beklaget.
– Det gjør de hele tiden, sukker lederen for bydelsutvalget på St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien, (H).
- Gang på gang prøver vi å gå i dialog. Vi kommer på møter, vi snakker, vi har forslag. De beklager og de sier at de «skal ta det med seg», men vi blir ikke hørt.
– Ikke ubrukelige til alt
Det var det som fikk beboer Knut Værnes til å komme med tittelpoenget, som han gjerne utdyper:
– Jeg mente ikke at de er ubrukelige til alt. De er sikkert meget brukelige til å bygge trikkelinjer. Men når det gjelder å forholde seg til alle oss som blir berørt av deres arbeider, når det gjelder å informere om hva som skal skje og når det gjelder å høre på innspill fra beboere eller politikerne – så er de fullstendig ubrukelige.
«A never ending story»
Historien om viderverdighetene i Thereses gate er tre år gammel. Underholdningsverdien er ikke ubetydelig, men mange av beboerne sliter med å se komikken i det de mener ødelegger livsglede og næringsvirksomhet i den travle handlegaten ved Bislett. Det begynte med at parkeringsplassene ble fjernet for at trikken skulle komme frem. Det virket så negativt at til og med Polet fikk en betydelig nedgang i omsetningen. Og siden har det gått slag i slag.
- Noen vil hevde at historien om isskulpturene til 400.000 kommunale kroner som smeltet etter to uker, er ett av «høydepunktene» i de siste års historie om Thereses gate.
Flytter skinner
Nå handler det om en ganske beskjeden sak, som ikke blir så beskjeden når samarbeidsklimaet allerede er betent. Sporveien skal flytte trikkeskinnene 15 centimeter, slik at de nye trikkene kan komme frem når de begynner å komme i 2020.
Sporveien hevder at en del av arbeidene må gjøres om natten, og de kan ikke love at entreprenøren varsler arbeidene mer enn 48 timer i forkant.
Mange var sjokkerte over den korte planleggingshorisonten. Kroepelin godtar ikke at det MÅ være sånn.
– Hadde de vært opptatt av naboer og beboere, så hadde de gjort arbeidene på dagtid, og kjørt buss for trikk mens strømmen var slått av, mener hun.
Hun forsikrer at beboere og næringsdrivende står samlet om et beskjedent ønske: - Vi vil bare han en fin gate, vi. Og noen parkeringsplasser.
Installerer støymålere
Informasjonssjef Cato Asperud i Sporveien kan ikke kommentere påstandene om at informasjonen har vært for dårlig. – Jeg kjenner ikke saken godt nok til det. Men det er klart vi må lytte til tilbakemeldingene. Saken er komplisert, og vi er bare én del av den. Vårt prosjekt er trikketraséen. Men det handler også om parkeringsplasser, sykkeltrasé og annet som vi ikke har noe med og ikke kan svare for, sier han.
- Det tok sin tid, men nå er Prinsens gate blitt trikkegate.
– Men hva gjør dere?
– Torsdag begynner vi arbeidet med å få installert støymålere i enkelte leiligheter slik at vi kan få klarlagt hvilke fakta vi forholder oss til, sier Asperud, som også sier at det er veldig komplisert å sette inn buss for trikk på det korte strekket i Thereses gate.
Lenge til det er over
Historien om Thereses gate er langt fra over. Sporveien har bare ansvar for trikken. Bymiljøetaten har ansvar for å oppgradere selve gaten. Men det kan de ikke gjøre når Sporveien graver, slik det opprinnelig var meningen. Politikerne har ikke bestemt seg for hvordan gaten skal bli. Ingen vet når de gjør det, men det er snakk om år. Sannsynligvis mange år.