Fabian Stang raser mot at byrådet vil gjøre Manglerudhjemmet kommunalt igjen
Det har vakt oppsikt hvordan det privat drevne Manglerudhjemmet, med relativt enkle midler, har bedret trivselen til beboerne. Men om to år skal kommunen overta kontrollen igjen.
– Dette er rett og slett en politisk vendetta fra byrådets side på de syke og gamles bekostning. Manglerudhjemmet har fungert aldeles utmerket, og har vært en flott inspirasjon for våre kommunale sykehjem, sier eksordfører Fabian Stang (H) til Aftenposten. Han er nå leder i helse og sosialkomiteen.
Pub, hvitvin og hygge
Da Aftenposten ankom Manglerudhjemmet tirsdag ettermiddag kunne man fra et rom innerst i korridoren, høre sang.
Rundt et bord sitter fem kvinner og en pleier og skreller gulrøtter og poteter til dagens kjøttkakemiddag.
På et lite rom får Inger Johanne Haug håndmassasje mens hun nipper til litt hvitvin.
Over gangen sitter gutta – på fotballpuben.
– Vi jobber for å gi de som bor hos oss en god og meningsfylt hverdag, sier Janne Sonerud, som er direktør for Unicare omsorg.
Det betyr også at beboerne får være med på å lage middag og å gå på «butikken» - som erstatter matskapet som vanligvis står på avdelingene, for å hente maten avdelingen trenger.
Manglerudhjemmet er et av fire sykehjem i Oslo som fikk 100.000 kroner til prosjekt «Bedre hverdag», og ifølge ledelsen har dette tilskuddet, sammen med dugnadsinnsats blant de ansatte, ført til store endringer for beboerne.
Siden Aftenposten mandag kveld la ut en sak om hvordan det er lagt til rette for de eldre ved sykehjemmet, har responsen på sosiale medier vært enorm.
Se videoen her (saken fortsetter nedenfor):
Men om to år kan det bli store endringer. Byrådet ønsker å avslutte kontrakten med Manglerud sykehjem fra og med 2019.
Da skal kommunen igjen ta over, og enten drive det selv eller la en ideell aktør ta over.
De ansatte vil få tilbud om å bli med over, men om de ønsker det er opp til dem selv.
Stang mener det legges ned av ideologiske grunner
Stang fyrer løs mot det rødgrønne byrådet og overtagelsen.
– Det er skremmende at byrådet av ideologiske grunner vil avvikle et godt privat tilbud som koster det samme som eller mindre enn kommunal drift. Da driver man med politikk for politikkens skyld, og glemmer at man har med pasienter å gjøre, eldre og sårbare mennesker som hadde fortjent bedre, sier Stang.
- Denne saken er blant temaene i ukens podkast Aftenpodden. Den finnes både i Itunes og andre spillere, og her:
Tenker utenfor boksen
Ledelsen ved Manglerudhjemmet sier de ikke ville fått til det samme dersom de var kommunale i dag.
– Det er lenge siden jeg jobbet ved et kommunalt sykehjem, men da måtte vi skrive søknad for å kjøpe inn sukkerbrød til en bursdag, sier Hilde Helland, som er daglig leder på Manglerud.
Hvordan passer vi på våre gamle uten å kjøre oss selv helt i grøften? | AnonymThorkildsen: Ingen vendetta
Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for omsorg, helse og sosiale tjenester, avviser anklagene.
– Dette er ikke noen politisk vendetta. Høyres standpunkt er mer drevet av ideologi enn vårt, vi har en mer pragmatisk tilnærming til dette. Det er mange sider som er uheldig. Høyre får fram smørsidene ved kommersiell drift, men ikke de negative konsekvensene, sier hun til Aftenposten.
– Det blir litt rart at dette blir fremstilt som så spesielt fordi kommersielle står bak, fortsetter hun.
Thorkildsen sier hun er enig i at Manglerudhjemmet gjør en god jobb, og at de er flinke til å frem det positive de får til.
– Der kan kanskje kommunen lære noe, sier Thorkildsen.
Men SV-byråden understreker at også kommersielle eller private sykehjem opplever motstand fra pårørende.
Hun påpeker også at kommunale og idelle sykehjem har vært del av prosjektet sammen med Manglerudhjemmet, og har innført lignende tiltak.
– Som Vålerenga-fan synes jeg selvsagt det er spesielt gøy med puben på Manglerud, men når det er sagt, er det veldig mange som har fått pub på sykehjemmet sitt de siste årene, sier Thorkildsen.
Ikke stor forskjell kommunal og privat drift
Økernhjemmet, som er kommunalt drevet, har åtte bogrupper med fem til åtte personer i hver gruppe.
Også de fikk 100.000 prosjektkroner for å lage en bedre hverdag.
– Jeg tror ikke at det er så store forskjeller på kommunal og privat drift. Det er ildsjelene som er viktig. Og vi har ikke opplevet at administrasjonen har vist motstand eller vært plaget av byråkrati når vi har gjort endringer, sier Åshild Skårland, fungerende institusjonsleder på Økernhjemmet.
Mye av pengene gikk til sende rundt 70 ansatte til demenslandsbyen Hogeweyk i Nederland. De ansatte hentet ideer, og mye av det de så er nå innført på Økernhjemmet.
– Restaurant har vi hatt i over ett år. Vi serverer med ny meny hver gang 1-2 ganger i måneden. Det er et tilbud til alle beboerne og pårørende, sier Skårland.
Ingen ferdigmat
– Vi lager all maten selv, og få ikke noe ferdigmat. Beboerne selv får velge, og personalet på den enkelte bogruppen lager maten, sier Skårland.
Og så er aktivitetstilbudet spisset mye mer inn mot de enkeltes interesser.
Beboerne kan være med i klubber for jazz, allsang, tur, hund og hage. Dessuten bowlingklubb, sosialklubb og mer, i tillegg til fellesarrangementer.
Møbler og interiør har ikke vært et tema. Sykehjemmet ble rehabilitert i 2009 og fikk helt nye møbler. Dessuten er en hel liten dyrepark med katter, kaniner og besøkshunder allerede på plass.
– Vi har hatt noe mer tradisjonelle prosjekt enn på Manglerudhjemmet. Men vi har oppnådd veldig mye av det samme, mener Skårland.
Fire punkter for en bedre eldreomsorg i Oslo | Inga Marte ThorkildsenKoret som blir bedre og bedre dag for dagNå kommer de kravstore og mangfoldige eldreSlik kan eldreomsorgen smake i fremtiden