Sjømannsforbundet om Oslo kommune: – Et klassisk eksempel på sosial dumping

  • Christian Sørgjerd

Det siste året har dette skipet jobbet på Langøyene for Oslo kommune. Deler av mannskapet skal tjene ned mot 90 kroner i timen.

I 2013 gikk giftalarmen på den populære badeøya. Da begynte den gamle avfallsfyllingen å komme til syne på gressletten mellom de to opprinnelige øyene.

Det siste året har Oslo kommune jobbet ute på øya med å sikre det gamle avfallsdeponiet. 1. juli gjenåpnes øya for publikum.

Den forurensende bakken er dekket med et tykt lag av rene jord- og sandmasser, både på land og i sjøen. Disse massene er blitt fraktet til Langøyene med skip. Det 77 meter lange og 11 meter brede skipet MS Vestbris utfører jobben.

Fire av fem ansatte om bord skal ha et lønnsnivå langt under hva som er vanlig i Norge.

– Det er totalt uakseptabelt at Oslo kommune engasjerer et skip uten å forsikre seg om at krav om norske vilkår er oppfylt. Dette er et klassisk eksempel på sosial dumping, som Oslo kommune ikke bør akseptere, sier Johnny Hansen i Sjømannsforbundet.

Oslo kommune har kjent til forholdene siden i vinter, men jobber fortsatt med å undersøke dem. Hovedkontrakten for jobben er via Entreprenørfirmaet Veidekke. De sier til Aftenposten at de vil rydde opp i forholdene hvis det er skjedd feil.