Oslo

Oslopolitiet skjerper innsatsen mot datakrim

Oslopolitiet styrker gruppen som etterforsker seksualovergrep begått ved bruk av internett og sosiale medier.

  • NTB

En egen gruppe med nye etterforskere skal jobbe utelukkende med digitale spor og overgrep begått via nettet, skriver Dagsavisen.

– Dette er krevende etterforskning. Vi må opprette en egen spesialgruppe som skal jobbe med disse sakene, ellers havner vi helt i bakleksa. Jo flinkere vi i politiet er til å avdekke, jo flere saker avdekker vi, forklarer politioverbetjent Kari-Janne Lid, som leder avsnittet for seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt. Nesten halvparten av alle seksuelle overgrep som anmeldes i hovedstaden, omfatter også digitale spor.

LES OGSÅ: Man har kanskje gjort noe dumt

Politiet må ofte etterforske ungdommer som har eller deler seksualiserte bilder av unge under 18 år, noe som er straffbart. Politiet prøver å få ungdommene til å forstå alvoret i disse sakene.

– Vi tar dette veldig alvorlig. Ungdom tar i dag bilder av alt de gjør i våken tilstand og deler dette med venner. Derfor går vi sterkt ut og advarer mot å ta eller sende bilder som ikke kan havne på veggen på skolen, det vil si bilder som ikke tåler dagens lys, sier Lid.

LES OGSÅ: Tre tenåringsgutter pågrepet for voldtekt av mindreårige jenter

Bilder som havner på avveie, kan bli brukt til å presse den som er avbildet til å sende nye bilder eller begå grove seksuelle handlinger med seg selv, forklarer politioverbetjenten.

Kari-Janne Lid. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix