Oslo idrettskrets blir «forundret» hvis OL-anlegg i Oslo droppes

Søkerkomiteen har bedt sine fagfolk identifisere kostnadskutt på 5–10 milliarder kroner. Oslo idrettskrets mener det er lite å spare på å droppe OL-anlegg i Oslo og satse på Hamar og Lillehammer istedet.
 • Det kan hende man kan spare noe, men det blir vekslepenger i den store sammenheng, sier generalsekretær Magne Brekke.

Oslos OL-søknad er levert, men i tolvte time åpnes det for drastiske endringer.

Søkerkomiteen har bedt sine fagfolk identifisere kostnadskutt på 5–10 milliarder kroner.

I tillegg skal de vise hvordan anlegg og øvelser kan spres for å gi større gevinst til resten av landet. Alt dette legges frem for søkerkomiteen torsdag i et møte klokken ni.

Klokken 10.30 blir det presentert på en pressekonferanse.

Les også:

Les også

Åpner for å gjøre Oslo-OL billigere

«Vekslepenger i den store sammenheng»

Oslo idrettskrets er spent på hvilke kuttforslag som presenteres torsdag.

Generalsekretær Magne Brekke blir forundret hvis det i stor grad legges opp til at planlagte anlegg og øvelser flyttes ut av hovedstaden.

— Det kan hende man kan spare noe, men det blir vekslepenger i den store sammenheng. Vi har behov for idrettsanleggene i Oslo og synes det er forunderlig hvis man politisk velger en løsning som er i strid med den idrettsmeldingen Stortinget vedtok for et drøyt år siden, hvor man sier at det er storbyene som trenger å prioriteres på anleggsfronten, sier Brekke.

Vikingskipet eller Valle?

Gjenbruk av Vikingskipet på Hamar til skøyteøvelser er nevnt som en mulighet. På papiret kan man da spare 706 millioner kroner på å droppe nytt anlegg på Valle Hovin.

Hurtigløp skøyter. Valle Hovin. 706 millioner kroner. Hallen vil for eksempel også ha plass til to fulle ishockeybaner eller en fullstørrelse bandybane.

Sløyfer man skiskytteranlegget som er planlagt på Grønmo, og bruker Lillehammers anlegg i stedet, sparer man ytterligere 284 millioner kroner. Men det er ikke fullt så enkelt, mener Brekke.

— Det er klart man kan redusere investeringene ved å ikke bygge ishall på Valle Hovin, men slik jeg forstår det må også Vikingskipet oppgraderes. I tillegg kommer merkostnader på logistikk, sikkerhet og innkvartering. Spørsmålet er om du kan spare noe særlig i det hele tatt, eller om det medfører økte kostnader totalt sett.

Lillehammer eller Grønmo?

De totale anleggskostnadene i Oslo er beregnet til ca. 3 milliarder kroner (se oversikt nederst i saken). Det viser, ifølge idrettskretsen, at det ikke er på anleggssiden det vil monne å gjøre kutt.

Skiskyting, Grønmo. 284 millioner kroner. Et nytt permanent skiskytteranlegg som i etterkant av lekene blir et trenings- og konkurranseanlegg for skiskyting og langrenn. Det skal lages rulleskiløyper for sommerbruk og legges særlig vekt på å tilrettelegge for utøvere med funksjonsnedsettelser.

Idrettskretsen legger i tillegg vekt på at det er et sterkt behov for nye anlegg i hovedstaden og viser til at etterbruken vil være svært stor.

— Hovedstaden trenger en ishall, ikke bare til lengdeløp, men til befolkningens aktivitetsbehov. Det samme gjelder søndre deler av byen. Skiskytteranlegget som er planlagt på Grønmo er det definitivt behov for, sier Brekke.

Stubberud er dyrest

Ishockeyhallen på Stubberud er beregnet å koste 842 millioner kroner og er det dyreste enkeltanlegget i søknaden. Planen er at hallen, etter OL, skal tilrettelegges for omfattende etterbruk til blant annet håndball og friidrett.

Ishockeyhall, Stubberud. 842 millioner kroner. Den største hockeyhallen, med 10.000 sitteplasser, bygges i etterkant av vinterlekene om til en fleridrettshall for ulike sommeridretter, som friidrett, håndball, basketball, kampsporter, innefotball og bordtennis.

— Stubberud er nerven i hele OL-konseptet når det gjelder etterbruk. Anlegget ligger også i Groruddalen, en del av byen som virkelig trenger et idrettsløft, sier Brekke.

- I hvor stor grad er det greit at øvelser og anlegg flyttes fra Oslo til Hamar og Lillehammer fra Oslo?

— Det er ikke greit for idretten i Oslo. For befolkningen og breddeidretten i Oslo er den beste løsningen om flest mulig anleggsbehov realiseres gjennom OL i 2022. Dette er anlegg vi har behov for uansett.

Det er lagt opp til følgende nyanlegg/rehabiliteringer i Oslo, hvis den opprinnelige søknaden får gjennomslag:

 • Ishockeyhall , Stubberud – 842 mill.
 • Hurtigløp skøyter – Valle Hovin 706 mill.
 • Ishockeyhall , Jordal – 524 mill.
 • Skiskyting , Grønmo – 284 mill.
 • Snowboard og freestyle , Wyller 221 mill.
 • Freestyle , Grefsenkollen – 181 mill.
 • Nordisk , Holmenkollen 137 mill.
 • Treningshall ishockey – Sogn 101 mill.
 • Treningshall ishockey – Mortensrud 101 mill.
  Hvilke anlegg mener du er viktigst for Oslo? Diskutér i kommentarfeltet under.