Riksadvokaten mener politibetjenten som skjøt kvinne på Grønland, handlet lovlig

Riksadvokaten har konkludert med at politibetjenten handlet lovlig da han løsnet skudd mot en kvinne på Grønland i Oslo i fjor.

I denne bakgården i Breigata 21 skjøt politiet en kvinne de mente skulle til å knivstikke en ung gutt.

Riksadvokaten har konkludert med at skuddet som ble løsnet av politibetjenten 18. september i fjor, var nødvendig.

Situasjonen oppsto da politiet gikk til aksjon etter å ha blitt oppringt fra en person som sa han hadde hørt at en kvinne med kniv ville drepe barnet sitt.

Riksadvokaten sier seg dermed enig med Spesialenheten for politisaker som har etterforsket politiets handlemåte. I juni henla Spesialenheten saken mot politimannen som skjøt med konklusjonen «intet straffbart forhold anses bevist».

Det var kvinnens advokat som klagde inn saken for Riksadvokaten etter at spesialenheten henla saken.

Rykket med stort mannskap etter melding om kniv

18. september rykket politiet med stort mannskap til Grønland etter å ha fått melding om en kvinne med kniv.

Da betjentene ankom stedet, skal de gjentatte ganger ha ropt til kvinnen med beskjed om å legge fra seg kniven, som pekte forskjellige retninger underveis, ifølge politiet.

Mot slutten av episoden skal hun ha rettet fokus mot politibetjentene som skjøt henne mellom magen og lysken.

Politiet endret forklaring

Politiet sa først, etter hendelsen, at kvinnen ble skutt for å avverge et drapsforsøk på en åtte år gammel gutt. Seks uker etter hendelsensa politiet at de skjøt henne fordi hun «agerte» mot politiet.

Etter opphold på sykehus ble kvinnen pågrepet og fengslet, siktet for drapsforsøk og vold mot offentlige tjenestemenn. Hun ble løslatt fra varetekt i november.

Gutten på åtte år ble ikke fysisk skadet. Kvinnen nekter straffskyld og har forklart at hun ikke hadde til hensikt å skade gutten og heller ikke foretok seg noe for å gjøre det.

I oktober demonstrerte om lag 700 personer mot politiskytingen.