Oslo

Mattilsynet stengte TGI Friday’s i Karl Johans gate på dagen

Ingen god dag for TGI Friday’s – restauranten ble stengt på dagen av Mattilsynet, som mente matserveringen kunne være helsefarlig. Ett døgn senere var den åpnet igjen.

Denne skitne boksåpneren ble funnet av Mattilsynets inspektører under en kontroll av Friday’s-restauranten torsdag ettermiddag. Foto: Mattilsynet (t.v.). Holm, Morten / SCANPIX. Montasje: Aftenposten.

  • Erlend Tro Klette

«Gjennomgående dårlig orden og renhold.»

«Alle berøringspunkter som håndtak til utstyr og kontakter var svært skitne.»

«Videre drift vil medføre fare for helseskadelig mat.»

Dette er noen av bruddene på matlovgivningen som ble oppdaget under en rutinekontroll fra Mattilsynet hos TGI Friday’s i Karl Johans gate torsdag ettermiddag.

«I dette tilfellet finner vi at det av hensyn til mattryggheten er nødvendig å utføre umiddelbare tiltak. Vi fatter derfor hastevedtak i saken», heter det i rapporten fra kontrollen, som Aftenposten har fått tilgang til.

Mattilsynets dom: «Svært dårlig skille mellom rent og urent utstyr.» Foto: Mattilsynet

– De har ikke noen god historikk

Mattilsynets avdelingsleder for Oslo, Marit Kolle, opplyser om at inspektørene blant annet fant svært dårlige skiller mellom rent og urent utstyr på Friday’s-restauranten.

– Når vi stenger restauranter på dagen, så er det fordi vi mener hygienen er så dårlig at den kan utgjøre en helsefare for gjestene, sier Kolle.

Dersom restauranter blir tatt for alvorlige brudd på matlovgivningen gjentatte ganger kan Mattilsynet bruke enda hardere virkemidler, som virksomhetskarantene.

– Denne restauranten har fått varsler fra oss tidligere om de samme punktene. De har ikke noen god historikk med hensyn til manglende renhold, sier avdelingslederen.

Skitne kjøkkenforhold, som undersiden av denne arbeidsbenken, var blant årsakene til at restauranten i Karl Johans gate ble stengt med umiddelbar virkning. Foto: Mattilsynet

Direktør beklager: – Dette skal ikke skje

– Vi er oppriktig lei oss. Dette skal ikke skje, sier Kjersti Ringholm Ulstein, adm. direktør i TGIF Scandinavia, i en kommentar til Dagbladet om stengingen av kjøkkenet.

Han forteller at alle ressurser var satt inn for å ordne opp i forholdene. Det bar frukter. Allerede ett døgn senere kunne de åpne restauranten igjen.

– Alle avvikene er ordnet opp i, og Mattilsynet har åpnet kjøkkenet igjen. Det er jobbet intensivt for å få til dette, forteller kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Umoe Restaurant group til Aftenposten.

Umoe eier Friday’s-kjeden i Skandinavia.

Det ble funnet vekst av mose på lagergulvet hos Friday’s torsdag ettermiddag. Foto: Mattilsynet

Kakerlakker i 2015, slakt i 2016, rotter i 2017

I 2015 fikk restauranten på Karl Johan en av tidenes dårligste anmeldelser i Oslobys restaurantguide. Den kom under et år etter at Friday’s på Jernbanetorget ble stengt av Mattilsynet på dagen, da kunder oppdaget levende kakerlakker på bardisken.

Vår anmelder meldte om et illeluktende lokale med sur mat, dårlig stemning og servitører som ignorerer gjestene fullstendig på TGI Friday’s Karl Johan. Dermed måtte daglig leder rykke ut med en beklagelse – og løfte om bot og bedring.

Under to måneder senere ble samme restaurant stengt umiddelbart, etter at sjefen fant spor etter rotter. Restauranten valgte da selv å stenge, i motsetning til etter torsdagens kontroll.

Friday’s gjenåpnet nok en gang, med løfte om å få restauranten opp på «toppnivå». Men heller ikke denne gangen ble Aftenpostens anmelder særlig imponert – og dermed fikk restauranten slakt nok en gang.

Les mer om

  1. Mattilsynet
  2. Restaurant