Oslo

Riksteatret skal reise landet rundt med løve og en talende kamel

Barn fra Gamlebyen skole er med når Riksteatret har première på «Folk og røvere i Kardemomme by» torsdag.

Barna Nora Ougir, Karoline Wormnes, Selma Fürther og John Henrik Neergaard er med i Kardemommeby-forestillingen i Nydalen. Her med løven, regissør Kim Haugen og Bjørn Egner. Foto: Rolf Øhman

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Barna kommer fra kulturskolen KIGO, Kultur i Gamle Oslo, og på Riksteatrets scene får de utfolde seg i Thorbjørn Egners Kardemomme by. Når Riksteatret legger ut på turné neste uke, skal barn fra lokale kor og kulturskoler medvirke i forestillingen på 70 forskjellige spillesteder.

Nora Ougir synes det er ekstra stas at Kardemomme by ligner på hus i Marokko, der hun har familie.

– Husene er så gammeldagse, og fargene er så fine med veldig mye rosa og brunt, sier Nora.

Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner, følger prøvene og bekrefter at hans far var inspirert av bymiljøene blant annet i Marokko da han skapte Kardemomme by.

– Far besøkte Marokko på en stipendreise til flere land i 1949, sier Bjørn Egner.

Og fordi Thorbjørn Egner ville at hele familien skulle oppleve de varme fargene og særpregede miljøene, tok han dem med på tur til Marokko i 1964.

– Jeg synes det er moro å se hva Riksteatret får til innenfor rammene av det far laget, sier Bjørn Egner.

Inkluderende fellesskap

I Kardemomme by blir alle inkludert, også røverne.

Folk og røvere i Kardemomme by er moral i sin beste form, sier regissør Kim Haugen, som mener klassikeren står seg godt i møte med nye generasjoner barn.

Det brenner i tårnet til Tobias! Stor oppstandelse i Kardemomme by. Kan røverne hjelpe? Foto: Rolf Øhman

– Røverhuset fant min far på Kreta, og et tilsvarende røverhus står i Kardemomme by i Dyreparken i Kristiansand, hvor jeg var arkitekt, sier Bjørn Egner, kunstnerens sønn. Foto: Rolf Øhman

– Det er ikke ny, norsk dramatikk, men en del av vår kulturarv med et positivt budskap om å inkludere alle. Alle skal få være med. Naivt, men veldig positivt ment, sier Haugen.

Han synes det er fint at barn fra asylmottak over hele Norge blir invitert til forestillingene for å bli kjent med Kardemomme-universet.

 • LES OGSÅ: - Kardemommeby er da ikke skadelig for barn, sier Hadia Tajik (Ap)

Røverne får liste seg rundt i salen

I Haugens regi får de tre røverne Kasper, Jesper og Jonatan en fremtredende plass. Barna på prøveforestillingen skvetter i setene når de tre skumle røverne lister seg inn i salens teatermørke for å røve.

De kommer inn i salen bakfra. Tenk om de røver barn?

Regissør Kim Haugen har hendene fulle med røvere og barn på Riksteatret. Foto: Rolf Øhman

Røverne har vært hos bakeren og stjålet brød. Her er de tatt på fersk gjerning. Foto: Rolf Øhman

Men alle som kjenner sin Kardemomme by, vet at det går riktig bra for de tre røverne til slutt. Utenforskap blir til fellesskap, og Kasper, Jesper og Jonatan er ikke røvere mer. Kardemommeloven er like gyldig som alltid: Man skal ikke plage andre, man skal være god og snill. Og for øvrig kan man gjøre som man vil.

Première i Nydalen torsdag

Forestillingen har utsolgt premièreforestilling i Nydalen torsdag 2. november. Turnépremière er på Nøtterøy 7. november.

Så går det slag i slag landet rundt for politimester Bastian, tante Sofie og vesle Kamomilla, trikkefører Syversen, Tobias i tårnet og alle de andre kjente og kjære skikkelsene i Egners eventyrfortelling.

Les mer om

 1. Kardemomme by
 2. Thorbjørn Egner
 3. Riksteateret
 4. Marokko
 5. Nøtterøy
 6. Asylmottak