Alle skulle med – russebuss for 30 tatt med 61 om bord

Også natt til onsdag bøttet det inn med naboklager på bråk. På Gaustad ble 60 russ fotgjengere. Sjåføren i 40-årene mistet lappen på stedet.

Nattevakt Bilal Fiali hos Deli de luca på Gaustad i Oslo får besøk av flere hundre russ hver natt.
  • Per Annar Holm

Da politiet var ferdig med opptellingen, sto 60 russ og hutret utenfor russebussen, som var registrert for maks 30 passasjerer.

– Hver eneste natt er det 15–20 russebusser her, og ofte er det slagsmål hvor 20 russ slåss med samme antall fra en annen skole. Så kaster de bøtter med tulipaner på hverandre. Det er ganske vilt, sier Fiali, som sammen med den døgnåpne McDonald’s-restauranten ved Esso-stasjonen sørger for at russen også får litt mat i kroppen.

Esso Gaustad er ett av de stedene russebusser samles. Denne var innom natt til onsdag, men er ikke den som ble stanset med altfor mange om bord.

– Alvorlig reaksjon

Politiet var på stedet i forbindelse med annet russebråk da de ble oppmerksomme på den overfylte bussen:

– Sjåføren i 40-årene fikk beslaglagt førerkortet på stedet. Dette er en sak vi ser veldig alvorlig på. Når en slik buss kjører på offentlig vei, kan det lett skje alvorlige ulykker, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth ved Oslo politidistrikt.

Sjekker sjåførene

Fra hele østlandsområdet haglet det i natt inn med klager på russebusser og annet bråk.

– Vi må prioritere med de ressursene vi har, så det er mye vi ikke rekker over, sier Engeseth.

Politiet har hatt en spesielt fokus på sjåførene som er hyret inn for å kjøre russebuss.

Betaler høye summer

Flere utenlandske bussjåfører får 100.000 kroner for å sørge for at det alltid er en sjåfør klar 7/24.

En annen sjåfør sier til Aftenposten at han får 80.000 kroner for å være sjåfør, men sier at han gjør alt «etter boken»:

– Selger sex for å få rulle

Vestfoldpolitiet fant sjåfører med mangelfulle papirer. Noen sjåfører hevdet også at de ikke disponerte mobiltelefon.

Leder av politiets ungdomsgruppe i Sandefjord Espen Molland har en klar oppfordring til foreldre som lar mindreårige barn sitte på i russebussene:

– Spesielt jenter, men også mange gutter, gjør mye for å få sitte på. Noen betaler med seksuelle tjenester, andre betaler med penger eller øl. Vi har sett jenter som slåss for å få være med på bussene, sier Molland til tb.no.

Ble tauet vekk

Bussen med «dobbelt-passasjerene» ble stanset ved 03-tiden. To timer senere ble den tauet vekk.

Sjåføren er anmeldt for brudd på paragraf tre, den såkalte aktsomhetsparagrafen, men politiet har ennå ikke tatt stilling til hvilken straffereaksjon han vil få.

Og russen som ble fotgjengere? De bare hoppet om bord på andre busser og rullet videre ...