Oslo

Ansatt etter Inga Marte Thorkildsens sykehjembesøk: – Jeg satt igjen med en følelse av sjokk

Også ansatte ved Manglerudhjemmet, som var tilstede under besøket til eldrebryåd Inga Marte Thorkildsen (SV), mener hun tok for mye plass og var uhøflig.

Statsminister Erna Solberg (H) og eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) under besøket på Manglerudhjemmet 8. september.
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

8. september var statsminister Erna Solberg (H) og eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) på besøk på Manglerudhjemmet.

Konsernsjef Tom Tidemann i Unicare, som driver sykehjemmet, skrev i etterkant et brev til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) der han kom med en rekke påstander rundt byrådens besøk, blant annet at hun hadde vært uhøflig og nedlatende mot ansatte ved sykehjemmet.

  • Unicare i brev til byrådslederen: – Vi møtte en aggressiv og uhøflig byråd

Ansatte mener byråden tok for mye plass

Aftenposten har snakket med flere ansatte som var tilstede under besøket. Felles for dem alle er at de opplevde at byråden tok oppmerksomheten vekk fra statsministerens besøk, og de ansatte som ønsket å vise frem det de har fått til ved sykehjemmet.

En av de ansatte er Gitte Jakobsen. Hun jobber som konsulent i administrasjonen ved sykehjemmet og var tilstede under hele besøket.

– Jeg satt igjen med en følelse av sjokk etter hun hadde gått. Hun begynte krasst med en gang hun kom. Det kom veldig brått på fra en byrådspolitiker, som i bunn og grunn hadde bedt seg selv på et besøk som var for statsministeren, sier Jakobsen.

– Henviste til Økernhjemmet

Flere av de ansatte opplevde at byråden til stadighet rettet oppmerksomheten mot Økernhjemmet. Det er et kommunalt drevet sykehjem, som også har pub og butikk.

– Vi tåler å høre at Økernhjemmet gjør bra ting, for det fortjener de, men jeg synes det er uhøflig å hele tiden avbryte en samtale med «Det gjør Økernhjemmet også», sier Jakobsen.

– I utgangspunktet var dette et besøk som statsministerens kontor hadde avtalt, men jeg synes byråden tok veldig mye plass. Hvis jeg hadde slengt meg på et slikt besøk, er det normal høflighet å ikke være den som er mest høylytt og stiller de mest kritiske spørsmålene, sier enhetsleder Kajsa Helene Gammleng.

– Vi setter pris på at statsministeren ville komme på besøk til oss. Inga Marte Thorkildsen var også der, men hun hadde en fremtoning som om hun var der for å diskutere politikk og markere sitt politiske ståsted. Det utspilte seg nærmest som en politisk debatt. Hun formidlet klart at hun er imot kommersielle aktører som Unicare, sier fagsykepleier Britt Enersen.

Byråden: – Forsøkte å holde meg mest mulig i bakgrunnen

– Jeg må ta til meg at de opplevde at jeg tok for mye plass under besøket, sier eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Jeg forsøkte å holde meg mest mulig i bakgrunnen så statsministeren fikk anledning til å bli kjent med sykehjemmet. Samtidig var jeg interessert i å lære mest mulig selv også, for de har gjort veldig mye bra, og jeg vil rose dem for det.

Hun peker videre på at hun skrøt av hva de har fått til med bygningsmassen de disponerer.

– Det er nesten en større bragd enn på Økernhjemmet. Derfor ble jeg så overrasket av kritikken. Jeg ble igjen lenger enn statsministeren, blant annet for å høre hva de har gjort for å få ned medisinbruken, som jeg mener er et viktig tema.

Byråden påpeker at VG var tilstede og filmet under hele besøket, og hun understreker at det ikke ble laget noen sak på hennes oppførsel før brevet fra Unicare kom.

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sier hun forsøkte å holde seg i bakgrunnen og ønsket å lære mer om det de har gjort på Manglerudhjemmet.

Ble opphetet stemning mot slutten av besøket

Ved slutten av besøket, ble det en opphetet stemning da konsernsjef Tom Tidemann henvendte seg til byråden, som snakket med en ansatt ved sykehjemmet.

To ansatte, Enersen og Jakobsen, sier til Aftenposten, uavhengig av hverandre, at de opplevde konsernsjefen som høflig og hyggelig da han henvendte seg til byråden.

En person Aftenposten har snakket med, uten tilknytning til sykehjemmet og som ikke vil stå frem med navn, opplevde avbrytelsen som uhøflig av Tidemann.

Etter utbruddet, beskriver Jakobsen stemningen slik:

– Vi ble stående, vi som var tilstede, og var mer eller mindre sjokkert over de siste scenene. Hva i all verden var dette for noe? sier Jakobsen.

Beklager utbruddet

Selv sier byråden at hun ble opprørt tredje gang Tidemann avbrøt samtalen.

– Da var jeg dypt i en samtale om medisinbruk og andre måter å drive et sykehjem på, og jeg opplevde at han ville fortsette diskusjonen om profitt, sier Thorkildsen.

Hun har beklaget utbruddet, og gjør det også denne gang.

– Det var ikke noe ålreit, men jeg mener vi burde ta ansvar for det begge to.

  • Manglerudhjemmet fikk massiv oppmerksomhet tidligere i år:

Les mer om

  1. Sykehjem
  2. Inga Marte Thorkildsen
  3. Erna Solberg