Veterinærbehandling koster – og prisforskjellene er store

Sjekk prisene før du drar til veterinær. Det kan spare deg for mye penger. Vår stikkprøverunde til noen av byens dyreklinikker viser at regningen kan bli halvert ved under en times biltur.

Den årlige vaksinen inkluderer helsesjekk både av katt og hund. - På den årlige sjekken kan skader og sykdommer oppdages, sier veterinær Linn Baisgård ved VeteriNærDeg (til høyre) og dyrepleierstudent Sunniva Rash, her med Tinga, som er en dansk-svensk gårdshund.

Det er ikke uvanlig at dyreeiere krysser kommunegrensene på jakt etter en bedre pris. En prissjekk før du drar til veterinær kan være et godt tips.

Vi tok en sjekkrunde ved flere dyreklinikker i Oslo og Akershus, både kjedeklinikker og frittstående praksiser. Vi spurte om prisen på noen av de vanligste konsultasjonene som utføres. Klinikkene ble valgt ut tilfeldig, og dette er ingen fullstendig prisoversikt. Se alle prisene i tabellen nederst i saken.

Sikter ikke mot lavpris

Hos dyreklinikken VeteriNærDeg utenfor Sandvika røper en vindskjev persienne i vinduet at katter har vært på ferde. Linn Baisgård og Kjersti Dypvik Brunsvig driver klinikken i et gammelt trehus på Hamang gård etter å ha drevet hjemmebesøk-praksis sammen.

Er dyret ditt klart for nyttårsaften? Mange dyr får panikk når det smeller — men

Les også

Happy går på kurs mot rakettangst.

Dyreklinikken VeteriNærDeg på Hamang gård i Sandvika har en økende pågang av hunder og katter som skal ha tannrens og annen tannbehandling. Her får Mr. Prezident sjekket tennene av veterinær Kjersti Dypvik Brunsvig, mens dyreassistent Nicolina Green (bildet) holder ham.

— Vi har satset på en åpen romløsning som gjør det lett å treffe på veterinæren i gangen. Vi tar rutineoperasjoner i tillegg til akutte operasjoner som livmorbetennelse, fremmedlegemer i mage/tarm, men ortopedi henviser vi til spesialist. Vi satser først og fremst på å være gode allmennpraktikere, sier de.I vår prissjekk havner klinikken midt på treet.

— Vi sikter ikke mot lavpris. Vi har gjort konkrete utregninger som det må gå rundt med og fastsatt prisene etter det. Vi må kunne ansette dyrepleiere og andre veterinærer, sier Kjersti Dypvik Brunsvig.

Store prisforskjeller

Ingen av klinikkene i vår stikkprøve skilte seg ut som dyrest i alle kategorier, men det var store variasjoner i pris mellom klinikkene for enkeltbehandlinger. Billigst på flest behandlinger i vår sjekk var Sinsen dyreklinikk.

Tannrens for hund koster for eksempel 995 kroner på Sinsen dyreklinikk, mens AniCura dyreklinikk Ekeberg har en pris på 2618 kroner for samme tjeneste.

Veterinærklinikkene i Oslo-området drives på forskjellig vis. -Vi har satset på å være gode allmennpraktikere og henviser til spesialister ved behov, sier veterinær Kjersti Dypvik Brunsvig (til venstre) og dyrepleierstudent Sunniva Rasch med katten Prinsen.

Kastrering av hunnkatt varierer fra 1395 kroner hos Sinsen dyreklinikk, til 2336 kroner ved Vinderen dyreklinikk. Årlig vaksinasjon med helsesjekk for hund koster 350 kroner på Sinsen dyreklinikk, og 760 kroner på Smådyrakutten Storo.Det er viktig å huske at fastpriser også kan endre seg – dersom komplikasjoner skulle oppstå og dyret trenger en mer omfattende behandling.

Saken forsetter under listen.

Her er noen priseksempler fra dyreklinikker i Oslo-området:

(Vi har ringt et tilfeldig utvalg klinikker for å sammenligne priser. Listen er ikke en komplett prissjekk av alle klinikkene i området.)

Klinikk:Bekkestua dyreklinikkSinsen dyreklinikkFornebu dyreklinikk
Årlig vaksinasjon + helsesjekk hund650350550
Årlig vaksinasjon + helsesjekk katt550350525
Tannrens hund16509951400
Kastrering hunkatt145013951722
Kastrering hankatt950795975
ID-merking av katt700699854
Tillegg for ID-merking under vaksinering/kastrering500449/305416
Oppmøte utenom åpningstid *pluss eventuell behandlingIkke mulig22001500
    
Klinikk:Smådyrakutten StoroEvidensia Oslo dyresykehusVinderen dyreklinikk
Årlig vaksinasjon + helsesjekk hund760598702
Årlig vaksinasjon + helsesjekk katt620598702
Tannrens hund193025601591
Kastrering hunkatt163018982336
Kastrering hankatt9709901366
ID-merking av katt775799880
Tillegg for ID-merking under vaksinering/kastrering620753668
Oppmøte utenom åpningstid *pluss eventuell behandling2865Oppmøtetillegg kl.19-24: 2827 Oppmøtetillegg kl 24-07: 4096Ikke mulig
    
Klinikk:Ryen dyreklinikkAniCura dyreklinikk EkebergVeteriNærDeg
Årlig vaksinasjon + helsesjekk hund630689575
Årlig vaksinasjon + helsesjekk katt620655475
Tannrens hund193026181940
Kastrering hunkatt170019781675
Kastrering hankatt9001058925
ID-merking av katt775800700
Tillegg for ID-merking under vaksinering/kastrering620614595
Oppmøte utenom åpningstid *pluss eventuell behandling28653700Ikke mulig

Tilbudene varierer

Noen prisforskjeller kan forklares ved at enkelte dyreklinikker inkluderer utgifter til smertestillende ved hjemkomst, utstyr til bruk hjemme eller annet i prisen. Det kan derfor være lurt å be om en eksakt beskrivelse og pris før du bestemmer deg for klinikk.

Andre ting påvirker også prisene. Enkelte klinikker har kveldsåpent, noen har kostbart utstyr som MR og CT, noen har mange dyrepleiere og spesialister. Men prisforskjellene varierer også på mindre kompliserte behandlinger.

Stive helgepriser

Oppmøtehonorar utenom åpningstiden ligger på mellom 1500 og 3700 kroner på klinikkene vi sjekket som tilbød dette. I tillegg kommer prisen på konsultasjon og eventuell behandling. Mange dyreeiere er ikke klar over at en konsultasjon utenom åpningstid raskt kommer opp i 6000 kroner, mens en større operasjon kan koste 20 – 30 000 kroner, kanskje mer, særlig dersom det skjer i en helg.

Sukk! Mr Prezident er en tålmodig engelsk staffordshire bullterrier. Røntgen hører med på de fleste dyreklinikker, mens noen få har CT- og MR-apparater. Fra venstre dyreassistent Nicolina Green og veterinær Kjersti Dypvik Brunsvig.

Ifølge dyrevelferdsloven paragraf 24 skal dyr beskyttes mot skader og sykdom, og syke dyr skal gis behandling. Informasjonssjef Steinar Tessem i Den norske veterinærforening er ikke overrasket over store prisforskjeller.— Prisene skal variere, fordi det er konkurranse i dette markedet, sier Tessem.

— Veterinærene står fritt til å velge sine priser ut fra de kostnadene de har, som for eksempel størrelsen på lokalene, utstyr og antall ansatte.

Mer om veterinærer i Oslo:

Les også

Kraftig prishopp for akutthjelp til kjæledyr

Slik øker prisen på behandlingen:

Pristillegg og komplikasjoner kan påvirke hva behandlingen totalt koster. Veterinærklinikkene har som oftest en fast konsultasjonspris. Under konsultasjonen ser veterinæren hva som bør sjekkes videre:

Ett eksempel: En vanlig seniorsjekk av katt eller hund inneholder en undersøkelse av øyne, ledd, hjerte og så videre. I tillegg bør veterinæren ta en blodprøve for å sjekke status på indre organer.

— Et overvektig dyr er predisponert for diabetes. Slikt bør også undersøkes nærmere, sier veterinær Sasja Rygg i dyrlegekjeden AniCura. Slike undersøkelser øker den samlede prisen.

En annen grunn til at prisene varierer mellom klinikkene, er hvordan operasjoner foregår:

— Ved en dyreklinikk overvåker veterinæren en operasjon selv. En annen dyreklinikk har en dyrepleier som overvåker operasjonen, mens veterinæren jobber, forklarer Rygg.

Ekstra sikkerhetstiltak eller komforttiltak kan ofte også kjøpes til.

Det er i tillegg stor forskjell på hva dyreklinikkprisene inkluderer: Noen klinikker har fjerning av sting, smertestillende, body (for å hindre dyret å komme bort i såret) og kontroll av dyret inkludert i operasjonsprisen. Ved andre klinikker koster dette ekstra.

Det er nødvendig at veterinæren undersøker dyret før eventuell behandling og pris kan anslås. Spesialiserte og kompliserte behandlinger koster mer.

Et godt tips kan være å sjekke pris og eksakt tilbud på flere klinikker innenfor den reiseavstanden man synes er ok.