Oslo

Mobildata viser: For første gang beveget Oslo-folk seg mer i sentrum enn før pandemien – i to timer

Det ble rapportert om kaos da Oslo og resten av Norge åpnet for fullt. Men mobildata avslører at lørdagen ikke var unormal i hovedstaden.

Det var god stemning på trikken ved Olaf Ryes plass lørdag kveld.
 • Sondre Moen Myhre
  Sondre Moen Myhre
  Journalist

«17. mai.» «Nyttårsaften.» «Større enn frigjøringsdagen.»

Det ble brukt mange store ord for å beskrive hvordan lørdag 25. september så ut i Oslo og Norges gater. Fra utesteder ble det meldt om massive køer og stor trengsel allerede fra tidlig på kvelden.

Men var festlørdagen så massiv som det man fikk inntrykk av i landets medier?

Nå har Oslo kommune, ved hjelp av mobildata fra Telia, analysert hvordan Oslo-folk brukte byen gjennom gjenåpningshelgen.

Lørdag feiret Oslo og resten av Norge den store gjenåpningen. Politiet meldte om en forventet natt med litt mer enn 190 oppdrag.

Sentral kriseledelse avvikles

Onsdag morgen ble siste møte for sentral kriseledelse i Oslo kommune avholdt. Der takket byrådsleder Raymond Johansen av krisestaben som har møttes minst hver onsdag siden tidlig i mars 2020. Fra 1. oktober går Oslo fra krisenivå tre til krisenivå to, og den sentrale kriseledelsen avvikles.

– Det har vært en veldig viktig gruppe gjennom disse månedene som beredskapssjefen har ledet. At disse møtene nå avvikles, betyr at pandemien går mot slutten, sier byrådslederen.

På dette møtet har også beredskapssjef Ann Kristin Brunborg ukentlig lagt frem analyser av hvordan Oslo-folk har beveget seg i byen under pandemien. Disse analysene er blitt brukt til å vurdere og sette inn konkrete tiltak.

Og onsdag morgen kunne Brunborg rapportere om en ny milepæl i den rundt 18 måneder lange pandemitiden:

For første gang beveget folk seg mer i Oslo sentrum enn i tilsvarende helg i 2019, før pandemien. I to timer.

Feststemningen i Oslo sentrum var stor lørdag kveld.

– Et sterkt symbol på at vi er mer tilbake

Det skjedde mellom klokken 21 og 23 lørdag kveld.

Byrådsleder Johansen klarer ikke holde latteren tilbake da Aftenposten spør ham om hvordan han reagerer på de to timene lørdag kveld.

– Det var mye festing, og det var vel fortjent, sier han og humrer igjen.

– Jeg synes det kan stå som et sterkt symbol på at vi er mer tilbake til slik det var før pandemien. Det var en verdig avslutning for sentral kriseledelse.

I kommunens analyser ser man hvordan personer i Oslo økte bevegelsene sine mot uken før da helgen kom. Man ser også at tidspunktene endret seg.

Fra tidligere å ha hatt en kurve som i helgene har gått slakt nedover fra klokken 16.00, så økte folks bevegelser i helgen mellom 19 og 21. Og mellom 21 og 23 var altså mobiliteten høyere enn i tilsvarende helg i 2019.

For første gang under pandemien var Oslo-folks mobilitetsnivå i sentrum over nivået før pandemien. Det skjedde lørdag kveld mellom 21 og 23 (rød ring). Den lilla linjen markerer mobilitet i uken og helgen som var, den grå viser tilsvarende helg og uke i 2019.

Likevel mye å gå på

Beredskapssjef Brunborg kunne også fortelle at Karl Johan-området hadde rundt 400 prosents økning fra tilsvarende lørdag i 2020.

– Oslo-folk har hatt de mest restriktive tiltakene, og over lengst tid, i hele landet. Om noen fortjente å feire på lørdag, så var det Oslo-folk, sier hun.

Men sammenligningene med de store festdagene 17. mai og nyttårsaften var likevel overdrevne, viser analysene. Faktisk lignet lørdagen mobilitetsmessig mest på en «vanlig» festhelg før pandemien.

– Opplevelsen av at det var unormalt mye mennesker, kommer nok av at vi har vent oss til en ny normal. Vi venner oss veldig fort til nye rutiner og en ny normalsituasjon, forklarer Brunborg.

Pendlerne ikke tilbake

At krisenivået nå nedjusteres i Oslo kommune, betyr også at Beredskapsetaten vil slutte å lage slike mobilitetsrapporter hver uke. Fremover vil den komme hver fjerde uke.

To ting vil beredskapssjefen da være opptatt av å analysere fremover.

For selv om Oslo-folk i to timer brukte sentrum mer enn i 2019 på lørdag, ligger bruken av byen fortsatt langt under 2019-tall totalt sett.

– Vi vil være opptatt av å se på om «den nye normalen» etter denne gjenåpningen også vil ligge under 2019-nivå. Det kan godt være at en del nye rutiner er kommet for å bli.

Da tenker hun spesielt på pendlerne og hjemmekontor-brukerne.

– Pendlerne har ikke returnert til Oslo. For ekstern mobilitet ligger vi fortsatt 24 prosent under normalen.

– Oslo har fortsatt mer å gå på?

– Ja. Vi har mye å gå på. Nå er tiltakene borte. Håpet er at man tar byen i bruk.

Les også

 1. Oslo-politiet mener gjenåpningsnatten ble som forventet

 2. Byrådet vil holde Ruter flytende en stund til. Deretter åpner de for rutekutt.

Les mer om

 1. Gjenåpningen
 2. Oslo
 3. Mobildata
 4. Koronaviruset
 5. Oslo kommune
 6. Oslo sentrum