Oslo

Frp-topp: Slik skal barna integreres

Snakk norsk hjemme, dropp lange ferier i hjemlandet, la barna gå i bursdager. Frps Christian Tybring-Gjedde utfordrer innvandrerforeldre med elleve "bud" for integrering.

  • Forf>
  • <forf>hilde Lundgaard <

— Nå har vi diskutert tiltak og tilrettelegging for integrering lenge nok, vi må snu på flisa og be innvandrerne ta ansvar, sier stortingsrepresentanten. På Oslo Frps årsmøte i morgen lanserer han elleve punkter til innvandrerforeldre som vil bli en del av det norske samfunnet.- Ønsker de å bli her, kan de ikke tviholde på alle deler av egen kultur og tradisjoner, sier Tybring-Gjedde, som mener å følge med på norsk radio og TV, la barna delta i bursdagsfeiringer og leke i stedet for å gå på koranskole er gode eksempler.- Men dette kan ikke politikerne gjøre for dem. De er nødt til å ofre noe og bidra selv. Selvsagt er språk viktig. Men det er et verktøy og gir ikke integrering i seg selv.- Krever du ikke egentlig at alle skal leve tradisjonelt norsk?- Nei, men at de skal ha et ønske om å bli en del av det norske samfunnet. Vi må tørre å si at ikke alle ønsker det i dag.

- Stalinistisk

Ap-politiker Khalid Mahmood betegner utspillet som "stalinistisk".- Stalinismens varemerke var jo å gjøre alle like. Frp vil at en gruppe ikke skal få den samme friheten til å velge som andre.- Men har han ikke rett i noe?- Selvsagt er han inne på gode poenger, men han er ute etter stigmatisering, ikke inkludering. Da blir ikke budskapet godt, sier Mahmood.

- Dette godtar vi ikke

Den norskpakistanske familien Nawaz har ingen tro på at Christian Tybring-Gjeddes 11 "bud" skal bidra til integrering. Noen av budene er en selvfølge for familien, andre vekker harme. - Jeg blir sint når jeg leser at man ikke skal sende barna på koranskole. Vi lærer å lese om religionen vår, og det vi tror på. Jeg får like bra karakterer på skolen selv om jeg går på koranskole, og jeg har alltid hatt tid til å leke, sier Sara Nawaz (16), den yngste datteren i huset. Saras far, forfatter Nawaz Choudhry, liker ikke listen med de elleve budene. - Å komme med en slik liste virker mot integrering, dette godtar vi ikke. Integrering tar tid. Vi er ikke opprinnelig norske. Vi er ikke vikinger eller kristne, og vi har ikke norske tradisjoner, det må folk forstå, sier han. Han er blant annet imot det første budet.- Barna skal ikke snakke norsk hjemme. De snakker norsk åtte timer på skolen og når de er på jobb. Hjemme snakker vi panjabi, barna må ikke miste morsmålet sitt. Men de snakker litt norsk seg imellom når de er hjemme, sier Nawaz. Både han og datteren Sara mener de allerede gjør mye av det som står på listen.- Vi leser norske bøker, og vet like mye om norske eventyr som de andre i klassen., sier Sara. Hun har også overnattet hos bestevenninnen, selv om pappa Nawaz i utgangspunktet er imot det.

Christian Tybring-Gjedde
Nawaz Choudhry (52) (fra venstre), datteren Sara Nawaz (16), kona Afza Sultana (52) og datter Samra Nawaz (23) er ikke særlig begeistret over Frps elleve &quot;bud&quot;.