Oslo

Nytt vertskap på Gørjahytta – vaflene er de samme

Skigående vaffelentusiaster hadde et problem i fjor; Gørjahytta var stengt. I helgen åpner den igjen.

Gørjahytta gjenåpner på lørdag og er klar for storinnrykk. Klikk på bildet - og på pilen - og se hvordan det ser ut innenfor veggene.
  • Stein Erik Kirkebøen
Gørjahytta er autentisk og med mye spennende å se på på veggene.

Den røde hytta ved bredden av Store Gørja er berømt i store deler av Nordmarka for å ha de beste og de største vaflene. Den tradisjonen har Anne og John Keddy ambisjoner om å følge opp.

Fortsatt store gode vafler

– Vi har overtatt suksessoppskriften fra Rothaupt-familien som drev her tidligere, og vi skal bruke det samme jernet, så alt ligger til rette for at vaflene skal bli like gode og like store som før, sier Anne Keddy.

Sammen med ektemannen John skal hun stå for serveringen på hytta som eies av Løvenskiold som lar Skiforeningen disponere den.

Gørjahytta ble bygget i 1929. da var den husrom for folk som jobbet i skogen. De to store rommene var for huggerne, det lille rommet i midten var for tømmermåler-assistenten. Her ligger Gørjahytta:

Heggelia og Gørja

– Vi er veldig fornøyde med å få nye, flinke folk til å drifte Gørjahytta. Det er en veldig trivelig og hyggelig hytte, men det er ingen spøk å drive her inne. Det blir på gamlemåten, uten strøm, vann og vei, sier Olav Harlem, som har ansvar for Skiforeningens serveringssteder, og som ser frem til en stor helg.

– Ja, i tillegg til Gørja har vi også nyåpning på Heggelia. Vi skulle åpnet forrige helg, men da var det så glatt på veien at vi ikke fikk kjørt inn varer. Men nå er alt klart. Stedet er solgt, men den nye eierne lar oss fortsette med servering på det praktfulle stedet, sier Harlem.

Gørjahytta ligger idyllisk til ved veien med utsikt over Store Gørja.

– Men hvorfor er lille, gamle Gørjahytta så viktig?

– I tillegg til at den er ekstremt trivelig, så ligger den veldig sentralt i de østre deler av Marka. Det er lett tilgang fra Hakadal, Nittedal og Maridalen, og en fin mellomstasjon på veuitil Kikut. Det går an å gå på ski selv om forholdene ikke er perfekte, sier Harlem.

I løpet av året har hytta blant annet fått nytt pipeløp, og er ikke lenger brannfarlig.

  • Gørja er ett av Markas fine fiskevann. Kanskje det er føre for isfiske i helgen? Røye og vaffel?
  • Gammelt turtips er like godt i dag.

Historisk demning

Spesielt interesserte kan ved siden av å nyte vaflene på Gørjahytta også ta en titt på demningen som ligger rett over veien. Det er en av tre steinkistedammer som stadig finnes i Nordmarka, og den eneste som vedlikeholdes og er i god, gammel stand. Det var slik, ved å fylle en laftekasse med stein, de bygde demninger før de på slutten av 1800-tallet begynte å bygge mer varige steindammer.

Les mer om

  1. Hytte
  2. Nordmarka