Josef Yohannes har erobret verden med tegneseriehelten sin

Tegneseriehelten til Josef Yohannes er spredd til hele verden. Nå skal superhelten inn i alle norske skoler.

Ingen i Norge ville satse på tegneserien til Josef Yohannes om superhelten The Urban Legend. Nå strømmer tilbudene på fra hele verden. Og til høsten dukker helten opp på alle norske skoler.

— Hvordan er sommeren din?

— Veldig travel. Jeg var invitert både til New York og Sør Afrika, men måtte takke nei. Jeg må være hjemme og jobbe.

- Med hva?

— Akkurat nå med en spesialutgave av tegneserien om The Urban Legend om nettmobbing. IKT Norge finansierer utgaven som skal tilbys alle norske skoler til høsten. Superhelten skal lære barn at nettmobbing kan ødelegge andre for livet. Jeg ble mobbet selv som barn og kjenner følelsen godt. I tillegg skal tegneserien lanseres for alvor i USA neste år, jeg har har vært der tre ganger de siste månedene. På toppen av alt jobber jeg med en dokumentarfilm om Malcolm X, som alltid har inspirert meg.

- Hvor stor har den svarte superhelten din, The Urban Legend blitt?

— Han har egen stripe i USA Today med 70 millioner lesere, han står på pensum i Eritrea, Sør- Afrika, Kenya og Norge, er oversatt til 11 språk, og utgitt som bok av Gyldendal. Blant annet.

- Og hvor berømt er du selv nå?

— Hehe, det spørs hva du mener. Men jeg får henvendelser fra hele verden. Sist fra Brasil, med TV-intervju for 10 millioner seere.

- Hva ville du med denne snille, svarte superhelten din?

— Forandre verden. Og gi barn, særlig i Afrika, en ny type forbilde. De har alltid hatt idrettsutøvere og hip-hop-artister. Men manglet en offisiell, svart superhelt som kunne inspirere dem.

- Leserne dine har også blitt kjent med Oslo?

— Ja. Og da ville jeg bruke en ekte setting, krigen mellom Oslo-politiet og B-gjengen. Via en bekjent fikk jeg faktisk til et møte med gjengmedlemmene. På hemmelig sted.

- Og de delte sine hemmeligheter?

— Hehe. De likte i hvert fall konseptet. Ikke glem gullkjedene og BMW'ene, sa de, og ga meg nok historier til ti nye utgaver. Jeg tror de ble litt nostalgiske av å sitte der og mimre. De var veldig høflige og hyggelige.

- Kunne du selv havnet i en gjeng?

— Absolutt. Jeg vokste opp på Lindeberg. Mange gikk den kriminelle veien. Flere av vennene mine mistet livet. Jeg skjønte heldigvis tidlig at det var en destruktiv vei.

- Hvilken vei gikk du?

En spesialutgave av Urban Legend handler om ebola og er spredd på skoler i flere land som er rammet av epidemien.

— Jeg ville bli statsminister eller diplomat, så jeg studerte statsvitenskap og menneskerettigheter og ville hjelpe andre. Jeg laget for eksempel en ebola-utgave som lærer barn i de utsatte områdene hva ebola egentlig er og hvordan de kan beskytte seg. Det ble en fin historie, som ble godt mottatt i Afrika. Jeg vil ta opp sosiale temaer som kan opplyse ungdom og hjelpe dem å styre unna det dårlige. Det kommer. - Hvordan fikk du det til i USA, landet alle vil slå gjennom i?

— Da første utgave var klar fikk jeg avslag fra samtlige norske forlag og distributører og bare to butikker ville selge meg. Jeg tenkte, skal jeg forandre verden må jeg selge i mer enn to butikker. Da dro jeg til USA for å prøve lykken. Kort fortalt: Alle elsket det. Microsoft, Cartoon Network, Marvel og DC Comics. Jeg fikk tilbud fra tre forlag og gikk for et middels stort etter elleve måneder med forhandlinger. Etter tre måneder ringte de helt oppglødde: Urban Legend var valgt ut som stripe i USA Today, USAs største avis, sammen med superhelter som Batman, Captain America, Spiderman. Da begynte folk fra underholdnings- og spillbransjen å våkne og ta kontakt.

- Så nå blir det Urban Legend i alle kanaler?

— Jeg har foreløpig takket nei. Jeg synes det er for tidlig etter bare to sesonger med heftet. Jeg vil utvikle karakteren mer før jeg vil lage spill og sånne ting.

- Som gammel partyfikser, hva synes du om sommer-Oslo?

— Jeg synes Oslo om sommeren er herlig. Folk smiler og atmosfæren er fantastisk.

- Får du lyst til å lage party igjen?

— Nja... Jeg føler jeg er ferdig med det. Men gjerne en stor Urban Legend-fest!

- Hvor da?

— Hmmm... På Slottet?

LES OGSÅ:

Norsk superhelt inntar USA

Rydder opp i Oslo

Aftenpostens tegneserier