Minnesmerket til Benjamin Hermansen er blitt tagget ned. Etterforskes som hatkriminalitet.

«Breivik fikk rett», stod det på minnesmerket. Både statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre fordømmer handlingen.

Åsbråten servicessentral vasket bort taggingen.
Minnesmerket står på Holmlia.

Oslo-politiet bekreftet like før klokken 14 at de iverksetter etterforskning av saken som hatkriminalitet.

«Oslo politidistrikt tar saken svært alvorlig, og det er opprettet etterforskning. Etterforskningen vil også omfatte straffebestemmelsene om hatkriminalitet.»

Johannes Dvorak Lagos bor på Holmlia og ble sjokkert idet han oppdaget hærverket da han gikk tur i sitt nærområde ved 12-tiden tirsdag.

– Det er helt forkastelig, særlig med tanke på hva minnesmerket betyr for oss på Holmlia, sier han til Aftenposten.

Oppdagelsen ble gjort kun to dager før tiårsmarkeringen av 22. juli.

Lokalsamfunnet reagerte raskt med avsky, og allerede klokken 13.20 var taggingen vasket bort av Åsbråten servicesentral.

Politiet er nå på plass for å gjøre en åstedsundersøkelse.

– Vi vil mest sannsynlig opprette en anmeldelse for skadeverk, sier oppdragsleder i Oslo politidistrikt, Eirik Sandnes.

Lagos la ut følgende Twittermelding da han oppdaget hva som hadde skjedd med minnesmerket:

Minnefond vil politianmelde hærverket

Styremedlem Beatriz Jaquotot i Benjamins Minnefond sier hærverket nå blir anmeldt til politiet.

– Det som har skjedd, er totalt forkastelig, og det viser at det arbeidet vi har holdt på med mot rasisme i over 20 år, fortsatt er viktig. Vi må ikke glemme det som skjedde i 2001. At dette også hender rett før hele Norge skal markere 10 år etter 22. juli, gjør det enda verre, sier Jaquotot.

Hun bor selv på Holmlia og sier nærmiljøet har reagert kraftig på det som har skjedd.

– Mange folk er allerede på stedet. De forsøker å vaske vekk det som er tagget inn, sier hun.

  • Hør podkast-dokumentaren Noen å hate. Ti år etter 22. juli tar vi deg med inn i en internettkultur der terroristens tankegods fortsatt lever.

Taggingen er fjernet

Nadeem Butt bor selv i nabolaget. Da han hørte om hendelsen, gikk han opp til minnesmerket for å forsøke å vaske bort eller dekke til taggingen.

– Da jeg kom frem, stod det allerede en dame der som prøvde å fjerne det med forskjellige vaskemidler. Men det gikk ikke bort, så da kom det en vaktmester fra Åsbråten servicesentral. Han slipte det bort med en slipemaskin.

Butt var leder for Antirasisistisk senter da Benjamin Hermansen ble drept i 2001. Nå er han leder for Benjamins minnefond.

– Siden det er 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept og ti år siden 22. juli, er det god grunn til å tro at dette har sammenheng med det. Hvis det stemmer, er det veldig uhyggelig.

Butt har selv barn som har vokst opp på Holmlia.

– Dette er veldig ubehagelig særlig for dem som er en del av minoritetsbefolkningen, sånn som jeg er. I tillegg er det ubehagelig for oss som bor her, og som har barn her, sier han.

Butt understreker likevel at det var fint å se at det tok kort tid før noen fjernet teksten.

– Det viser et kjempeengasjement. Folk vil ikke ha sånt i nærheten. Det var knapt tørket før det ble tatt vekk. Det er gledelig å se at folk fremdeles bryr seg og ikke snur ryggen til. Det er en levende beskjed om at man gjør det som står i ens makt for å fjerne det, det er den gode siden av dette, sier han.

Leder for Benjamins minnefond, Nadeem Butt, er opprørt over hendelsen.

Fordømmes av Solberg og Støre

Statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre fordømmer taggingen på minnesokkelen i hver sin Twitter-melding:

– Det er helt forferdelig å se at Benjamin Hermansen-minnesmerket på Holmlia har blitt tagget ned rett før 22. juli. Jeg blir lei meg og forbannet, og dette viser hvor viktig det er at vi hver eneste dag står opp mot rasisme og hatprat, skriver Solberg.

Statsministeren besøkte selv minnesmerket på Åsbråten tirsdag ettermiddag.

– Jeg blir lei meg og forbannet, og dette viser hvor viktig det er at vi hver eneste dag står opp mot rasisme og hatprat, sier Solberg.

Støre skriver følgende på Twitter:

– Benjamins minnesmerke tagget ned med referanse til 22. juli-terroristen. På dagen Id-feiringen starter. Det er forkastelig. Viser at farlige holdninger fortsatt sirkulerer. Politiet må ta på alvor. Og sammen må vi si i fra og si i mot.

Også partifelle og byrådsleder Raymond Johansen reagerer.

– Det er avskyelig, skriver Raymond Johansen i en SMS til Avisa Oslo.

Statsminister Erna Solberg dro opp til Holmlia etter at minnesmerket over Benjamin Hermansen ble tagget ned, to dager før tiårsmarkeringen av 22. juli.

Rødt-politiker Seher Aydar reagerer også sterkt på hendelsen.

– Jeg blir rasende og redd på samme tid. Jeg ser på det rasistiske hærverket som et angrep på alle oss som bor på Holmlia. Det er personlig. Historien viser oss hvor farlig det er å undervurdere høyreekstreme. Jeg forventer at politiet tar dette alvorlig. Jeg ser på dette som en trussel.

Aydar sier det nå er viktig at Norge tar et politisk oppgjør med rasisme.

– Tankegodset bak hvert eneste dødelige terrorangrep i Norges nyere historie var rasisme. Det er 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept av nynazister og 10 år siden terrorangrepene 22. juli. Hvis vi ikke tar det nødvendige politiske oppgjøret med rasisme, er jeg redd for at det kan skje igjen.

Drept av rasister

15-åringen Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo i 2001.

Drapet var rasistisk motivert. Tre medlemmer av den nynazistiske gruppen Boot Boys ble senere dømt til fengsel for sin medvirkning til drapet på den unge gutten.

I ettertid ble det arrangert fakkeltog for å vise avsky mot drapet, og i 2002 ble det opprettet en egen pris til minne om Hermansen: Benjaminprisen.

Hermansen hadde norsk mor og ghanesisk far. Moren døde i 2019.

Saken oppdateres.