Oslo

Brudd på vannledning ved Aker brygge – store vannmengder slapp ut

En stor vannledning har gått lekk, melder brannvesenet.

  • Torgeir Strandberg
    Torgeir Strandberg
    Journalist

– Vi har åtte biler for å få ut vann fra kjellere og begrense skadene, sier Hans Erik Tysdal, vaktkommandør på 110-sentralen.

Han sier lekkasjen skal være stoppet, men at det er mye vann i grunnen som fortsatt trenger inn. Han opplyser at det er stort sett forretningsbygg som er rammet.

Det er en relativt ny vannledning fra 1995 i glassfiber som har gått lekk. Ledningen har en utvendig dimensjon på 324 millimeters, og har gått lekk flere ganger tidligere. Det er ikke klart hva som har forårsaket bruddet, men vann- og avløpsetaten sier de har vurdert å utbedre rørene i området tidligere på grunn av de gjentatte lekkasjene. De opplyser at det er rundt 1000 meter med glassfiberrør totalt rundt omkring i Oslo kommune.
– Det har sannsynligvis gått mellom 70 og 100 liter pr. sekund i lekkasjen, opplyser vann- og avløpsetaten, som sier at seks eller syv bygg nå er uten vann.

Asfalten buler

Det er litt vann i kjørebanen som fører til noe nedsatt fremkommelighet på Munkedamsveien. Det er en underjordisk lekkasje slik at vannmengden på overflaten er liten, men enkelte steder buler asfalten på grunn av trykket.

Brannvesenet fikk melding om at det var vann på avveie klokken 13.40, to timer senere ser det ikke ut til at jobben er ferdig med det første, ifølge 110-sentralen.

Det er vann i kjørebanen som fører til noe nedsatt fremkommelighet på Munkedamsveien.

– Stor lekkasje

Brannvesenets innsatsleder på stedet, Håvard Bakken, sier at de har fått kontroll på deler av området på Filipstad, og at de nå konsentrerer seg om vannet i nærheten Munkedamsveien.

– Det er en stor lekkasje, og det er vann i mange kjellere her nede, sier han.

Brannvesenet jobber nå med slanger fra kjellerne for å pumpe vannet ut i sjøen.

Før klokken 17 stiger vannet fortsatt.

Kunstlageret til Fineart er rammet av vannlekkasjen.

Gallerikjeller skadet

Blant annet kjelleren til Fineart er rammet av vannlekkasjen. Der har galleriet kunstlager, og daglig leder Rolf Stavnem sier at situasjonen har vært hektisk i ettermiddag.

– Status er at vi har vann inn i kjelleren. Vi prøver å redde kunsten og få det opp fra kjelleren. Enn så lenge har vi kontroll på situasjonen, og vi har fått opp mesteparten av kunsten, sier Stavnem.