Her blir romfolkene bedt om å forlate Borgen

Arbeidere møtte torsdag opp for å begynne arbeidet med å rive bygget. Stemningen ble amper.

Torsdag møtte arbeidere opp for å starte arbeidet med å rive Borgen, det som tidligere var et hus for kunstnere nord i Middelalderparken.

Omlag hundre romfolk og en liten gruppe aksjonister fra Boligaksjonen har okkupert det rivingsklare bygget, som ligger i traseen til den nye Follobanen.

Det er relativt rolig utenfor bygget, men da okkupantene ser at Aftenposten ankommer blir stemningen mer amper.

Les også

Okkuperer Borgen

En stor gruppe har samlet seg utenfor, sammen med arbeidere Jernbaneverket har leid inn gjennom en entrepenør.Etter det Aftenposten forstår vil flertallet forlate bygget frivillig, men en liten gruppe skal ha forskanset seg inne. Politiet var på stedet og var i dialog med partene ved 09-tiden torsdag morgen.

Ifølge Mikhail Negrea i Folk er folk vil romfolket demonstrere foran Stortinget og Rådhuset i Oslo torsdag.

Arbeiderne inn før politiet

Flere ganger har det blitt varslet at politiet vil aksjonere mot okkupantene, som igjen har varslet at de ikke vil bruke vold selv om de ikke går frivillig.

Les også

De bor under avkjøringen til Norges største veikryss

Flere av okkupantene forteller at arbeidere tok seg inn i bygningen torsdag morgen, og begynte arbeidet med å gjøre bygget klart til riving. Det skal ha vært amper stemning mellom partene.Kommunikasjonsleder Kathrine Kjelland bekrefter at arbeidere tok seg inn.

— Vi fikk vite i dag morges da vi kom bort dit at noen av bygningsarbeiderne hadde tatt seg inn i bygningen. Så snart vi fikk vite det ga vi dem beskjed om å trekke dem ut, sier Kjelland, og tilføyer at arbeiderne er leid inn gjennom en entrepenør.

Okkupert i tre uker

  1. april okkuperte en gruppe det riveklare bygget i protest mot det de mener er en gentrifisering av Oslo. De protester også mot at kunstnere som lenge har hatt tilhold i bygningen, mister sine lokaler.

Nylig flyttet også over hundre romfolk inn. Onsdag sendte representanter for Boligaksjonen og for organisasjonen Folk er folk ut pressemeldinger der det går frem at romfolket ønsker å betale husleie for å bo der. Årsaken til at bygget skal rives er at det ligger i traseen til den nye Follobanen.

Kjelland påpeker at Brann- og Redningsetaten har vært på inspeksjon i bygget, og at de mener bygningen ikke er egnet til å oppholde seg i. Hun viser også til en kjennelse i Oslo byfogdembete om at okkupantene må ut.

Les også

Slik blir den nye Middelalderparken

Det var til tider amper stemning mellom partene torsdag.