Oslo

Slik blir Oslos alternative kino- og teaterscene

CANNES (Aftenposten): Etter ti år med drømmer og planlegging er det nå klart at Vega Scene bygges like ved Akerselva. Åpningen skjer høsten 2018.

Slik skal Vega Scene se ut når det åpner ved Akerselva om to år.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Oslo kommunes vedtak om salg av deler av det såkalte Hauskvartalet i forrige uke for 35,5 millioner kroner til utviklerselskapet Urbanium, gjør at det om kort tid blir byggestart for det nye, alternative kulturhuset.

— Det har vært en drøm for oss i mer enn ti år å få til et slikt hus. Derfor er det svært gledelig at vi nå endelig har lykkes. Dette blir et solid og spennende supplement til kulturtilbudet for Oslos befolkning, sier daglig leder Unnur Sande i Vega Scene.

Les også:

Les også

Hauskvartalet solgt - ny eier får 12 år til å utvikle det

Bak initiativet står stiftelsene Arthaus, Film fra sør og Vega Teater.

Byråd for kultur i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap) og daglig leder i Vega Scene, Unnur Sande, er svært fornøyde og stolte over endelig å kunne presentere klarsignal for det nye kulturhuset ved Akerselva. Denne uken er de på filmfestivalen i Cannes, der Hansen blant annet møter mange representanter for internasjonal filmbransje.

Både hun og byråd for kultur, Rina Mariann Hansen (Ap), legger vekt på at utbyggingen skjer i et sentralt område på østkanten av byen, og på en tomt som har stått ubebygget siden 1950-tallet.

Støttes av kommunen

— Dette har det vært jobbet med veldig lenge, både av meg og mitt parti, men jeg registrerer med tilfredshet at det er bred politisk enighet om denne løsningen, sier Hansen.

Les også:

Les også

De skal spille to av idrettens største rivaler

Oslo kommune har allerede signalisert at de vil yte støtte til driften av det nye kulturhuset, men Hansen vil når Aftenposten møter henne på filmfestivalen i Cannes ikke si noe om hvilke beløp politikerne vil bevilge.

— Dette er budsjettspørsmål som vi må komme tilbake til, sier hun.

Vega Scene blir liggende rett ved Akerselva i det gamle Hauskvartalet.

I fjor fikk Vega Scene to millioner i driftsstøtte, og byråd Hansen er helt klar på at dette beløpet vil øke betraktelig når driften kommer ordentlig i gang.

Kostnad: 90 millioner kroner

Avtalen som er inngått mellom Oslo kommune og Urbanium, innebærer blant annet at utviklerselskapet skal føre opp flere leilighetsbygg samt det nye kulturhuset. Byggingen av Vega Scene kostnadsberegnet til ca. 90 millioner kroner.

Les også:

Les også

Woody Allen i hardt vær etter intervju der han skryter av å ha reddet kona

— Jeg gjør dette fordi jeg har lyst å gjøre noe for byen. Vi ønsker å lage noe varig her, sa utbygger Espen Pay, som står bak Urbanium, til Osloby tidligere i år.

Fire kinosaler og teater

Vega Scene vil blant annet inneholde en stor kinosal på 195 seter og to mindre saler på 95 og 75 seter. I tillegg kommer en egen sal som er ment for visning av dokumentarfilm. Dessuten blir det en egen teaterscene med 150 seter for et eget selvproduserende teater.

Nå er E.T-skaperen tilbake i det lekfulle hjørnet:

Les også

Spielberg har filmatisert Roald Dahls SVK - Store Vennlige Kjempe

Bygget er betydelig skalert ned siden Vega Scene i 2013 gikk ut med planer om å bygge et kino— og teaterbygg til 150 millioner kroner sammen med en annen utbygger.

— Vi har fått en god, langsiktig leiekontrakt som muliggjør drift av en kino som skal vise kunst- og kvalitetsfilm, sier Unnur Sande.

Det nye bygget blir også nabo til kulturhuset Hausmania, som med sine 4000 kvadratmeter allerede har stor virksomhet.

Les også:

Les også

Filmfestivalen i Cannes: Uniformerte soldater patruljerer gatene med automatvåpen

— Vi håper selvsagt på en fin synergieffekt sammen med dette kulturhuset, sier Sande.

Vega Teater, som tidligere er kjent som Kompani Camping, blir en egen produserende teaterenhet i det kommende huset. Teateret skal bestå av regissør og et lite skuespillerensemble.

Les også:

Les også

  1. I 1976 sjokkerte hun verden i Taxi Driver. Nå er hun tilbake i Cannes som regissør.

Les mer om

  1. Film
  2. Teater
  3. Kultur