Oslo

NM i galskap og juling

Wrestling er en blanding av show, glitter og galskap. Lørdag ble ny norgesmester kåret.

Regjerende norgesmester Grom Gravalid fra Telemark møtte Garm Støylen fra Oslo under "Powerslam X" lørdag kveld.
  • Sol Sigurjonsdottir
Grom Gravalid fra Telemark tapte wrestling-kampen og norgesmesterbeltet lørdag.
Det ble Garm Støylen fra Oslo som gikk av med seieren under lørdagens tittelkamp.
Selv om det er mye skuespill i wrestling gjør det vondt for utøverne å bli slengt i gulvet.

Grom Gravalid og Garm Støylen er vendt mot hverandre i ringen, Støylen med pinne i armen og Gravalid med et fenalår hevet til værs.

Det er finale i "Power Slam", og de to utøverne kjemper om tittelbeltet. Bunadskledd spiller den regjernde mesteren Gravalid ut sin karakter, mens han ber publikum heie på Grom-gutten fra Telemark. "Mere vold, mere vold", skriker publikum mens de to mennene i kostyme forsøker å slenge hverandre ned i bakken.

Wrestling er ikke helt som andre idretter. Publikumet er ikke helt det samme heller. Det hele utarter seg som en blanding av vold, juling, galskap, glitter og show.

Glitrende dersser, flammekapper, bunader og litt for trange tights. Det er bare noen av de mange kostymene som wrestlerne stiller opp med under "Power Slam", den tiende årlige konkurransen hvor den nye norgesmesteren kåres under en tittelkamp.

— Wrestling er en slags salig blanding av kampsport, akrobatikk, teater og skuespill. Alt foregår i en ring som til forveksling ser ut som en boksering, forteller Bjørn Asprem, styreleder i norsk wrestlingforbund.

Showet er til en viss grad koreografert, og det ser til tider svært teatralt ut når utøverne kjemper mot hverandre og kommuniserer med hverandre.

— Det er tilgjort i den forstand at det er et teateraspekt. Likevel er det er smerte ikke alle kan tåle. Det er ingen som bare later som om de får vondt når de blir kastet ned i gulvet, forteller han.

Best kjent fra USA

Wrestling er et fenomen best kjent fra USA, hvor det jevnlig arrangeres "Wrestlemania", et wrestleshow som er blitt sendt på tv siden 1985. Her har kjente wrestlere som Hulk Holgan, Rowdy Roddy Piper og Macho Man Randy Savage kjempet.

- Det er et showpreget aspekt over det med pyro-effekter og tusenvis av heiende publikummere. Det er en litt annen liga her i Norge, forteller Asprem.

Norges Wrestlingforbund har holdt på i Norge i 11 år. Hvert år arrangeres det omlag seks arrangementer, hvor "Power Slam" er det største. Dette året feirer de tiårs jubileum i sine lokaler på Grorud, hvor konkurransen avholdes.

— Det er et fysisk krevende for utøverne. Du må ha en evne til å tåle mye juling, mener han.

Heller wrestling enn actionfilm

Regjerende norgesmester Grom Gravalid fra Telemark møtte Garm Støylen fra Oslo under "Powerslam X" lørdag kveld.

Blant publikum var det langt flest menn. Kristine Grønningsæter og Karianne Fog Heen forteller at de pleier å være to av få kvinnelige publikummere.

— Det er en typisk mannegreie. Det er vold kombinert med et godt show. Det er utrolig kult å se hva de får til, forteller Fog Heen.

De avviser at det kun dreier seg om rollespill og koreograferte bevegelser.

- Det er mange som tror at wrestling bare er skuespill, men det er fysisk krevende. Jeg vil mye heller se wrestling enn å se på en actionfilm på tv, sier Grønningsæter.

De heier begge på Sersjant Vold, er er kledd i camo fra topp til tå for anledningen. Når han er i ringen hoier de og utfører salutter til hans ære.

— Det er et adrenalinkick også for oss som ser på. Vi følger alltid faste utøvere, heier og er med. Det er en sport som engasjerer publikum, forteller de.

— Det er viktig for oss. Man ser ikke det i andre idretter, her får publikum også feedback fra utøverne, forteller Asprem.

Har wrestlet i tolv år

Anders Grizzly Fægri har nylig lagt opp wrestlingkarrieren etter tolv år. Nå har han startet en sumobryter-karriere, men fortsatt betyr wrestling mye for ham. Så mye at han tok stagenavnet sitt som mellomnavn.

— Mange stusser over navnet mitt. Jeg har endret det, og det er en fin samtalestarter. Folk blir interessert i wrestling av å høre om det, forteller han.

Fægri er kveldens konferansier, og er fortsatt svært opptatt av idretten. Han er likevel glad for at han slipper å være med som utøver i kveld.

- Jeg er glad jeg kan våkne i morgen med en kropp som fungerer. Når man får en kar på 135 kilo på deg så gjør det vondt. Skikkelig vondt, forteller han.

Det er få regler innen wrestling. Det ikke er lov til å kvele eller slå noen med knyttet neve. Ellers er alt dommeren ikke ser innafor.

For Fægri er det showet som er det viktigste med sporten.

— Det som er så gøy med showet er at publikum ikke er passivt. Man kan være en del av showet.

— Det er defor vi gjør det. Følelsen når du kommer ut i ringen er helt unik. Det beste er selvfølgelig om man får jubel. Adrenalinet går gjennom kroppen hele kampen, og etterpå er man helt utslitt, mener Asprem.

Ny norgesmester i wrestling, Garm Støylen fra Oslo.