Oslo

Ulik skatt for Oslos barnehager

Eiendomsskatten styres av hvem som eier eiendommen, ikke aktiviteten som drives der. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mens Oslos private barnehager må betale eiendomsskatt, slipper de kommunale. Urettferdig, mener Høyre. Sånn er loven, svarer kommunen.

Etter valgseieren for halvannet år siden, har det rødgrønne styret i byen innført eiendomsskatt. Den slipper offentlige barnehager å betale, fordi loven gir unntak for offentlig eide bygg. Tidligere utdanningsbyråd Kristin Vinje (H) synes det er urettferdig, skriver Dagbladet.

– Jeg synes det er veldig rart. Det burde være formålet, ikke eierskapet, som avgjør om man betaler eiendomsskatt. Dette føyer seg inn i rekken av områder hvor byrådet i Oslo forsøker å hindre private i å lykkes med velferdstjenester, sier hun.

Også Eli Sævareid, som er daglig leder i Trygge Barnehager og styreleder i FUS-barnehagene i Oslo, reagerer også på forskjellsbehandlingen.

– Det er urettferdig at vi gis en skatt de kommunale barnehagene slipper unna, sier hun og mener det er i strid med forskriften om likeverdig behandling.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) sier kommunen ikke har noe annet valg og må forholde seg til det som står i loven.

– Vi kan ikke uten videre frita kommersielle foretak for eiendomsskatt, sier han, men legger til at barnehagene kan søke fritak.

(©NTB)

Les mer om

  1. Eiendomsskatt